bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вісім тез про російські паспорти: кримчанам і не тільки
11.06.2014

З серпня Росія буде карати за приховування подвійного громадянства посвідок на постійне проживання в інших країнах. Ті, у кого ці документи вже є, повинні повідомити про це у Федеральну Міграційну Службу протягом двох місяців. Кримчанам дається відстрочка на півтора року - за цей час не завадило б розставити крапки над "і". Адже, зараз запитань більше, ніж відповідей, пише Павло Казарін для видання "Крим.Реалії". 

Навіщо? Останні двадцять три роки видача паспортів була для Росії інструментом розширення впливу. Паспорти отримували жителі Південної Осетії і Абхазії, Придністров'я і Криму. Ті території, які потрапляли в сферу інтересів Москви, спочатку насичувалися російськими документами - це створювало юридичний фундамент для впливу Кремля на долю регіону. Ніхто не знає напевне, скільки документів було видано. Судячи з усього, цього не знає і офіційна Москва. Тепер ось вирішила з'ясувати.

Як саме? Ті, хто вже встиг отримати іноземний паспорт або дозвіл на проживання, повинен до 4-го серпня розповісти про це місцевому відділенню російської ФМС. За приховування - кримінальна відповідальність і плюс 200 тисяч рублів штрафу або 400 годин обов'язкових робіт. Правда, до кінця не зрозуміла процедура повідомлення - якщо громадянин не отримує підтвердження про свою «явку з повинною», то в подальшому, теоретично, він може дізнатися, що його повідомлення в базу даних не внесено. Втім, кримчанам обов'язковість процедури відстрочили до 1 січня 2016 року.

А чи потрібно? Приховати наявність другого паспорта навряд чи вийде. З 1 січня 2015 року в Росії набирає чинності новий порядок перетину кордонів з країнами СНД - відтепер воно можливе лише за закордонними паспортами. У цей документ ставиться відмітка при кожному перетині кордону. Якщо ви виїжджаєте з Криму за російським закордонним паспортом, а в Україну в'їжджаєте по українському, то відсутність в російському документі українського штампу буде свідчити проти вас.

Що ще? У нових правилах перетинання державного кордону є ще одна проблемна для кримчан історія. Жителям півострова поки що не почали видавати російські паспорти - а без них з 1 січня в Україну виїхати не вийде взагалі. Якщо ж намагатися виїхати і повернутися за українським закордонним паспортом, то при поверненні на півострів вам видадуть міграційну картку (її видають всім іноземцям, які в'їжджають в Росію). За новими вимогами, українці можуть перебувати в Росії не більше трьох місяців на півріччя (шість місяців на рік з обов'язковим розривом за системою 3+3). Наявна колізія - або ти їздиш по українським документам, ретельно стежачи за лімітом (його порушення карається штрафом до п'яти тисяч рублів, а в разі «рецидиву» - видворенням з Росії), або ж залишаєшся в Криму і чекаєш отримання російського «закордонного».

Як скоро? У Росії процедура отримання закордонного паспорта займає від одного місяця (якщо отримуєш за місцем проживання) до чотирьох (якщо подаєш документи в іншому регіоні). У цей момент громадянина перевіряють на наявність непогашених судимостей, допуск до держтаємниці, аліменти, військову службу. Поки в Криму Росія не створила всіх інститутів, здатних видати відповідні висновки, процес видачі закордонних паспортів може бути відкладений.

Як уникнути? Відмовитися від українського громадянства, теоретично, можна - для цього треба написати в Херсонській області відповідну заяву, зібрати необхідні документи і сплатити мито. Однак, чиновники з Євросоюзу вже давали зрозуміти, що в російські документи кримчан ставити шенгенські візи не планують - відмова від українських документів у цьому сенсі загрожує зниженням мобільності. У тому числі, у світлі можливого полегшення візового режиму між Україною і Євросоюзом. Крім того, відмова від українського паспорта не наблизить термінів отримання російського «закордонного».

Що далі? У цьому сценарії, теоретично, є два шляхи розвитку. Песимісти кажуть, що в подальшому Москва може вимагати від біпатридів (осіб з подвійним громадянством) визначитися з тим, громадянство якої країни вони хочуть залишити. Більш стримані прогнози таку ймовірність відкидають - тому що вона позбавить Москву звичного важеля з роздачі власних паспортів в сусідніх країнах. Швидше за все, цей крок вписується в нову стару парадигму «обложеної фортеці» - щоб влаштувати перепис неблагонадійних. На думку автора закону - депутата від ЛДПР Андрія Лугового - держава повинна вести облік громадян з подвійним громадянством, оскільки країна знаходиться в досить агресивному політичному середовищі», і владі необхідно знати, «хто з росіян реально залежний від іноземної держави». «Це потрібно, щоб у екстремальних ситуаціях оперативно могли працювати спецслужби», - додав Луговий.

Що робити? Перехідний період для півострова закінчується в 2014 році - вже з січня Крим повністю має перейти на російське законодавство. Якщо ви не встигли до 18 квітня написати відмову від російського громадянства, то тепер для отримання п'ятирічної посвідки на проживання в Криму ви спершу повинні отримати російський паспорт, а тільки потім від нього відмовитися. Цей період може розтягнутися на кілька місяців - відмова від вже набутого громадянства завжди супроводжується збором довідок, що підтверджують, що ви нікому і нічого не повинні. У будь-якому випадку, від нової правової реальності півострова відмахнутися не вдасться, тому я розумію тих, хто сприймає російський паспорт, як щось на кшталт довгострокової візи в Крим.

Павло Казарін
Крим. Реалії

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.