bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Володимир Яворський: «Події Майдану є наслідком нехтування прав людини і непроникної корупції»
17.04.2014

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) оприлюднила щорічну доповідь «Права людини в Україні -2013». Цей універсальний документ використовується національними та міжнародними організаціями для оцінки загального стану з правами людини в Україні. Вона випускається щорічно, починаючи з 2004 року. У складанні доповіді взяли участь понад 30 правозахисних організацій з усіх регіонів України.



За словами правозахисників, справдились невтішні прогнози їхніх попередніх доповідей щодо 2013 року: реформи, впровадження яких не відповідало інтересам колишнього режиму, провалились. Зокрема, медична, освітня і суддівська. Як зазначає директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, у зв’язку із цим аспектом, а особливо після ухвалення законів диктатури від 16 січня, люди реалізували своє право на повстання проти влади.



Член правління УГСПЛ Володимир Яворський відзначив, що за нової влади у підході до дотримання прав людини відбулись незначні позитивні зміни, проте вони пов’язані лише з конкретними особами, які усвідомлюють важливість прийняття своїх рішень. На думку експерта, цього недостатньо для суттєвого вирішення проблем порушення прав людини в Україні, спричинених відсутністю єдиного правового регулювання.

«Нова адміністрація не звернула належної уваги на переліки політв’язнів. Майже всі люди, репресовані за президентського правління Януковича, досі перебувають ув’язненими», - зауважив Євген Захаров. Також він повідомив, що їхні списки політв’язнів співпали лише щодо чотирьох осіб зі списків реабілітованих згідно змін до закону «Про застосування амністії в Україні».

Володимир Яворський відзначив, що найбільшу увагу під час складання доповіді правозахисники приділили розробці рекомендацій для органів влади у сфері прав людини, які необхідно врахувати новій владі. 17 пунктів рекомендацій стосуються різних аспектів правозахисту. «Необхідно негайно ратифікувати Римський статут кримінального міжнародного суду, що позитивно вплине на нинішню ситуацію у Криму», - говорить пан Яворський. У сфері свободи слова запропоновано «ліквідувати державні ЗМІ та заборонити органам влади створювати ЗМІ; скасувати закон про захист суспільної моралі та державні комісії з питань радіо та телебачення, скасувати дозвільний порядок реєстрації друкованих ЗМІ». «Прийняття закону про захист прав журналістів є важливим з огляду на те, що деякі категорії журналістів не мають законодавчого переліку прав», - говорять правозахисники. Згідно рекомендацій, «необхідно скасувати закон про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів, оскільки держава може використати це з метою пропаганди, що є порушенням свободи слова».



Рекомендації доповіді УГСПЛ у галузі виборчого права полягають у «необхідності перегляду законів про вибори в Україні». «Треба зробити пропорційну виборчу систему з відкритими списками», - зауважує експерт УГСПЛ.

Володимир Яворський також підкреслив важливу роль для утвердження прав людини скасування закону «Про єдиний державний демографічний реєстр та про документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи» та ухвалення на заміну йому розробленого Центром політико-правових реформ законопроекту «Про документи, що посвідчують особу».

На думку правозахисника, держава не може забезпечити правопорядок у зв’язку із жахливим станом армії, дисфункцією правоохоронних органів, невиконанням державою своїх повноважень на системному рівні. «Події Майдану, ситуація із Кримом та на Сході є наслідком нехтування прав людини і непроникної корупції».



Завершуючи свій виступ, Володимир Яворський зазначив, що попри декларативність, чинна влада складно просуває реформи. Наприклад, це закони з протидії дискримінації та боротьби з корупцією, а також закон про люстрацію.

Щоб не втратити можливість суттєво змінити ситуацію в Україні, необхідно вчасно почати діяти, оскільки наступного року буде вже складно перезапустити налаштовану систему, - наголосив правозахисник.

Пан Яворський також зауважив, що доповідь перекладена англійською мовою. У ній окреслюється ситуація із правами, здебільшого, національних меншин. Отже, «доступність цієї інформації для громадських організацій за кордоном та міжнародних інституцій, сприяє збалансуванню перекручених фактів та дезінформації, які поширює Росія стосовно України».

 

Підготувала: Валерія Омельченко
Фото Ірини Виртосу, Центр інформації про права людини

 

Контакти

  • Українська Гельсінська спілка з прав людини
  •  http://helsinki.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.