bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Заява руху “Збережи старий Київ”
06.10.2008

У четвер, 2 жовтня під час акції протесту проти будівництва за адресою вул. Первомайського, 5б постраждало троє журналістів. Зокрема, фотокорреспондент "Коммерсанта" отримав перелом руки. Троє представників охоронної фірми напали на редакторова сайту "Фінансист" Ігоря Луценка та забрали відеокамеру, котру потім повернули у зламаному вигляді і без касети. Серйозне поранення отримав також фотокореспондент агенції УНІАН Володимир Гонтар.

Усі троє постраждалих журналістів були атаковані співробітниками охоронної фірми "Грегос" за повної бездіяльності міліції.
Сьогодні троє журналістів були на зустрічі з міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком, котрий висловив бажання розібратися у суті конфлікту.

У зв'язку з цим "Збережи старий Київ" вимагає виконати обіцянки міністра Луценка та притягти до відповідальності начальника підрозділу міліції, котрий керував охороною громадського порядку під час акції протесту. Ця людина відповідальна не тільки за те, що у її пристуності було побито учасників акції протесту та журналістів, але й за те, що її підлеглі не затримали нападників на місці скоєння злочину.

Так само міліція має дати оцінку правомірності дій співробітників охоронної фірми "Грегос". Охоронна фірма має ліцензію на свою діяльність, видану МВС. Поведінка представників фірми під час акції 2 жовтня доводить, що її дії несуть загрозу громадянам, у тому числі журналістам. Ми переконані, що фірма, котра застосовує неправомірну силу до громадян, має бути позбавлена ліцензії на ведення охоронної діяльності.

Окрім того, бізнес-спільнота повинна висловити своє категоричне заперечення методів ведення бізнесу, котрі використовує будівельна компанія "Граніт". Наймати охоронну фірму та незрозумілих молодиків спортивної статури, котрі з дубинками нападають на мешканців довколишніх будинків - такі дії повністю суперечать бізнес-етиці і повинні отримати адекватну реакцію з боку бізнес-спільноти, котра має нарешті довести, що прагне вести бізнес цивілізовано та законно.

На виправдання своїх дій, компанія "Граніт" сьогодні заявила, що має усі документи на ведення будівництва. Разом з тим, місцеві мешканці свідчать, що заплановане зведення висоток ставить під загрозу існування прилеглих будинків.
Так, територія будмайданчика знаходиться на відстані ОДНОГО метра від стін будинку звукозапису. Будинок звукозапису стоїть на 45 сваях, що вистоювалися 4 роки, оскільки збудований на місці озера та болота (ця територія відносилася до русла річки Клов та місцевості Собача тропа (великого та страшного болота).

Проведення будівельних робіт у прискореному темпі, як це планується робити зараз, призведе до порушення пролягання ґрунтових вод і порушить міцність сусідніх будинків. Так, просів ґрунт біля будинку № 10 на Печерському узвозі, зі схилу поруч потік струмок. З'явилися тріщини на будинку № 28а на Панаса Мирного. І це наслідки тільки того, що було вирубано понад 160 дерев, що дійсно утримували схил, який є укріпним валом Київської фортеці. А що буде, коли буде повністю порушено схил? (На доведення фактів тріщин на стінах у доданих файлах є фотографії, зроблені одним з мешканців прилеглих будинків сьогодні зранку).

Крім того, більша частина земельної ділянки на якій планується забудова знаходиться в зоні охоронюваного ландшафту у відповідності до меж зон охорони пам'ятки архітектури національного значення Башти №5 Київської фортеці, затверджених рішенням Міністерства культури і мистецтв України від 14.11.2002 року № 10-2867/18. Вилучати ж такі ділянки можна лише з дозволу Верховної Ради України. Такого погодження не було, що однозначно спростовує доводи „Граніту" про наявність у компанії усіх необхідних документів на початок будівельних робіт.

А стіни у будинках, що вже просіли, однозначно доводять, що навіть якщо компанії-забудовнику вдасться забезпечити собі усі необхідні погодження, таке будівництво уже зараз загрожує життю людей з прилеглих будинків. Саме тому – через захист власного права на житло, а не через провокації з боку „Збережи старий Київ" – люди вийшли на вулиці, щоб захищати свої інтереси. Громадська ініціатива зі свого боку робить усе можливе, щоб допомогти людям в реалізації їх прав тими методами, котрі доступні будь-якій громадській ініціативі – шляхом громадських протестів та апеляцій до бездіяльної влади через ЗМІ. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.