bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Акція «На захист родини»
13.02.2013

Закрито «Соціально-реабілітаційний центр для дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Родина» в Солом’янському районі, м. Києва.

Знищується понад 12 років досвіду, здобутків і напрацювань Центру «Родина», який надавав реальну підтримку родинам з особливими дітьми, опікувався дітьми та молоддю незалежно від віку, важкості діагнозу та територіальної приналежності, мав велику кількість діючих і запланованих проектів.

Загалом, за період існування Центру біля 300 сімей отримали підтримку, 19 дітей почали відвідувати державні заклади освіти (до занять в Центрі у них не було жодного шансу вчитись у державних навчальних закладах). У 2012 році на реабілітації у Центрі перебувало 29 дітей віком до 18 років та 11 молодих інвалідів. Якби не було такого центру, то батьки та діти залишилися би сам на сам зі своєю проблемою.

Практично всі програми центру «Родина реалізовувалися за кошти батьків та благодійників, на базі Громадської Організації «Родина» (ГО «Родина»). Державне фінансування складало 25-75 тис. грн. на рік.

Центр «Родина» був унікальним осередком розвитку дітей з особливими потребами, він мав ліцензовану авторську методику і реалізовував кращі практики послуг для осіб з інтелектуальною недостатністю. Для подальшого розвитку центру потрібно було лише територіальне розширення та фінансова підтримка на рівні 300 тис. грн. на рік.

Активна громадська позиція батьків, численні звернення в міську та району адміністрації дали наслідки і в 2012 році владою було прийняте рішення про створення юридичної особи з постійним державним фінансуванням. Нажаль, формальний «чиновницькій підхід» знову переміг. Ніхто навіть не подумав дослухатися до думки споживачів, використати вже існуючі напрацювання і продовжити розвиток на базі Центру «Родина». Натомість було створено новий черговий державний центр, зі стандартними положеннями.

Відбувається «рейдерське захоплення» зі сторони державних чиновників.

Нова директор відразу замінила замки і, по суті закрила членам ГО «Родина», які 12 років створювали Центр, доступ до приміщення. Варто зауважити, що ремонт, навчальне устаткування, реабілітаційне обладнання, сенсорна кімната, мікроавтобус, методичні та робочі матеріали, все робилося за кошти благодійників та батьків і є на балансі ГО «Родина». Таким чином, на даний момент відбувається фактичне знищення Центру «Родина» і «рейдерське» захоплення його майна. На працівників та батьків створюється тиск, з боку ряду чиновників нам було вказано, що у випадку повторних звернень і підняття згаданих питань, наше становище лише погіршиться, погрожували судовою тяганиною за спроби запрошувати пресу та телебачення для висвітлення цих питань.

На даний момент, ми, як батьки дітей з особливими потребами, поставлені чиновниками перед жорстоким вибором: або боротися за право використовувати методики, які працювали і були прийнятні для наших дітей, або пристосовуватися під малоефективні державні програми.

Численні звернення до Солом’янської райдержадміністрації щодо виправлення ситуації результату не дали. Ми вимушені відкрито звернутися до влади і громадськості. 

Акція «На захист РОДИНИ»  

Організатор акції: Громадська організація «Родина»: товариство сімей, які виховують дітей з функціональними обмеженнями.

Термін проведення акції: з 29.01.2013 р, акція є безстроковою.

Мета акції:

Ми просимо передати ГО «Родина» у використання, на засадах оренди, оснащеного нами протягом багатьох років приміщення по бул. Лепсе 15а. Це дозволить продовжити нашу роботу з розвитку та реабілітації дітей з особливими потребами, підтримає їх родини, а значить допоможе й державі.

Слоган акції: ВСІ РІЗНІ - ВСІ РІВНІ.

Заходи акції: 

  1. Написано і відправлено колективне звернення до Президента України, зібрано підписи батьків, працівників і членів ГО «Родина».
  2. На сайті Центру «Родина» www.rodyna.at.ua розміщено електронну версію звернення.
  3. Написано і відправлено колективне звернення прем’єр-міністру України, міністру соціальної політики, голові КМДА, голові Солом’янської РДА, уповноваженому Президента України з прав дитини, керівникам профільних комітетів та депутатам ВР.
  4. Проводиться активна PR- компанія з залученням ЗМІ та громадськості.

Ми, батьки дітей з особливими потребами просимо усіх небайдужих людей цілого світу приєднатися до акції “На захист РОДИНИ“.

Ми будемо раді любій допомозі, пораді і підтримці. Нам важлива думка кожної людини.

Залишайте свої коментарі на сайті організації,  підтримуйте нас в соцмережах, надішліть sms своїм друзям з посиланням на наш сайт.

Пишіть на [email protected] свої пропозиції.

Контакти

Коментарі

Ярослава Колобова   4087 днів тому   #  

Інформація у вищезазначеному дописі викладена не коректно.
Роз`яснюємо ситуацію:
В 2001 році до спеціалізованої соціальної служби «Соціально-реабілітаційного центру для дітей та молоді з функціональними обмеженнями» (назва на той час соціальної програми) ССМ Жовтневого району міста Києва влаштувалася Самсонова Л.С. (голова «Родини»). В 2002 році в місті Києві відбулося злиття районів і зазначена територія, де розміщувалась програма (на базі підліткового клубу за місцем проживання Жовтневого району) став належати Солом’янському району міста Києва, з часом змінилася і назва програми. Також, з січня 2002 року Солом’янським районним у м. Києві центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді реалізовувалась ще одна соціальна програма «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Подолання» за адресою: вул. Ярослава Галана, 2, керівник - соціальний педагог Параскева Т.І., яка працює в цьому центрі з 2005 року. Обидва центри, що були спеціалізованими формуваннями, всі роки існування діяли за бюджетні з кошти, що виділялися Солом’янському районному у м. Києві центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та за які сплачувалась заробітна плата спеціалістам обох центрів: 2001 – 2006 рр. – за рахунок коштів Міської програми «Турбота», 2007-2010 рр. – за рахунок коштів районного бюджету, 2011-2012 рр. – за кошти бюджету міста Києва.
Крім цього, Солом’янським центром соціальних служб орендувалися приміщення, сплачувалися комунальні послуги, телефони, здійснювалось підвищення кваліфікації працівників.
Слід зазначити, що спеціалізовані формування, що функціонують в мережі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді міста Києва, створювалися за ініціативи Київської міської державної адміністрації (протокол доручень № 72, напрацьованих на апаратній нараді КМДА від 22.09.2000р.) на виконання наказу Українського державного центру соціальних служб для молоді № 134 від 19.01.1998р. «Про затвердження тимчасового положення про Спеціалізовану соціальну службу для молоді при центрах Соціальних служб для молоді» (на той час), а не за ініціативи батьків.
Нажаль, економічна криза призвела до скорочення бюджетного фінансування на реалізацію соціальних програм та виникла нагальна потреба створення державного закладу для збереження напрацювань обох центрів «Родина» та «Подолання» згідно постанови Кабінету Міністрів України від 08.09.2005 № 877 «Про затвердження Типового положення про центр соціально-психологічної реабілітації для дітей та молоді з функціональними обмеженнями». Солом’янська районна в місті Києві державна адміністрація звернулася 18.05.2012 р.з відповідним листом № 6519/01 до голови Київської міської державної адміністрації Попова О.П. та голів постійних комісій Київради Шлапак А.В. та Наумка В.М. Ця ініціатива району щодо створення державного закладу на двох майданчиках за адресами бул. Івана Лепсе, 15-а та вул. Ярослава Галана, 2 була підтримана, були пройдені всі необхідні погодження і рішенням Київської міської ради від 01.11.2012р. № 235/8519 Центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями Солом’янського району міста Києва був створений. Штатний розклад закладу розроблений на підставі наказу Міністерства України у справах молоді та спорту від 06.10.2005 № 2280 «Про затвердження Типових штатних нормативів працівників центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями, соціального гуртожитку, соціального центру матері та дитини» таким чином, щоб на кожному майданчику був аналогічний склад фахівців: соціальний педагог, вчитель-реабілітолог, психолог, логопед, соціальний працівник, черговий адміністратор. Крім того, штатний розклад доповнений посадою масажиста, чого не було при попередньому форматі діяльності центрів.
Вся вищезазначена інформація неодноразово доводилася до відома батьків, які є активістами Громадської організації «Товариство сімей, які виховують дітей з функціональними обмеженнями «Родина» при особистому спілкуванні, письмово протягом останніх двох років. На зустріч з батьками 09.11.2012 р. залучалися головні лікарі дитячих поліклінік, представники дитячих реабілітаційних установ, що вже багато року надають послуги дітям з інвалідністю в районі, представники управління соціального захисту та інших структурних підрозділів адміністрації, представників Громадської ради при Солом’янській РДА.
Нажаль, батьки прагнуть залишення в діяльності закладу формату Громадської організації, але із забезпеченням бюджетним фінансуванням та в приміщенні Солом`янського РЦСССДМ. Протягом чотирьох місяців з батьками, які пишуть скарги, проводились зустрічі в Солом’янській районній державній адміністрації: в жовтні-листопаді 2012 року заступником голови Солом’янської у місті Києві районній у місті Києві державній адміністрації Савицькою О.В., в лютому 2013 року головою адміністрації Сидоровим І.П., в січні-лютому 2013 року неодноразово зі спеціалістами районного центру соціальних служб про роз’яснення ситуації і можливості одержання послуг дітьми – інвалідами. Після зустрічей інформаційна кампанія продовжувалася.
Звертаємо Вашу увагу, що договір про співпрацю між Солом’янським районним у м. Києві центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Громадською організацією «Товариство сімей, які виховують дітей з функціональними обмеженнями «Родина» та здійснення її діяльності на території центру за адресою по бульвару Івана Лепсе, 15-а не заключалися протягом багатьох років. Відбувається інформаційна маніпуляція.

  •   Пiдписатися на новi
Олександра Посівнич   4086 днів тому   #  

Шановна Ярослава Колобова у ГО "Родина" був заключений договір про співпрацю у 2005році з центром соціальних служб для сім'ї,дітей та молоді і проланговувався кожен рік і є дійсним до березня 2013р.
Покладіть історію в архів і почніть працювати як з чистого листа-так висловився вельмишановний п.Сидоров.

  •   Пiдписатися на новi
Вікторія Панасюк   4086 днів тому   #  

Ярослава Колобова, Ви за своїми цифрами, протоколами і наказами вже просто не бачите реальних дітей і їхніх потреб. Пошана і слава всім чиновникам! Ніхто не применшує Ваших заслужених ЗАСЛУГ, але Ви просто забули, що Ви працюєте для людей, а не для статистики.
Схаменіться!
А що до інформаційної маніпуляції, рекомендую Вам і всім охочим до написання "спростувань" прочитати аргументи викладені на rodyna.at.ua.
Неганьбіться! Це вже смішно!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.