bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Облік використання водних ресурсів є критично необхідним
05.06.2009

Ігнорування менеджменту водних ресурсів може мати настільки ж серйозні наслідки, як й ігнорування звітності по вуглецевим одиницям (carbon reporting), повідомляє ACCA (Асоціація присяжних сертифікованих бухгалтерів).

Світовий фонд природи (WWF) та ACCA об’єднують зусилля, щоб звернути увагу ділових кіл на серйозну проблему, пов’язану з «водним слідом» (water footprint).

Облік вуглецевих викидів та запровадження звітності про «вуглецевий слід» (тобто загальну кількість викидів парникового газу внаслідок діяльності людини – наприклад, у виробництві якоїсь продукції) є визначальними у скороченні викидів парникових газів у світовому масштабі.

Таку ж належну увагу варто приділити й проблемі використання водних ресурсів, питанням «водного сліду» (подібно до «вуглецевого сліду»), - повідомляється у аналітичному звіті ACCA «Вода: наступний вуглець?» (Water: The Next Carbon?). Звіт ґрунтується на матеріалах недавно проведеного заходу ACCA, присвяченого «водному сліду». Доктор Дейв Тікнер (Dave Tickner), завідуючий програмами прісної води у британському відділенні WWF, один із учасників обговорення, зазначив:

«Безпека водних ресурсів – одне з найсерйозніших завдань, котрі постали перед людством у XXI столітті. Стабільне водопостачання всіх споживачів, в тому числі промислових підприємств, є основою для економічного зростання, зниження рівня бідності, харчової та енергетичної безпеки та адаптації до впливів кліматичних змін. Таким чином, розумна стратегія керування цим життєво важливим природним ресурсом є в інтересах усіх нас. WWF вважає, що промислові підприємства, як найбільші споживачі води, можуть відіграти ключову роль у просуванні кращого менеджменту водних ресурсів».

Розрахунок «водного сліду» та оприлюднення інформації про нього, а також про те, як вирішується вплив «водного сліду», є одним з механізмів стабільного споживання води, - зазначається у документі ACCA. Згідно з даними Мережі «водного сліду» (www.waterfootprint.org), «водний слід» однієї чашки кави складає 140 літрів води, а для виробництва 1 кг яловичини потрібно 16 тис. літрів води.

У документі також представлені висновки та основні питання, що розглядился під час обговорення, зокрема:

  • водні ресурси як головний ризик для бізнесу
  • методологія обчислення «водного сліду»
  • державно-приватне партнерство
  • корпоративне управління водними ресурсами та шляхи його досягнення
  • інтерес основних інвесторів у водних ресурсах

Британське відділення WWF і ACCA нещодавно підписали Меморандум про співпрацю щодо спільної роботи у програмі «Відзнака ACCA за екологічну звітність 2009», в якій здійснюватиметься оцінка стандартів розголошення інформації компаніями щодо використання та менеджменту водних ресурсів у Великій Британії.

З цього приводу Віккі МакАллістер (Vicky McAllister), радник ACCA з питань сталого розвитку, зауважила:

«Ми дуже раді, що співпрацюватимемо з британським відділенням WWF у цій сфері. Ділові кола всього світу мають звернути увагу, а також регулярно піднімати тему управління та обліку водних ресурсів у виробництві, на всіх його етапах. І одним із елементів цього є розрахунок “водного сліду”».

Наталя Вовчук, Голова Представництва ACCA в Україні, країнах Прибалтики та Кавказу зазначила:

«Проблеми управління водними ресурсами й обліку «водного сліду» особливо важливі в Україні, оскільки пострадянські промислові потужності часто-густо є застарілими та дуже ресурсоємними. Ситуація погіршується і через те, що системи водопостачання та водоочищення є застарілими, часто в аварійному стані. Згідно з останніми даними Українського науково-дослідного інституту водогосподарсько-екологічних проблем (УНДІВЕП), майже 60% питної води втрачається через зношеність водопроводів. Проблеми управління водними ресурсами та облік «водного сліду» мають стати предметом громадського обговорення, відповідні методи обліку та звітності потрібно запроваджувати на підприємствах усієї країни».

Повний текст звіту «Вода: наступний вуглець?» (англійською мовою) можна знайти тут.

Більше інформації про діяльність ACCA у галузі сталого розвитку можна знайти на цій веб-сторінці.

Статистичні дані про «водний слід»:

Згідно з даними www.waterfootprint.org,

Для виробництва однієї чашки кави необхідно 140 літрів води. Такої кількості води достатньо для підтримки життєдіяльності людини протягом трьох місяців.

У США середній показник «водного сліду» складає 2500 м3/люд/рік. У Китаї цей показник складає 700 м3/люд/рік.

В Україні середній показник «водного сліду» складає 1316 м3/люд/рік, в той час як середній світовий показник - 1243 м3/люд/рік.

Згідно з даними www.waterwise.org.uk:

  • Майже 65 відсотків води, яку ми споживаємо, міститься у нашій їжі.
  • Для виробництва одного помідора необхідно 13 л води;
  • Для виробництва одного яблука - 70 л;
  • Для виробництва 0.5 л пива – майже 170 л;
  • Для виробництва однієї склянки молока – майже 200 л;
  • Для виробництва одного гамбургера - 2400 л.
  • Для виробництва однієї краплі чаю необхідно витратити 136 крапель води, а для краплі кави - 1100 крапель води.

Контакти

  • Андрій Горбаль
  • Асоціація присяжних сертифікованих бухгалтерів
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.