bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Міністерство охорони здоров’я боїться громадської експертизи?
18.10.2013

Вперше Центр громадської адвокатури звернувся до Міністерства охорони здоров’я (далі – МОЗ) із запитом про проведення громадської експертизи 26.06.2013 р., однак відповіді  так і не отримано організацією.

Предметом даної громадської експертизи є діяльність  МОЗ у сфері медико-соціальної експертизи щодо ефективного здійснення контролю за додержанням законодавства про медико-соціальну експертизу,  виконання заходів, передбачених Рішенням Колегії МОЗ України від 02.11.2012 р. № 1 «Про стан надання медико-соціальної експертної та реабілітаційної допомоги населенню України».

Варто відзначити, що у завданнях цієї експертизи, як  і інших, що ініціюються НУО, не є нищівна  критика недоліків роботи органу влади, а вироблення і подання рекомендацій, пропозицій, які б могли бути корисними для рішень самого органу влади і яких, можливо, не бачать відповідальні особи, але бачать експерти.

Тим більше, що Рішенням Колегії МОЗ України від 02.11.2012 р. № 1 «Про стан надання медико-соціальної експертної та реабілітаційної допомоги населенню України» визнано, що стан надання медико-соціальної експертної та реабілітаційної допомоги населенню України є недосконалим та потребує подальшого реформування і системного інтегрованого підходу. У зв’язку з цим передбачено ряд заходів щодо покращення стану надання медико-соціальної та реабілітаційної допомоги населенню.

27.08.2013 р. надіслано повторний запит про проведення громадської експертизи до  МОЗ у відповідності до Постанови КМУ від 05.11. 2008 р. № 976. Як аргумент, що передував потребі надсилання повторної експертизи,  було те, що організація адресувала запит не міністерству, а структурному підрозділу.

Після скарг до Секретаріату КМУ 07.10.2013 р. надійшла відповідь з Міністерства з відповідними додатками, однак наказу про проведення громадської експертизи не було. Також незважаючи на вимоги Постанови №976 на веб-сайті такий відсутній. Організацією надіслано знову ж таки скаргу СКМУ 19.09.2013 р..

Слід відзначити, що попри декларації співпраці із НУО через передбачені механізми громадської участі навіть при наявних  фахових  знаннях організаціям вкрай важко і довго реалізовувати громадську експертизу відповідно до Постанови №976 як на центральному, так і місцевому рівні.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.