bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Калинівка: «Ключ до порозуміння ми віднайшли завдяки Культурному центру»
01.04.2015

ГУРТ продовжує публікувати рецепти успіху від громад-учасниць проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп у реалізації культурних прав: багатство у різноманітті». Цього разу презентуємо історію селища Калинівка Броварського району Київської області.

***

Калинівка створена ще в 1928 році, коли в цю місцевість переселили молоді родини з с. Велика Димерка. На будівництво радгоспкомбінату з’їхалося багато спеціалістів різних національностей. Тож Калинівці утворилося два табори: місцеві та приїжджі.

Стати ближчими й вирішити проблему відчуженості між частинами громади нам допоміг проект «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп у реалізації культурних прав: багатство у різноманітті».  Ми довго міркували, над чим нам варто працювати в першу чергу, адже питань в громаді назбиралося чимало. Ініціативна група об’єдналася навколо проекту «Культурний центр», який ми разом визнали найпотрібішим для спільноти.

Наша організація «Калинівський дзвін» детально вивчила потреби громади. Справжнім відкриттям стало те, що у Калинівці є польська громада «Родина», зареєстрована у Броварах, а в нашому селищі проживає до тридцяти її членів. Вони вивчають польську мову та історію і погодилися співпрацювати з нами.

В облаштуванні кімнати для Культурного центру багато допомагала молодь. Для дизайну самої кімнати оголосили конкурс через нашу сторінку у соціальній мережі Facebook.

Наша громада шукала ті шляхи, які б допомогли нам об’єднатися, щоб можна було мінятися самим і допомагати змінюватися іншим – тим, хто знаходиться біля нас. Наші скромні результати бачимо в тому, що проблеми різних соціальних груп почали вирішуватися. Молодь отримала альтернативу барам і може збиратися для спілкування відповідно до своїх інтересів у Культурному центрі, який одночасно може вмістити до 50 осіб. Те ж місце стало комфортним для людей похилого віку, молодих мам, нацменшин, любителів мистецтва. Люди приїздять до нас навіть із сусідніх сіл.

Хоч проект і завершився, але робота Культурного центру триває. Люди повірили в себе, в свої сили і вже думають про те, де б віднайти кошти для оновлення селищної бібліотеки.

 

Публікація підготовлена в межах проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство у різноманітті» (2011-2014 рр.), що впроваджувався Ресурсним центром ГУРТ (Україна) у партнерстві з Фондом громадянського суспільства та партнерства (Вірменія) і Центром розвитку НУО (Вірменія) за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах програми «Культура» та спрямований на розвиток культурного різноманіття й підтримку культур національних меншин через посилення спроможності органів місцевого самоврядування та державної влади, ОГС, керівників культурних установ у місцевих громадах України та Вірменії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.