bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Херсоні говорили про проблему куріння в громадських місцях
29.10.2008

28 жовтня 2008р. в Херсоні відбулись публічні обговорення «Місто, вільне від тютюнового диму: дії громади». Ініціатива проведення публічних обговорень належала міській молодіжній громадській організації «Нова генерація», яка приєдналась до Всеукраїнської коаліції громадянських ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну». Метою даного заходу було обговорення проблем, пов’язаних з поширенням куріння в українському суспільстві та вироблення шляхів подолання цих проблеми на рівні громади м. Херсон. Під час заходу були обговорені такі питання: • Шкідливість впливу вторинного тютюнового диму або проблема пасивного куріння. • Диктатура тютюнової індустрії в Україні. • Стратегії Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо захисту права людини на чисте повітря, вільне від тютюнового диму. • Досвід роботи всеукраїнської коаліції громадських організацій та ініціатив за вільну від тютюнового диму Україну в інших містах України - м. Черкаси, м. Луцьк, м. Донецьк, м. Київ, м. Ужгород. • Механізми виконання національного законодавства на місцевому рівні.

Головним документом, що обговорювався, був проект рішення Херсонської міської ради «Про впорядкування тютюнопаління в місті». Представники молодіжних організацій, екологічних громадських організацій, спортивних об’єднань, фахівці сфери охорони здоров’я та освіти, які були присутні на заході, висловили необхідність в прийнятті даного документу депутатами Херсонської міської ради. Важливим є і те, що бачення громадськості цілком поділяють і деякі депутати Херсонської міської ради. Так, Больбот Д.О., Матковська Н., Ломако Л.В., Головченко Н.М., які висловили підтримку ініціативи та готовність далі працювати на подолання тютюнової епідемії.

Наприклад, в своєму виступі Дмитро Больбот, депутат Херсонської міської ради, зазначив; «Коли у 2005 році у Верховній Раді приймався Закон про контроль над тютюном, зацікавлені особи від тютюнових кампаній через своїх лобістів відстояли поправки, що делегували відповідальність відносно заборони куріння в громадських місцях органам місцевого самоврядування, будучи впевненими в їх недієздатності. Тим не менш в Херсоні в 2006 році було прийнято рішення виконкому Херсонської міської ради «Про затвердження переліку вільних від куріння місць в м. Херсоні», в якому були вказані освітні заклади, заклади культури та охорони здоров’я і громадський транспорт. Нажаль, в рішенні так і не було визначено де ж саме знаходяться ці «громадські місця. Тому зараз в наших силах визначити їх, і зробити цей перелік повним та вичерпним».

Варто зазначити, що в тексті проекту рішення Херсонської міської ради «Про впорядкування тютюнопаління в місті», який був винесений на обговорення 28 жовтня 2008р. було максимально конкретизовано ті громадські місця, в яких паління має бути заборонено або які мають бути облаштовані таким чином, аби захистити право кожного мешканця міста дихати чистим від тютюнового диму повітрям.

Протягом цього тижня молодіжна організація «Нова генерація» збиратиме письмові пропозиції та доповнення до проекту рішення, яке в подальшому буде передано на розгляд в профільні комісії Херсонської міської ради.

Контакти

  • Оксана Агаркова
  • виконавчий директор
  • Херсонська міська молодіжна громадська організація «Нова генерація»
  • [email protected]
  • 8(0552) 41-03-00
  • 48-57-48
  • http://www.socioprostir.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.