bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Рецепт успіху від “Півострова змін”
10.07.2012

Історія страви

«Півострів змін» - громадська організація м. Заліщиків, яка з’явилася в середині січня 2012 року як група ініціативної молоді. Ми – активна молодь, яка мала змогу пожити в інших містах України, але доля повернула нас знову на батьківщину. Розуміючи, що більшість із нас залишиться до кінця життя в Заліщиках, та, спостерігаючи за мінливим станом культурно-масового розвитку міста, вирішили спробувати змінити його.

Головна мета – вирішення проблем дозвілля. Вважаємо, що насичине життя міста – один із головних аспектів розвитку, приваблення туристів та потенційних жителів. Ми відкидаємо принцип «крайньої хати» та об’єднуємося задля формування позитивного іміджу нашого міста серед інших населених пунктів України. Покищо ми не можемо похизуватися великими досягненнями, але вперто намагаємося створити заходи та акції, які привернуть увагу громадськості до суспільного життя міста.

Інгредієнти

Засмічені території міста Заліщики 

Виходячи на вулиці містечка, ми все більше зневірялися, що хтось щось змінить. Набридло бачити деградацію молоді, пристрасть до негативних речей. Тоді ж зозуміли: а хто ж як не ми? Хотілося змін насамперед не так для себе, як для тих, кого в перспективі бачили пропащими. Коли ж зібралися та обговорили проблеми, зрозуміли, що не все так складно, як здавалося. Все набагато простіше, коли є ідейно свідомі, які доповнюють одне одного, і бажають працювати в команді заради спільної мети. Команда – 2 дівчини та 6 хлопців. Наголос - екологічна проблема міста, оскільки воно дуже засмічене. І, звісно ж, - активна співпраця з місцевими органами самоврядування, навчальними закладами та підприємцями.

півострів змінЕкоакція в Заліщиках, організована "Півостровом змін"

Спосіб приготування

Для вирішення екологічної проблеми, ми звернулися до органів місцевого самоврядування і підготували їм цілу низку актуальних запитань. Ми зустрілися з мером і його заступниками та розповіли, чим хочемо займатися. Вони нас відразу підтримали і сказали, що їм приємно, що в нашому місті є така ініціативна молодь. Наступного дня мер міста зібрав нараду для обговорення питань, вирішення яких могло хоча б трохи покращити ситуацію в місті.

Також ми почали співпраювати зі школами: проводили семінари з еко-тематики з закликом допомогти очистити місто від бруду та сміття. Разом з депутатами міста ми обійшли округи та поспілкувалися з господарями будинків, територія біля яких була забрудненою. Ще звернулися до губернатора нашого району і попросили, щоб він оголосив всім установам та організаціям суботник, який ми провели в рамках акції «Зроби Україну чистою-2012».

півострів змінЕкоакція в Заліщиках, організована "Півостровом змін"

На суботник вийшло майже 500 волонтерів + всі установи та організації. Місто було розділене на умовні квадрати, де групи волонтерів прибирали. Так ми здійснили наймаштабнішу акцію в нашому місті. На жаль, чистим місто було лише декілька місяців, тому таких акцій ми провели вже три і плануємо регулярно проводити їх. Не всі люди прагнуть підтримувати чистоту – це факт. Однак вже трапляються й позитивні випадки. Я бачив, як хлопчина з дівчиною гуляли по місту і на тротуарі валялася пляшка з-під пива. Хлопець не полінувався підняти її і викинути в смітник. Цей епізод змусив мене замислитися: якщо це і є результат наших акцій, тоді ми рухаємося в правильному напрямку і проводитимемо надалі подібні акції.

Зараз у нас є декілька партнерів, які нам допомагають із закупівлею інвентарю. Також ми провели десяток різних заходів, флешмобів, які урізноманітнили життя в нашому містечку. Наша організація активно долучається до організації свят. У планах – відновити забуті звичаї нашого краю. Є ще ціла низка цікавих ідей, які ми намагатимемося втілювати в життя, але на це все потрібен час і терпіння.

Коментар дегустатора

Конкурс для дітей, організований "Півостровом змін"

Олена Гевко, 17 років: «Я стала свідком того як ГО “Півострів Змін” зорганізували молодь усього міста для підтримання всеукраїнської акції “Зробимо Україну чистою”. Це було справді класно. Велика кількість людей дружньо прибирали засмічені території міста. Після було проведено конкурси для дітлахів 1-4 класів. Я мала змогу брати участь у їхній організації. Не зможу словами передати, які позитивні емоції огортали. Багато дітей,всі сміються,веселяться. Одні беруть участь у спортивному конкурсі, а інші проявляють свої художні можливості. Щодо учасників прибирання… Для них була проведена дискотека, під час якої спостерігали підтримку ще однієї доброї справи, - зібрання коштів для дітей хворих на цукровий діабет. Тож “Півострів Змін” в один день зуміли провести декілька важливих заходів».

Контакти шеф-кухаря: Андрій Коцюбійчук, Заліщицька міська громадська організація “Півострів змін”, Тернопільська обл., м. Заліщики вул. Гонти 3, [email protected].

Для читачів: Публікація бере участь у конкурсі «Кулінарна книга громадського активіста: рецепти успіху». Переможця буде визначено за двома критеріями, один із них - кількість коментарів під публікацією. Якщо Ви вважаєте корисним або навпаки рецепт успіху від "Півострова змін", - лишайте свої відгуки в коментарях до цього повідомлення.

Контакти

  • Андрій Коцюбійчук
  • ЗМГО “Півострів змін”
  • [email protected]

Коментарі

Bолодимир Любивий   4307 днів тому   #  

Проблема, все ж, в тому, що на місцях не організовано систему вивезення сміття з (на комунальному або приватному рівні). Прибирати можна щодня. Але має працювати служба, яка не дає шансу населенню на те, щоб смітити (не говорячи про орагнізацію несанкціонованих сміттєзвалищ). Лікувати не наслідки, а причину! Загалом - молодці, що організувались та проявили соціальну свідомість! Так тримати!

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Гаврилюк   4305 днів тому   #  

Ну, принаймі нашою співпрацею (читай - надоїданням) з міською радою, ми намагаємося звертати їх уваги саме на причину. Більше уваги починає приділятися так би мовити, вихованню населення :)

Дякуємо! Служимо, півострову ;)

  •   Пiдписатися на новi
Поліна Ногай   4305 днів тому   #  

Це дуже класно, що ви взялися вирішувати цю проблему! Мене ви надіхнули не сидіти, а діяти в тому ж напрямку, тому що проблема засмітнення міста мене також обурює! Дякую за цей рецепт! Він виявився дуже смачним і корисним!
Успіхів вам!

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Гаврилюк   4305 днів тому   #  

Ух ти! Кльово!) Успіхів тоді і Вам!)

  •   Пiдписатися на новi
Поліна Ногай   4305 днів тому   #  

Дякую! У нас вийде змінити цю країну!:)

  •   Пiдписатися на новi
Наталья Суминова   4305 днів тому   #  

Ребята, какие вы молодцы! Это очень показательный пример для всех. Собрать 500 волонтеров??? - это очень круто! Раскройте тайну: вы их медом заманивали? По себе знаю, как непросто найти желающих собрать мусор. Нужно очень любить свою родину, свой город, чтобы так здорово все организовать. Успехов всем!

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Коцюбійчук   4305 днів тому   #  

Зібрати 500 чол?) Думаю це не є проблемою, обєднати людей у яких спільні інтереси, у даному випадку цим інтересом виявилася проблема засміченності. Ну і справді...ми дуже любимо наше місто і намагаємося якнайчастіше збиратися разом, як от на День святого Валентина - http://vk.com/video-24582736_161879412:)
Наше місто - http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/6455446.jpg

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4305 днів тому   #  

Заліщики - дуже гарне і мальовниче містечко. Нарешті цього року знайшов час туди поїхати :). Правда, пан Дмитро, власник садиби, в якій я зупинявся, жалівся, що вода часто змиває його будинок :)

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Коцюбійчук   4305 днів тому   #  

Хочу поділитися ще одним відео про наше місто, думаю вам сподобається!
http://vimeo.com/29412961 - Приємного перегляду!)

  •   Пiдписатися на новi
Лиховид Олег   4304 дні тому   #  

Безумовно надзвичайно корисна і надихаюча ініціатива. Цікаво, що і влада врешті допомогла. Саме так їй (владі) не можна давати закисати. МОЛОДЦІ! Додам тільки, що, зорганізувавшись, не варто обмежуватись одним напрямом. Адже такі ініціативи - це, практично революція суспільної свідомості. А "оборона - смерть революції", як вчили полум'яні революціонери. Отже, далі вперед перегортати нові і нові пласти життя суспільства.

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Гаврилюк   4304 дні тому   #  

Так і є) Працюємо в різних напрямках... це не тільки прибирання міста, але й організація дозвілля для молодих та недуже :), розяснювальні роботи на різну тематику, створення різноманітних проектів, які сприяли б залученню до нашого містечка капіталовкладень і т.д. Ідей...мааассаа.. !)

  •   Пiдписатися на новi
Наталья Суминова   4304 дні тому   #  

Посмотрела Ваше видео! Ооооо! Какой красивый и милый город! Я очарована. Так вот почему вы называетесь ..полуостровом?! Поразило наличие памятников культуры в отличном состоянии! Тут очевидно большая заслуга властей и самих жителей!
Андрей, все же не праздный вопрос: как долго вы готовили мероприятие по уборке? Для того, чтобы собрать 500 человек- это не шуточки- нужно приложить усилия. Поделитесь опытом, пожалуйста. (Нам скоро опять убирать 23 га леса) Очень интересно узнать о проведении досуга горожан. Спасибо заранее! И успехов!

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Гаврилюк   4304 дні тому   #  

Наш захід проходив в рамках "Зробимо Україну чистою". Натрапили на них в кінці березня, прибирання було заплановане на 28 квітня.
Тут Ви можете спостерігати за тим, як ми намагалися інформувати мешканців нашого міста.
Також ми ходили по школах, збирали аудиторію 8-10 класників, яким ми влаштовували цікаві медіа-презентації на тему екології...
Допомогла і влада, яка у добровільно-примусовому порядку попросили держустанови вийти (вони і проти не були...оскільки 28 квітня - субота, але була робоча, тож замість того, щоб сидіти увесь день на роботі, вони просто дві годинки робили добру справу і розійшлися по домівках) та показати приклад молоді, як потрібно дбати про своє місто, а не тільки розповідати про те, що все так погано...
Також були публікації у районній газеті із закликом вийти та розвішано декілька (8-10) постерів по місті...

ПС. Мені, як координатору міста, найприємніше трапилось за день до прибирання, коли до мене подзвонив батько семирічного хлопчика подзвонив і запитав куди йому прийти, бо цей хлопчина сказав наступне: "Тату, йдемо приберемо наше місто для мами" (с).

Таке-то)

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Гаврилюк   4304 дні тому   #  

Доречі, Наталю, дякую за комплімент місту)
Воно і справді.. чудове:)

Пс. http://vk.com/letsdoit_zal. - до попередього поста)

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Славний   4304 дні тому   #  

Приємно вражений вашим містом, спочатку не повірив, що таке місто- острів є на Україні. А те, що ви робите для свого міста! Просто не вистачить слів, що вам подякувати

  •   Пiдписатися на новi
Наталья Суминова   4304 дні тому   #  

Сергей, спасибо, что ответили. А сколько жителей в Вашем чудесном городе? Если каждый уберет какую-то часть города для своей мамы (любимой, папы и т.д.), то Вы останетесь без работы. (Шучу!) А что это за магические медиа-презентации? Поделитесь опытом! Так же жду ответ об организации досуга молодежи. Ваш город имеет свою историю, как видно по старым фотографиям, которые рассказывают о былом процветании этой живописной местности. Вы "эксплуатируете" исторические памятники и легенды города?

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Гаврилюк   4304 дні тому   #  

Сергію, ми це робимо, бо і самі ж мешкаємо у цьому місті...і самим приємніше коли все довкола чисто. Дякую.

У нас населення біля 10 000 людей. Ось одна з тих презентацій http://www.slideshare.net/fullscreen/k1ll0k/ss-12506945/1
Ось відео-звернення www.youtube.com/watch?v=lM5WdGWlUzU&feature=player_embedded

Так, і справді, Заліщики до 1939 (допоки не прийшли совєти) були у складі Польщі, через наш клімат (Середземноморський, що спричинено обгинанням нашого міста Дністровським каньйоном) місто було чи не найкращим курортом Польщі, куди приїжджала чи не вся польська еліта на чолі з Ю. Пілсудським.

  •   Пiдписатися на новi
Наталья Суминова   4302 дні тому   #  

Спасибо, Сергей! Вы такую чудесную рекламу сделали своему городу, все только и говорят о Вашем городе! Город действительно чудесный!Молодцы! Населения ок.10 000? Наверное, все друг друга знают? Будет легче всех организовать на мероприятия.Желаю успехов в вашей деятельности!!!!

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Гаврилюк   4301 день тому   #  

Реклама-рекламою, а от результат нас задовільнив)
айаа) хто там говорить..не встидайте))
так..на 1 січня становило 9600 чол. Ну знають-не знають...але уявлення про існування один одного знають))

Дякую!) Можливо підкажете, якісь ідеї для флешмобів...чи будь-що інше.. буду радий ідеям)

  •   Пiдписатися на новi
Євгенія Кравченко   4301 день тому   #  

Читайте та коментуйте Рецепт успіху від громади Кролевецького району:) https://gurt.org.ua/news/recent/14806/

  •   Пiдписатися на новi
Євгенія Кравченко   4301 день тому   #  

Сергію, якщо флешмоб із екотематики, то можна зробити щось на кшталт

https://www.youtube.com/watch?v=yOA-LDEgK_g

  •   Пiдписатися на новi
Наталья Суминова   4300 днів тому   #  

Супер!!!! Ой,здорово!!!!Такое провести - просто супер!

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   4300 днів тому   #  

Сергію, радіємо за Вас і Ваших однодумців. Як варіант ідеі - зараз пляжний сезон, можна на пляжі заходи влаштовувати. Для прикладу новини https://www.youtube.com/watch?v=d701OVWdyo4 і фото https://picasaweb.google.com/101493133782242997648/1507201102# Тематика і форма можуть бути будь-які. З досвіду - такі заходи на пляжах вдаються.

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Гаврилюк   4299 днів тому   #  

Цікаво :) Дякую.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Кирилова   4276 днів тому   #  

Молодці, що не залишились байдужими до цієї проблеми! Вона є чи ненайактуальнашою в наш час. Дуже приємно ,що молодь прагне змін в своїй державі й допомагає природі!

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Коцюбійчук   4274 дні тому   #  

Анна, дякуємо за підтримку!

  •   Пiдписатися на новi
Лена Гончарук   4259 днів тому   #  

Хотіла поцікавитись,чи святкували ви День прапора у своєму місті?

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Коцюбійчук   4259 днів тому   #  

Лена, була лише урочиста частина (підняття головного прапора міста) на центральній площі нашого міста.

  •   Пiдписатися на новi
Євгенія Кравченко   4259 днів тому   #  

Хочу поділитися досвідом нашого села, що на Київщині, у святкуванні Дня прапора. Можливо, хтось скористається в майбутньому :)

Програма була досить насиченою. Однак, хочу розповісти про ту частину, в якій непотрібні жодні фінансові вливання. Це велопробіг "З Україною в серці". Учасники - всі охочі. Маршрут - історичні місцини села. І, звісно, не забувати про синьо-жовту атрибутику :)

Досить цікава забава не тільки для молоді, а й для людей старшого віку.

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Коцюбійчук   4259 днів тому   #  

Євгенія, дуже дякую за корисну пораду!
Велопробіг - це дійсно дуже актуально в теперішній час, адже дуже багато людей тепер надають перевагу двохколісному транспорту. Думаю ми найближчим часом щось подібне організуємо.=)

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Боблик   4258 днів тому   #  

Недавно проїжджала через ваше місто, останній раз була у вас 5 років тому і побачила як ваше місто відновлюється.. Генеральний ремонт доріг, реконструкція майдану та величезної районної лікарні та ін. Ходять слухи, що це фінансування п. Фірташа, чи правда це?

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Коцюбійчук   4258 днів тому   #  

Ірина, чиє це фінансування точно сказати не можу, бо самі не знаємо. Але впринципі це все почалося від тоді як п. Фірташ розпочав будівництво маштабного тепличного господарства, яке знаходиться в нашому районі, продукція якої мабуть буде йти на експорт. Тому мабуть Ви й праві.

  •   Пiдписатися на новi
Лена Гончарук   4258 днів тому   #  

цікаво спостерігати за вашою роботою)надихаєте молодь до оновлення міста,покращення стану. Ну що сказати - молодці!

  •   Пiдписатися на новi
Лена Гончарук   4258 днів тому   #  

Дозвольте запитати.а яка вікова категотія,що готова допомогти, переважає?
Скільки Вас у команді?

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Гаврилюк   4258 днів тому   #  

Ірино, фінансування реконструкції райлікарні дійсно здійснюється за кошти Дмитра Васильовича (велика вдячність йому за це), а фінансування доріг здійснюється держпідприємством "УкрАвтоДором" після того, як місто відвідав пан Демішкан (голова "УкрАвтоДору"). Загалом, якщо я не помиляюся то на поточний рік на місто виділено з дербюджету біля 40 млн. грн. на розвиток інфраструктури, в порівняні з бюджетом у 2 млн. грн. загалом (включаючи з/п працівникам освіти, культури тд тп) у 2011 році.
Загалом, я переконаний, що причиною цього будівництва у районі є зацікавленість Фірташа у розвитку інфраструктури у регіоні для задовільного функціонування цього найбільшого у Європі тепличного комплексу.

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Гаврилюк   4258 днів тому   #  

Олено, дякую)

Хм..цікаво) ну для прикладу для запуску китайських ліхтариків на день святого Валентина нам потрібні були люди. Прийшло безліч, серед них були і діти напевне 2-3х річного віку. Отже, прийшли(умовно, з батьками) - запустили ліхтарики - значить допомогли :).
Нарахунок прибирання, гейби наймолодшому хлопцеві було 7 років, але це не точно...потрібно в реєстр заглянути. Ну приблизно так 7 років...
Але звісно переважає аудиторія, напевне, віком від 16 до 23 років. Десь так.
Всі ми - команда)

  •   Пiдписатися на новi
Лена Гончарук   4258 днів тому   #  

ух,які)))" Всі ми - команда)" - і це головне))

Удачі вам у подальшому розвитку

  •   Пiдписатися на новi
Іра Волкова   4258 днів тому   #  

Ви молодці,тому що не в кожному місті знайдуться такі люди які б помогли своєму місту,адже зараз молодь більше зацікавлена в тому щоб десь попити пива,сходити на дискотеку, а ваша команда показує їм великий приклад, що нетільки можна пива попити,а й займатись покращенням свого міста.Я вами захоплююсь!!!!!

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4256 днів тому   #  

а ще можна так

https://www.youtube.com/watch?v=XUWfL32S5PA&feature=my_favorites&list=FLFyWWNwyoYDnMHtT5O4MjAQ

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4256 днів тому   #  

...перепрошую - здається я не туди вставив відео... але..

  •   Пiдписатися на новi
Ситченко Діна   4249 днів тому   #  

Приятно понимать, что свалка возле мусорных баков и кружащиеся кульки раздражают не только меня...и люди готовы жертвовать своим личным временем для преодоления такого беспорядка. МОЛОДЦЫ

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Гаврилюк   4249 днів тому   #  

ага) тричі молодці)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.