bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Позачергові вибори президента: коротко про головне
26.05.2014

Про активність українців

Громадська мережа "Опора" повідомляє, що явка,  на позачергових виборах Президента склала 60% виборців.

Так, зокрема, у Центральних областях (Вінницька, Житомирська, Черкаська, Дніпропетровська, Київська, Кіровоградські області та Київ) явка виборців – 63%, на Заході країни (Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Тернопільська, Хмельницька, Рівненська, Волинська, Чернівецька) – 70%, а на Сході (Донецька, Харківська, Сумська, Чернігівська, Луганська області)  48% та Півдні (Одеса, Херсон, Миколаїв, Запоріжжя) – по 48%. При цьому враховано похибку – 2,6%.
 
Львівська, Тернопільська та Рівненська області є лідерами щодо явки виборців.
 

Про порушення

Щодо порушень,спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що найпоширенішими порушеннями виборчих процедур залишаються спроби видачі членами  ДВК виборчих бюлетенів без пред’явлення виборцем документів та спроби виборців проголосувати без належних підстав. Однак навіть такі випадки були малочисленними

Також на 3,3% дільниць були присутні особи, які не мають права перебувати у приміщенні для голосування Натомість 2,6%  виборчих дільниць зафіксовано випадки порушення таємниці голосування. Разом з тим лише 2,3%  дільницях мали місце спроби винести бюлетені за межі приміщення для голосування.

Про усі порушення при підрахунку голосів "Опора" повідомляє тут. 

В той час, Мінюст повідомляє, що вибори відбулися без серйозних порушень, а отже, ЦВК має всі підстави оголосити результати у встановлений законом термін.

Про Донецьк та вибори

На Донеччині терористичні групи і незаконні озброєні формування позбавили права голосу до 81,8 % виборців від загальної кількості виборців, які мешкають у регіоні. Про це повідомляють спостерігачі спільної моніторингової кампанії ДОО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА в Донецьку.

Орієнтовна кількість виборців у Донецькій області складає 3,3 млн осіб. Із цієї кількості лише 599 тис. виборців (18,2 % від загальної кількості виборців) мешкають у містах та районах Донеччини, в яких вибори відбулися. Це означає, що на закритих бойовиками «ДНР» дільницях не змогли проголосувати 2,7 млн виборців, що становить 81,8 % від загальної кількості виборців в області.

Сергій Ткаченко, голова правління ДОО «Комітет виборців України»: «В цій ситуації хочеться згадати слова Іоанна Златоуста: «Бог не тільки справи приймає, але й наміри цілує». Добро завжди переможе».

Як відомо, бойовики «ДНР» заблокували голосування в найбільших містах Донецької області, в яких мешкає більшість виборців регіону. Зокрема, права голосу повністю були позбавленні 23 міста та шість районів області.

Як відомо, у Донецькій області вибори не відбулися у 23 містах та 6 районах. Про це повідомили у департаменті питань внутрішньої політики Донецької ОДА.

За матеріалами Громадської мережі "Опора"

Контакти

  • Опора”
  •  http://oporaua.org/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.