bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Луцькі депутати прийняли Програму сприяння діяльності ОСН
26.09.2013

Вчора, 25 вересня 2013 року на сесії Луцької міської ради було прийнято Програму сприяння діяльності та розвитку органів самоорганізації населення міста Луцька на 2013 - 2016 рр. Документ містить ряд заходів для стимулювання створення, а також підвищення спроможності ОСНів, а також механізми залучення фінансування для вирішення локальних проблем, що ж до бюджетного фінансування, то на реалізацію програми міським бюджетом передбачено 7 млн. грн. Депутати також підтримали рішення про створення першого у Луцьку квартального комітету «Малоомелянівський», що є однією із форм самоорганізації громади.

Такими діями народні обранці Луцька підтвердили свою готовність до побудови ефективної співпраці з громадою. Практика Вінниці, Луганська, Одеси, де розвиток ОСН вже не один рік підтримується місцевою владою показує, що взаємодія місцевого самоврядування та ОСНів стабілізує розвиток місцевої демократії і підвищує якість вирішення конкретних проблем на місцях. Державна політика також сприяє підвищенню авторитетності і дієвості ОСНів. Про це яскраво свідчить той факт, що у 2013 році у ОСНів з’явилась можливість брати участь у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

А це значить, що, будучи одночасно інститутами громадянського суспільства та елементами системи місцевого самоврядування, ОСНи міста Луцька мають змогу залучати державні кошти на вирішення проблем місцевого значення, а це вже неабияка фінансова перевага насамперед для населення.

Горизонти діяльності органів самоорганізації населення, в тому числі і квартальних комітетів, неосяжні. Це той шлях, яким рухаються громади у розвинутих країнах, використовуючи модель ініціативи «знизу» і її підтримки «зверху», тобто коли саме люди кажуть що потрібно покращити в першу чергу, які рішення приймати і які питання вирішувати, а місцева влада такі ініціативи підтримує і сприяє їх реалізації.

Тож прийняття Програми сприяння діяльності та розвитку органів самоорганізації населення міста Луцька на 2013 - 2016р. відкрило жителям міста нові можливості для донесення своїх потреб щодо покращення благоустрою і соціального стану до влади і співпраці з владою на рівних.

___________________________________________________________________________________________

 

Розробку Програми сприяння діяльності органів самоорганізації населення міста Луцька на 2013-2016 роки ініціювала Асоціація підтримки та розвитку ОСББ та ОСН в межах проекту «Створення умов для нового якісного рівня діяльності ОСН у м. Луцьку» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення.

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.