bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Львів першим зробить прозорими державні закупівлі
22.04.2013

Днями експерти міжнародної неурядової організації Transparency International з України та Чехії презентували у Львові стандарт відкритості державних закупівель для органів місцевого самоврядування. Стандарт дозволяє ефективно та прозоро використовувати кошти місцевих бюджетів та запобігає корупції. Львів – перше місто України, яке зголосилося запровадити цю методологію.

 За словами Радіма Буреша, представника Transparency International Чехія: «Запровадження стандарту відкритості є необхідним кроком для підзвітності влади та економії коштів муніципалітетів. З однієї сторони, це покращує відносини між громадянами міста та владою, з іншої, це покращує ставлення до влади. Більше компаній бере участь у тендері, і в результаті - вартість закупівель знижується». Запровадження саме такої методології у Чехії сприяло зниженню вартості усіх закупівель на 20%.

Стандарт було представлено у січні 2013 року. Львівська влада першою зацікавилася впровадженням методології і звернулася з цією ініціативою до українського представництва Transparency International. «Львів – вільне місто. І тема, яка сьогодні обговорюється, є однією з найважливіших. Це не таємниця, що понад 50% економіки нашої держави перебуває в тіні. Другий великий мінус – це корупція. І дуже великий відсоток корупції є, власне, в закупівлях, у використанні державних коштів. Красти в громади – це найбільший злочин, адже цей ресурс належить всім», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Методологія була розроблена експертами Transparency International з України та Чехії і базується на кращому досвіді країн Європейського Союзу та пропозиціях членів громадського партнерства «За доброчесні державні закупівлі в Україні». Насамперед, стандарт надає можливість місцевій громаді, журналістам, бізнесу мати більше інформації про те, куди витрачаються кошти. Наприклад, громада зможе ефективно контролювати закупівлі у таких чутливих сферах як ліки для місцевих лікарень та продукти харчування для дитячих садків та шкіл. Як наголосила Алла Волошина, експерт Transparency International Україна: «Територіальна громада делегує місцевій владі право приймати рішення, тому надзвичайно важливо мати інструмент що слугуватиме підзвітності. Така підзвітність – це ознака гарного господарника, демократична цивілізована форма діалогу, який, насправді, вигідний всім: і владі, і громаді, і бізнесу».

Реалізація стандарту повністю базується на визначених законодавством повноваженнях, якими володіють органи місцевого самоврядування України. Але стандарт передбачає й низку відмінностей від законодавчих вимог, які пов’язані з розширенням переліку інформації, що оприлюднюється.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.