bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Євромайдан 22 січня: штурм барикад, перші загиблі, реакція прем’єр-міністра
22.01.2014

ГУРТ продовжує інформувати про  події Євромайдану. Читайте короткий огляд за 22 січня 2014 року.

23.50 Знайшовся викрадений активіст Ігор Луценко. У нього струс мозку, вибитий верхній зуб і пошкоджений нижній, підбите око.

У вівторок ввечері активіст на сторінці у Фейсбуці описав деталі свого викрадення.

Луценко також зазначив, що ті, хто його били, "професійно займаються побиттям людей, можливо вони в минулому правоохоронці".

01.00  Як передав кореспондент ВВС Україна, кілька десятків автомобілів учасників Автомайдану колоною рушили у бік Подолу через Європейську площу. Активісти сказали, що патрулюватимуть вулиці у зв'язку з можливою появою "тітушок".

01.10 У Києві біля книжкового ринку "Петрівка" група "тітушок" напала на автомобілі активістів Автомайдану. За розповідями активістів, коли вони приїхали на Петрівку, там стояло два автобуси з "тітушками", повідомляє TVi.

На запитання автомайданівців охоронці стоянки, на якій були припарковані автобуси, розповіли, що "тітушки" приїжджі і зараз нібито чекають поселення.

01.40 Руслана Лижичко у соціальній мережі:

03.40. Як передає кореспондент BBC Україна, протестувальники посилили обстріл правоохоронців феєрверками. "Коктейль Молотова" потрапив у стрій міліції. У відповідь у бік активістів летять світлошумові гранати, які розриваються у натовпі. "Беркут" освітлює їх прожекторами.

5. 20. ЗМІ повідоvляють - під ранок бої на вулиці Грушевського активізувались. За інформацією журналістів, бійці "Беркуту" ввімкнули два прожектори і сліплять активістів. За словами одного з протестувальників, під час вибуху гранати поранено кількох людей. "Коктейлі Молотова" летять в обидва боки. Одна пляшка влучила у протестувальника - він загорівся, але його швидко загасити.

05.50. "Якщо провокатори не зупиняться, то у влади не залишиться жодного іншого виходу, як застосувати передбачену законодавством силу та убезпечити наших людей", - сказав Микола Азаров в інтерв'ю російському телеканалу "Вести 24".

06.00 Після ночі запеклого протистояння на вулиці Грушевського "Беркут" періодично іде в атаку на протестувальників, передав журналіст "Громадського телебачення"

07.42. Повідомляють про двох загиблих. Один із протестувальників отримав чотири кульові поранення під час протистояння на вул. Грушевського у Києві. Він помер, повідомляє "Еспресо.TV" з посиланням на представників медичної служби Майдану.

Раніше газета "Сегодня" повідомила про смерть 22-річного активіста, який учора, 21 січня, впав з колонади стадіону "Динамо" під час протистояння на Грушевського. Видання стверджує, що цю інформацію підтвердили у штабі самооборони Майдану, але ім'я активіста досі невідоме.

08.00 Беркут знову пішов у атаку на вулиці Грушевського. Про це ідеться у твіттері "ЄвроМайдан": "На Грушевського Беркут пішов в атаку. Почав розбирати барикаду".

"Беркутівці" затримують людей, б'ють та затягують на свою території.  Один з силовиків забрав український прапор мітингувальників, повідомляє "Українська правда". Вулиця до готелю "Дніпро" вже зачищена. Люди перегрупувалися і відтісняють "Беркут" вверх по вулиці.

08.20. Міліція підтвердила загибель активіста. Молодим чоловіком, якого застрелили на вулиці Грушевського є Сергій Нігоян. Про це повідомляє УП з посиланням на власні джерела.

За словами джерела, він отримав одне кульове поранення в шию, одне – в голову.

Раніше в грудні з Сергієм записали відео на фоні барикад, де він читає Шевченка. Сергій – один з охоронців Євромайдану. 20-річний хлопець, вірменин з Дніпропетровська.

Фото: Любов Єремічева

08:29 Мітингувальники пішли в контратаку. Силовики відступили на лінію автобусів. Євромайданівці повернулися на свої позиції. Кидають камінням. Беркуту вдалось розібрати одну з барикад, повідомляє "Радіо Свобода". Міліція через гучномовець закликає до спокою. Силовики застосовують газ. Багато поранених під час наступу. Не вистачає карет швидких та медиків.

"Еспресо ТВ" повідомляє, що до Зоряного звозять автобуси з "тітушками" та "Беркутом".

08.30 Сутички перемістили до Європейської площі. "Беркут" затримує людей. Лунають постріли та вибухи. До місця прибувають карети "швидкої".

09.20 МВС України заперечує застосування вогнепальної зброї на вулиці Грушевського в Києві. "Бійці внутрішніх військ не озброєні вогнепальною зброєю", – цитує заступника начальника управління зв’язків із громадськістю МВС України Сергія Бурлакова "Радіо Свобода".

10.22 Микола Азаров на засіданні уряду заявив, що учасників заворушень на Грушевського та у центрі Києва не можна називати мирними демонстрантами, бо вони є злочинцями і терористами. Він дав доручення Віталію Захарченку забезпечити правоохороців належною допомогою і підтримкою.

Окремо Азаров похвалив правоохоронців: "Завдяки безпрецедентній витримці, мужності, самопожертві та вірності присязі правоохоронних органів... застосовуються лише засоби стримування, і навалу бойовиків вдається стримувати", - сказав прем'єр. "Я насправді пишаюсь що є такі воїни і вдячний за самовідданий захист конституційного ладу і порядку", - заявив він. За словами Азарова, українці теж пишаються правоохоронцями. Це прем'єр "бачить" із постів на своїй сторінці у Facebook.

10.30 Від поранення загинув ще один протестувальник, його ім'я поки не відоме, - повідомляє "Українська правда". Молодий чоловік віком 20-25 років. Він був застрелений, поранення в грудну клітину в області серця.

10. 45. У соціальних мережах: 

11. 35. Посол Великобританії Україні: 

11. 40. На Грушевського постійно лунає запис, який закликає громадян не підходити до працівників міліції ближче ніж на 3 метри. Тим не менше, частина протестувальників стоїть до внутрішніх військ майже впритул, повідомляє "Радіо Свобода"

11. 50. Генпрокуратура підтвердила застосування Беркутом вогнепальної зброї . В той час Міністерство внутрішніх справ заперечує використання вогнепальної  зброї.
 
12. 10. Силовики підходять до барикад, повідомляє "Громадське телебачення"
 
12. 30. Беркут вже пройшов автобуси і продовжує просуватись. Беркут, відтіснивши людей з Грушевського зупинився на розі з Хрещатиком. Вони стали кордоном біля готелю Дніпро.

12:39 Люди підтягуються до Європейської площі, кидають каміння. Беркут зупинився. Беркут знову відступає. Люди йдуть на Грушевського, за інформацією "Української правди"

12.39. На сайті Віктора Януковича з`явилось його звернення з приводу останніх подій:

"Висловлюю превеликий жаль з приводу загибелі людей у конфлікті, спровокованому екстремістами від політики. Мої щирі співчуття сім’ям загиблих. Ще раз прошу людей не піддаватися на заклики політичних радикалів. Ще не пізно зупинитися і врегулювати конфлікт мирним шляхом.

Ще раз закликаю опозицію сісти за стіл переговорів і зупинити протистояння.

Я проти кровопролиття, проти застосування сили, проти розпалювання ворожнечі та насилля.

Прошу людей повертатися до домівок. Ми повинні відновити в Україні мир, спокій і стабільність".

13.47. На Грушевського їде бронетранспорт, пише "Українська правда". 

14.20. Кабінет Міністрів розширив кількість спецзасобів дозволених для використання правоохоронцями. Про це йдеться у прийнятих 22 січня розпорядженнях №13 та № 14.

Тепер правоохоронцям для "охорони громадського порядку" можна використовувати також аерозольні гранати "Дрейф-2", світлозвукові "Полум'я-М", "Факел-С" та "Заря-2" а також ручні димові гранати "Сирень-3".

Крім цього в розпорядженні № 13 визначено порядок застосування водометів. Раніше застосовувати водомети було дозволено лише за температури не нижчої за нуль градусів. Тепер цього обмеження немає.

14. 45. Розпочалася зустріч трьох лідерів опозиції з Віктором Януковичем, який закликав до переговорів. 

14. 50. "Громадське телебачення" повідомляє, що опізнано тіло другого вбитого хлопця – це Михайло Жизневський, громадянин Білорусії, житель Білої Церкви. Він був поранений в грудну клітину в області серця. Поступив у медчастину близько 8 години ранку вже без пульсу.

16.24. На економічному форумі у Давосі оголосили хвилину мовчання в знак вшанування пам’яті загиблих під час подій у Києві на вулиці Грушевського. Про це у своєму акаунті у Twitter написав Президент Європейського парламенту Мартін Шульц, передає УНН.

17.18. Лідери опозиції залишили Адміністрацію президента без коментарів. Вони відмовились давати будь-які коментарі, повідомляє "Українська правда", посилаючись на ТСН.

18.07 На Майдані стає все більше людей, - інформує The village. Трансляція ukrstream.tv.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.