bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Заклик до дій з протидії дитячій проституції, торгівлі дітьми та сексуальній експлуатації
25.09.2008

Попри деякий прогрес, що спостерігається за останні роки у справі протидії сексуальній експлуатації дітей у Європі та Центральній Азії, багато з питань залишаються невирішеними. До них відноситься ідентифікація потерпілих дітей та надання необхідної допомоги у їх реабілітації та реінтеграції, більш тісна співпраця між службами, а також між державами регіону та краще забезпечення виконання законів, що покликані протидіяти попиту на сексуальну експлуатацію дітей.

Ці ключові тези прозвучали 18 вересня на підготовчій зустрічі країн Європейського та Центральноазійського регіону, що передувала Третьому Всесвітньому конгресу проти сексуальної експлуатації дітей та молоді у Женеві. Метою підготовчої зустрічі було надати рекомендації майбутньому конгресу.

На зустрічі, що відбулася у конеренц центрі офісу МОП у Женеві, були присутні сотні експертів, урядовців та активістів з усього світу. Зустріч завершилась наданням рекомендацій для країн Європи та Центральної Азії щодо ліквідації сексуальної експлуатації дітей.

Представник Міжнародної організації праці Гір Мирстад (Geir Myrstad) нагадав присутнім, що Конвенція МОП №182 Про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці закликає усі країни учасниці Конвенції до здійснення негайних та ефективних заходів щодо заборони комерційної сексуальної експлуатації дітей, включаючи дитячу проституцію, порнографію та торгівлю дітьми.

Він також наголосив на тому, що відповідно до Глабольного плану дій МОП щодо дитячої праці, 182 країни члени МОП засвідчили свою готовність до викорінення комерційної сексуальної експлуатації дітей до 2016 року. «Об’єднаймось із урядами, організаціями роботодавців та робітників, а також громадянським суспільством, задля того, щоб експлуатація дітей відійшла в минуле вже у 2016 році».

«Спостерігається досягнення прогресу – особливо це стосується розробки Конвенції Ради Європи щодо захисту дітей від сексуальної експлуатації. Попри це, наразі у Європі та Центральній Азії продовжує спостерігатися велика кількість випадків експлуатації дітей, тому забезпечення дії цих міжнародних інструментів є вкрай необхідною», - сказав Марк Капалді, заступник директора Міжнародної організації ЕКПАТ1, неурядової організації, що спрямовує свою діяльність на боротьбу з дитячою проституцією, порнографією та торгівлею дітьми. «У регіоні досі спостерігається велика кількість випадків сексуальної експлуатації дітей і ця регіональна зустріч закликає до запровадження необхідних заходів та стратегій до термінової протидії попиту на дітей у сексуальній індустрії».

На цій зустрічі, що проводилася ЕКПАТ та МОП, учасники обговорили довгострокові цілі та завдання щодо зменшення негативних наслідків залучення дітей до проституції, торгівлі дітьми та сексуальної експлуатації онлайн, а також розповсюдження зображень сексуального насилля над дітьми, що будуть розглядатися на Третьому Всесвітньому Конгресі проти сексуальної експлуатації дітей та молоді, що пройде у Бразилії.

Цілі та завдання щодо протидії використанню дитячої проституції, торгівлі дітьми та сексуальної експлуатації включають:

  • Гармонізація законодавства у регіоні (наприклад, не в усіх країнах існує чітке законодавче розмежування дитячої порнографії та інших видів порнографії, і тому таке розмежування покладається на правоохоронні органи) та збільшення покарання за злочини до рівня, що відповідає тяжкості такого злочину як сексуальна експлуатації дитини.
  • Співпраця між інтернет провайдерами, операторами мобільного зв’язку та фінансовими установами має спрямовуватися на боротьбу із поширенням у мережі Інтернет зображень сексуального насилля над дітьми, в тому числі шляхом блокування доступу до таких зображень, що знайдені в Інтернеті.
  • Укладення багатосторонніх договорів щодо координації розслідувань, зокрема щодо ідентифікації дітей, жертв торгівлі дітьми та дітей, що постраждали від сексуальної експлуатації в мережі Інтернет, в тому числі від розповсюдження зображень насилля над дітьми. Всі правоохоронні органи повинні мати доступ до бази даних G8 Інтерполу.
  • Створення «гарячих ліній» для повідомлень про випадки насилля над дітьми в мережі Інтернет.
  • Розробка законодавства, що стимулюватиме бізнес до запровадження програм із захисту дітей (в тому числі малий бізнес, такий як інтернет кафе) та туристичну галузь до запровадження та моніторингу Кодексу поведінки задля захисту дітей від сексуальної експлуатації у галузі туризму та подорожей2.
  • Запровадження глобальної системи звітності про випадки експлуатації дітей громадянами під час туристичних поїздок закордон. Наразі в багатьох країнах діють екстратериторіальні закони, що дозволяють притягати до відповідальності осіб, що скоїли злочин за межами країни та повертаються до своєї країни, намагаючись уникнути покарання. Однак, ці закони дуже рідко застосовуються.
  • Нацональні програми по попередженню та протидії комерційній сексуальній експлуатації дітей мають гарантувати доступ дітей до високоякісної базової освіти, а також можливостей отримання гідного заробітку (для тих, хто досяг легального віку працевлаштування) в умовах що не є небезпечними. Питання протидії комерційній та сексуальній експлуатації дітей мають бути включені до програм та національних планів дій із подолання бідності, розвитку освіти, правоохоронної діяльності, працевлаштування молоді та анти-дискримінаційних ініціатив, включаючи протидію гендерній дискримінації.

За додатковою інформацією звертайтесь до Корін Пертуіс (Corinne Perthuis), МОП, Департамент зовнішніх зв’язків, 141227997062 [email protected] або до офісу Міжнародної Програми з викоренення найгірших форм дитячої праці в Україні, Міжнародної організації праці (МОП-ІПЕК) [email protected]  

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.