bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Львів під загрозою екологічної катастрофи: коментарі фахівців
08.06.2016

7 червня 2016 року прес-служба Львівської міськради повідомила, що міська влада звернулася до президента та прем’єр-міністра України з проханням оголосити Львів та села Малехів і Великі Грибовичі зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Звернення зумовлене ситуацією на сміттєзвалищі у Великих Грибовичах, де 29-30 травня сталася пожежа, в процесі гасіння якої загинули троє рятувальників. Невідомою залишається доля працівника комунального підприємства «Збиранка», який зник під завалами.

«На сьогодні всі пошукові роботи призупинено у зв’язку із загрозою обвалу гори сміття. Другий обвал тіла Грибовицького сміттєзвалища відбудеться, але невідомо коли. Лише після сходження повного зсуву рятувальники зможуть продовжити пошукові роботи. Однак ситуація для населення навколишніх сіл не несе ніякої загрози», – повідомив ГУРТу начальник сектору зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України у Львівській області Віталій Туровцев.

Причини виникнення пожежі зараз встановлюються, однак міська влада Львова говорить про можливість підпалу полігону. Закриття Грибовецього сміттєзвалища загострило ситуацію із прибиранням сміття, оскільки його немає куди вивозити. Полігон розташований всього за 3 км від Львова і перебуває в експлуатації з 1956 року. Варто відзначити, що площа сміттєзвалища понад 40 га.

За словами експертів, Грибовецьке сміттєзвалище вже не є придатним, оскільки його максимальний ліміт 10,4 млн. тонн твердих побутових відходів. На сьогодні ж ця цифра перевищила 12 млн. тонн. Крім того, на його території є декілька озер, що містять 200 тонн відходів нафтомаслового виробництва від діяльності ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод».

«На полігоні є загроза повторного зсуву і, відповідно, загроза для водойм з інфільтратами. Ми укріпили дамбу й тимчасово стабілізували ситуацію, але потенційна загроза для самої водойми й навколишніх сіл зберігається», – йдеться у повідомленні від міської влади Львова.

Сільський голова с. Великі Грибовичі Ігор Питель повідомив ГУРТу, що вивезення сміття на полігон припинено: «31 травня на позачерговій сесії сільської ради ми прийняли рішення про заборону вивозу сміття на сміттєзвалище. Зараз думаємо, куди його дівати. Державна служба з надзвичайних ситуацій займається ліквідацією наслідків катастрофи, також зроблені заміри води та ґрунту для оцінки екологічної небезпеки».

Дискусія щодо закриття Грибовицького сміттєзвалища триває вже багато років. Екологи неодноразово попереджували про необхідність його закриття.

«Питання зі сміттєзвалищем мало вирішуватися впродовж 20 останніх років. Ми регулярно зверталися до влади щодо вирішення цієї проблеми, але нас постійно запевняли, що шукають нову ділянку. Проводилися наради за участю міського голови, голови облдержадміністрації, представників громадських організацій, але безрезультатно», – зазначив сільський голова Ігор Питель.

Зараз до гасіння пожежі у Великих Грибовичах долучили авіацію. За словами еколога 1-ої категорії правозахисної організації «Екологія. Право. Людина» Алли Войціховської, пожежу видно з центру Львова. «Цілком можливо, що до пожежі призвело скупчення метану. В рамках Кіотського протоколу на сміттєзвалищі були встановлені газозбирні свердловини, побудована когонераційна установка. Однак вона вже декілька років не працює. В понеділок температура в тілі звалища складала 350 градусів. При такій температурі побутові відходи забруднюють повітря токсичними речовинами. Тож після ліквідації пожежі необхідно впровадити технологію з виводу метану, який накопичується  на сміттєзвалищі, в іншому випадку займання будуть повторюватися», – зауважила пані Алла.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.