bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

СЦГІ ділиться досвідом збереження шкіл у малих громадах
22.04.2013

18 квітня 2013 року у місті Сватово Луганської області відбувся зональний науково-практичний семінар «Забезпечення рівного доступу дітей до якісної дошкільної освіти в малокомплектному сільському дошкільному закладі».

Учасниками заходу стали спеціалісти відділів освіти і методистів районних методичних центрів Кремінського, Білокуракінського, Старобільського, Троїцького та Сватовського районів.

На семінарі юрист Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ) Вадим Сабінін представив досвід ініціатив, спрямованих на розвиток дошкільної освіти в малих громадах.

Він розповів про проект, який зараз реалізує СЦГІ – «Разом до збереження та розвитку освітніх послуг у малих громадах». Проект знаходиться на стадії завершення. Головною його метою було посприяти підвищенню здатності представників малих громадах Сходу України впливати на рішення органів влади щодо збереження освітніх послуг.

У своєму виступі активіст озвучив результати громадських ініціатив, що були підтримані СЦГІ та реалізовані протягом січня-квітня 2013 року. Це, зокрема, ініціативи «Збережемо нашу школу» (с. Нова Чернещина Харківської обл.), «Стартуємо впевнено разом» (м. Донецьк), «Крок назустріч» (с. Малоіванівка Луганської обл.).

На прикладах дій цих ініціативних груп він розповів яким чином громадськості можна брати участь у розвитку дошкільної освіти у своїй громаді. Також виступаючий описав проблеми, з якими стикалася мешканці громад під час впровадження ініціатив на користь можна брати участь у розвитку дошкільної освіти у своїй громаді.

«Великою проблемою шкіл у малих громадах є відсутність або недостатня урегольованість нормативного забезпечення діяльності шкіл, навчально-виховних комплексів (НВК), груп короткочасного перебування», - зазначає юрист.

Вадим Сабінін зазначив: «Під час реалізації проекту нам вдалося виявити певні проблеми, що заважають розвитку та збереженню шкіл. Дуже часто сільські ради ухиляються від фінансування ставок для груп короткочасного перебування дітей 5-ти річного віку та навчально-виховних комплексів.. Або у разі відкриття «дитячий навчальний заклад (ДНЗ) – загальноосвітній навчальний закладах (ЗНЗ)» або «загальноосвітній навчальний заклад – дитячий навчальний заклад» кошти виділяються із врахування лише контингенту школи й не враховується контингент вихованців дитсадка. Це призводить до того, що загальну суму, отриману НВК, доводиться розподіляти на загальні затрати комплексу».

Діяльність проводиться в рамках проекту «Разом до збереження та розвитку освітніх послуг в малих громадах», який реалізує Східноукраїнський центр громадських ініціатив за фінансової підтримки програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного Фонду «Відродження».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.