bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вибори-2014: що треба знати виборцю?
19.05.2014

Одним із успішних кроків до проведення виборів є інформування виборців стосовно їх прав. Через те, що виборці часто не знають їх, вони не можуть реалізувати своє право проголосувати. Як діяти у ситуаціях, які трапляються на виборчих дільницях найчастіше та як захистити свій голос і зробити так, щоб він був почутим, а також перелік корисних ресурсів для свідомого виборця - у матеріалі.
 
Порада перша. Віднедавна у виборців з’явилася можливість перевірити, чи включені вони до списку виборців і за якою адресою знаходиться їхня дільниця, не виходячи з дому. Це можна зробити в особистому кабінеті виборця на сайті Державного реєстру виборців. Реєстрація потребує не більше п’яти хвилин, а відповідь на запит система надасть упродовж доби.
 
 
Отже, якщо виявилося, що Ви відсутні в попередньому списку виборців, Вам необхідно звернутися з заявою до дільничної виборчої комісії (ДВК) або до відділу ведення реєстру виборців (ДРВК) не пізніше ніж за п'ять днів до дня голосування (тобто до 19 травня 2014 р. включно). Заяву мають розглянути протягом одного дня. Якщо ж Ви не встигли подати заяву, то маєте можливість не пізніше як за 2 дні до дня виборів (22 травня 2014 р. включно) подати позов до місцевого загального суду в порядку адміністративного судочинства. При цьому судовий збір не сплачується. Зразки заяв оприлюдинила громадська організація ОПОРА.
 
Зверніть увагу, що дільничні комісії вже не мають права вносити зміни у списки в день голосування, як це було раніше. Тому позов до суду – це останній шанс внести своє ім’я до списку виборців.
 
Порада друга. Трапляється, що з певних причин виборець не перебуває за місцем реєстрації (прописки) у день голосування. Мало хто знає, що громадяни України, перебуваючи на навчанні, роботі, у подорожі або за кордоном, все одно можуть проголосувати на виборах, тимчасово змінивши місце голосування.
 
Тож, якщо Ви маєте намір голосувати не за місцем реєстрації, здійсніть декілька кроків. По-перше, зробіть мотивовану довідку, де має бути зазначено, чому Ви хочете проголосувати не за місцем прописки. Це може бути довідка про відрядження, довідка з місця навчання, договір найму (оренди) житла, документ, що підтверджує право власності на житло, путівка в санаторій, квиток, який засвідчує, що у день голосування Ви не будете перебувати за місцем реєстрації тощо. Якщо це довідка з місця роботи, достатньо підпису керівника і печатки організації. Жителям Криму не потрібно підтверджувати необхідність тимчасової зміни місця їх голосування (додавати документи-підтвердження не потрібно). По-друге, зробіть копію паспорта – 1-ї, 2-ї (якщо вам більше, ніж 25 років, то ще й 3-ї) та обов'язково 11-ї сторінки. По-третє, завантажте тут зразок заяви про тимчасову зміну місця голосування виборця. Цю роздруковану заяву візьміть з собою і заповніть краще на місці, щоб не помилитися, а співробітники відділу ведення Держреєстру виборців Вам підкажуть номер дільниці та інші деталі.
 
Зібравши усі ці документи, не пізніше ніж за п'ять днів до дня голосування (тобто до 19 травня 2014 р. включно) подайте їх особисто до органу ведення Державного реєстру виборців за місцезнаходженням зазначеної у заяві (тобто бажаної) виборцем виборчої дільниці або за Вашою виборчою адресою.
 
Звернення буде розглянуто невідкладно, після схвального рішення відповідного органу (процедура займає якийсь час, можливо, кілька днів) необхідно забрати посвідчення, яке дасть Вам право проголосувати не за місцем реєстрації (прописки). Уточнити час, коли можна забрати посвідчення, варто під час подання заяви або за телефоном відповідної установи, до якої Ви зверталися.
 

 
Детальнішу інформацію, зокрема про те, як скористатися свої виборчим правом, якщо в день голосування Ви перебуватимете за кордоном, дивіться на сайті.
 
Комітет виборців України розробив та презентував також ресурс «Вибори в Україні». Цей сайт містить, зокрема, розділ «Анонси», де інформується про заплановані вебінари для виборців, спостерігачів та членів комісій, також тут розміщуються відео уже проведених вебінарів. Цікавим є розділ «Звіти спостерігачів», що містить проміжні звіти міжнародних та українських громадських організацій, які спостерігають за цьогорічними виборами. Зі звітів виборець може дізнатися про те, з якими проблемами стикаються члени комісій, які кандидати мають найменше представників у ОВК та ДВК, штаби яких кандидатів найчастіше порушують виборче законодавство, а отже – зробити власні висновки. Також завдяки цьому ресурсу виборці можуть взяти активну участь у виборчому процесі у ролі члена виборчої комісії або спостерігача – треба тільки здійснити онлайн-реєстрацію на сторінках «Членам комісій» та «Я – спостерігач!».
 
Іншою корисною розробкою є система онлайн-навчання «Виборком», що пропонує різноманітні матеріали для навчання членів окружних та дільничних виборчих комісій з виборів Президента. Втім, будь-хто може зареєструватись в системі як постійний користувач або увійти до системи без реєстрації і завантажити навчальні відео, анімацію та посібники чи пройти тестування на знання виборчого процесу. Запущено також «гарячу лінію», яка надає безкоштовні юридичні консультації для виборців, членів комісій, спостерігачів, а також консультації щодо користування системою «Виборком».

"День виборів: Як це працює":

«Гаряча лінія» працює за такими телефонами:
(044) 425-21-66, 425-23-01, 425-37-20, +38 (050) 469-21-64, +38 (067) 100-48-12, графік роботи: понеділок-п'ятниця, 9:00—18:00. 24 та 25 квітня, 9:00—21:00.
 
ПЕРЕЛІК ІНШИХ КОРИСНИХ РЕСУРСІВ:
http://map.cvu.org.ua,  http://map.oporaua.org/ – Мапи порушень 2014 (можна повідомити про порушення)
 http://administr-law.org.ua  – «Захисти своє право!» (безкоштовні консультації)
 

Контакти

  • «Вибори в Україні»
  •  electioninfo.org.ua
  •  «Виборком»
  •  www.vyborkom.org

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.