bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громада Яремче розробляє стратегію сталого розвитку своєї території
10.06.2013

7 червня 2013 в селі Татарів Яремчанської міської ради відбулася презентація результатів дослідження потенціалу регіону, здійсненого в рамках роботи над Стратегією сталого розвитку Яремчанщини. Подію відвідало близько 50 учасників, серед яких підприємці, представники духовенства, громадських організацій, інвестори, та керівники місцевої та обласної влади. Презентацію провели експерти Аналітичного центру ”pro.mova” (місто Львів), який консультує групу яремчанських підприємців та громадських лідерів, що є ініціаторами проекту.

Метою презентації, що відбулася в гірському курорті-готелі «Коруна» (с.Татарів) було обговорення результатів глибинного дослідження теперішнього стану регіону та потенціалу для його розвитку. Це дослідження було здійснено членами ініціативної групи та залученими експертами протягом останніх восьми місяців. Його підсумки оформлені у аналітичний звіт – документ обсягом 80 сторінок, підготовлений з використанням різних наукових методів, серед яких соціологічне опитування, глибинні інтерв’ю та аналіз офіційних статистичних даних.

Одним з результатів дослідження стало формулювання цінніснного профілю мешканців Яремчанського регіону. За висновком дослідників, він включає чотири основні характеристики: автономність та свободолюбство, практичність та орієнтованість на зиск, гоноровість та готовність відстоювати своє, а також консерватизм та фаталізм (віра в невідворотність долі).

У звіті також представлено аналіз поточного соціо-економічного стану Яремчанщинського регіону (місто Яремче, смт.Ворохта, та села Микуличин, Татарів, Яблуниця і Паляниця). Серед головних рис було визначено, наприклад, вищий за середній по Україні рівень підприємницької активності, послідовний приріст населення, як природний, так і міграційний, а також високий рівень впізнаваності Яремче як туристичного напрямку, поєднаний з невисоким рівнем очікувань туристів щодо відпочинку в Карпатах.

У дослідженні було проаналізовано й ті сфери, що потребують уваги у стратегічній перспективі. Це, наприклад, ускладнена транспортна доступність регіону, обумовлена відсутністю якісного залізничного сполучення. Також дослідження звертає увагу на якість освіти, адже випускники шкіл Яремчанщини показують нижчі результати на зовнішньому незалежному оцінюванні, ніж в середньому по країні. Іншим важливим фактором, над яким потрібно системно працювати, є екологічні ризики – постачання чистої води, наявність адекватних водоочисних потужностей та менеджмент твердих побутових відходів.

Після завершення дослідження потенціалу регіону, група зі стратегічного планування розпочинає другий етап роботи над Стратегію сталого розвитку Яремчанщини. Цілями цього етапу є вироблення місії регіону, бачення його майбутнього та стратегічних цілей. До другого етапу запрошуються всі зацікавлені особи, яким небайдуже майбутнє регіону, незалежно від сфери діяльності. Група є самофінансованою і працює без огляду на політичні, інституційні та інші вподобання.

Яремче є одним з перших регіонів країни, в якому громадськість взяла на себе ініціативу продискутувати та продумати майбутнє свого регіону. Ініціативна група регулярно збирається вже протягом року для того, аби спільно пропрацювати бачення майбутнього регіону та розробити стратегію сталого розвитку. Відповідно до методології роботи групи, стратегія сталого розвитку має включати: стратегію конкурентоспроможності регіону, гармонійне поєднання добробуту та задоволення мешканців, а також визначення місця регіону на мапі світу.

Контакти

  • 067 442 14 94 - Віктор Загреба

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.