bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Досвід сільських лідерів Волині, Рівненщини та Львівщини зацікавив громадськість Півдня та Сходу
26.07.2013

Представники семи ресурсних центрів підтримки розвитку органів самоорганізації населення з 23 по 25 липня відвідали сільські комітети Рівненської, Волинської та Львівської області. Фахівців із Миколаєва, Дніпропетровська, Луганська, Криму, Херсона, Одеси, Києва та Луцька зустрічали керівники місцевого самоврядування у Рожищенському, Локачинському та Луцькому районах, де ефективно працює сільська самоорганізація населення. 

Захід організовував Інститут аналізу державної та регіональної політики в рамках втілення проекту «Міжрегіональний обмін досвідом сільських органів самоорганізації населення» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Серед гостей – член Конституційної Асамблеї при Президенті України, програмний директор Міжнародного Фонду «Відродження» Олексій Орловський, Голова Всеукраїнської асоціації сприяння органам самоорганізації населення Андрій Крупник.

 «Учасники та гості семінару знайомились із практичним досвідом успішної роботи сільських старост та сільських комітетів на території Рівненської, Волинської та Львівської областей – територіях, де наша установа надавала методичну та фінансову підтримку органам місцевого самоврядування» - розповідає Інна Гайворонська, керівник проекту, директор Інститут аналізу державної та регіональної політики.

Зокрема у Волинській області гості відвідалисільські комітети сіл Вишеньки та Підліски Рожищенського району, Голишів Луцького району, Губин, Маньків Локачинського району та інші. Надзвичайно цікаво гостям було відвідати музей розробника хліборобської державницької ідеї Вячеслава Липинського у селі Затурці Локачинського району.

«Даний захід дав змогу представникам ресурсних центрів підтримки розвитку органів самоорганізації населення побачити та зрозуміти специфіку  організації ефективної роботи та активації громади у вирішенні спільних проблем саме у сільській місцевості. Головним чином самоорганізація населення розвивалась у формі будинкових комітетів у містах Півдня та Сходу України. Натомість на Волині самоорганізація населення повернулась до історичних витоків і показала свою ефективність у вирішенні проблем територіальних громад малих сіл. Цей приклад гідний наслідування», - наголошує Андрій Крупник.

«Адміністративно-територіальна реформа повинна передбачати розвиток самоорганізації у окремих селах. У проектах законів, котрі розглядаються сьогодні на рівні Конституційної Асамблеї, пропонується запровадити в Україні інститут сільських старост. А тому нам було цікаво ознайомитись з досвідом самоорганізації у сільській місцевості Волині з метою використання його у подальшій законопроектній діяльності». – говорить Олексій Орловський.

«Приємно, що наш багаторічний досвід заходить підтримку у законодавців, представників міжнародних фондів та громадських лідерів. Впевнені, що відродження села можливе лише при умові реалізації адміністративно-територіальної реформи, а, відповідно й зміні форми наповнення місцевих бюджетів, ефективного використання людських та земельних ресурсів. А тому хотілося б, щоб наші напрацювання були потрібні державі» - висловлює думку Олег Савчук, заступник голови Ради Інституту аналізу державної та регіональної політики, кандидат історичних наук.

Контакти

  • директор Інституту АДРП Інна Гайворонська
  • 097 950 22 75

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.