bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Самодопомога єднає людей: у Троїцькій ОТГ до прийняття рішень залучають вразливі категорії населення
15.03.2020

Актуальною проблемою для Троїцької ОТГ Луганської області є недостатня її згуртованість. Більшість жителів – особливо люди похилого віку, мами з дітьми, люди з інвалідністю – зневірені, байдужі, живуть в ізоляції та не взаємодіють між собою. Саме тому ініціативна група, сформована зі спеціалісток Комунальної установи «Центр надання соціальних послуг», вирішила застосувати технологію самодопомоги для вирішення проблем громади.

***

У жовтні 2019 року ми створили дві групи самодопомоги – ГСД «Затишок» для людей поважного віку Лантратівського старостинського округу та ГСД «Мамине серце», учасниками якої є сім’ї з дітьми Тополівського старостинського округу.

Зустріч ГСД «Затишок»

Для учасниць групи «Затишок» найважливішою метою є подолання спільних проблем: допомагаючи собі, ми допомагаємо іншим, розуміючи, підбадьорюючи та втішаючи один одного.

Метою учасниць групи «Мамине серце» є вирішення проблемних і конфліктних ситуацій у вихованні дітей, а також обмін досвідом. Нашим спільним завданням є залучення вразливих категорій населення до процесів визначення спільного майбутнього і налагодження тісних зв’язків між поколіннями.

Зустріч ГСД «Мамине серце»

Група «Затишок» збирається щомісяця в приміщенні сільської бібліотеки с. Бабичеве Лантратівського старостинського округу. Основна проблем, яка виникла на початку, – показати учасникам цінність і ресурсність груп самодопомоги: для чого вони потрібні та які питання можуть вирішити. Ми на прикладах розповідали про досвід інших груп самодопомоги в Україні та про їхні досягнення.

На першій зустрічі люди поважного віку були замкнуті, відмовлялися промовляти свої проблеми в силу особистих переконань, адже в селі люди знають один одного особисто. Але з кожною наступною зустріччю, дотримуючись прийнятих правил, втілюючи принцип «рівні серед рівних», учасники почали розуміти: те, що ми думаємо, є нашою позицією, і ми маємо право на її висловлення, навіть якщо комусь наша думка не подобається. Відсутність недоречних порад і оцінок із кожним зібранням групи позбавляла страху бути такими, якими ми є.

«Ми не самотні в боротьбі зі своїми негараздами та проблемами, адже на засіданнях маємо можливість поділитися тривогами, переживаннями, почути корисний і позитивний досвід інших, а найголовніше – отримати підтримку», – впевнена Людмила Б.

Зустріч ГСД «Затишок»

Група самодопомоги «Мамине серце» збирається раз на два тижні в приміщенні сільської бібліотеки с. Тополі Тополівського старостинського округу. Під час зустрічей ми обговорюємо теми, які турбують наших матусь.

Створення ГСД у нашому селі було дуже актуальним – це дає можливість матерям обмінюватися досвідом, вільно спілкуватися та підтримувати одна одну, пізнавати та застосовувати нові методики в вихованні дітей. Складністю на початку проведення засідань було правило не перебивати та дотримуватися регламенту.

«Я почуваюся спокійно та впевнено, тому що в групі приємна атмосфера. Тут розумієш, що ти не одна зі своїми проблемами. Вже хтось зустрічався з аналогічними і поборов їх, тож і я зможу подолати», – зауважила Світлана Г.

Зустріч ГСД «Мамине серце»

Використовуючи основні принципи роботи в групі самодопомоги, ми не критикуємо, не ставимо запитань, а обмінюємося досвідом, як позитивним, так і негативним, проговорюємо наші проблеми і радощі. До вибору цієї цільової групи спонукало бажання зібрати людей, яких об’єднують спільні проблеми та переживання у доброзичливому просторі розуміння і прийняття.

Зустрічі проходять у затишній атмосфері. Кожного разу учасниці пропонують нові теми, щоб переключити увагу з побутових проблем на себе та свої відчуття. На засіданнях групи бувають сльози, та все ж більше сміху й позитивного настрою. Найбільшим досягненням за час роботи цієї ГСД є те, що учасниці проявляють активність та інтерес.

Зустріч ГСД «Затишок»

Теми для обговорень вільно виникають самі, виходячи з повсякденного життя. На початку зустрічей у всіх було дуже багато переживань і спогадів, якими хотілося поділитись. У зв’язку з цим було складно розподілити час між учасницями. Але в процесі роботи ГСД обговорення стали стриманішими і більш структурованими.

«Я стала врівноваженішою, доброзичливішою. Це помічають мої рідні і чоловік. Ми з нетерпінням чекаємо наступного засідання, бо знаємо: буде змога виплеснути емоції та отримати підтримку», – поділилася Валентина Д.

Рецепт успіху опублікований в межах проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що виконується Ресурсним центром ГУРТ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.