bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Якщо є в кишені пачка цигарок… (відео)
20.06.2012

Проблема куріння в Україні набула соціального характеру. Ще до недавна наша країна посідала 4 місце в світі за поширеністю куріння. Утім низка заходів, які почали поступово впроваджуватися в нашій країні (підвищення тютюнових податків, заборона реклами сигарет на зовнішніх носіях, запровадження текстових попереджень на тютюнових упаковках), підтримують позитивну тенденцію щодо зменшення кількості курців, а отже й хвороб та смертей, зумовлених тютюнопалінням. Нині Україна, згідно з Третім Звітом щодо глобальної тютюнової епідемії, оприлюдненим Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ), знаходиться на 29 місці за поширеністю куріння.

13 червня 2012 року боротьба громадськості з тютюновим лобі ознаменувалася ще однією перемогою. Цього дня Президент України Віктор Янукович підписав закон, що розширює перелік заборонених для куріння місць. Закон забороняє куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів у ліфтах і таксофонах, у приміщеннях і на території установ охорони здоров’я, у навчальних закладах, на дитячих майданчиках, у спортивних і фізкультурно-оздоровчих спорудах, у під’їздах житлових будинків, підземних переходах, громадському транспорті, в приміщеннях установ ресторанного господарства, в приміщеннях об’єктів культурного призначення, приміщеннях органів держвлади та місцевого самоврядування, на зупинках громадського транспорту. Закон вступає в силу через 6 місяців після опублікування.

«У новому законі зміни щодо відповідальності стосуються лише юридичних осіб. На відміну від діючого закону, новий передбачає відповідальність за розміщення попільничок і за куріння у закладах ресторанного господарства. – Розповіла ГУРТу Ганна Гопко, керівник департаменту з адвокації Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну». – За куріння у закладах ресторанного господарства до фізичної особи буде застосовуватися нині діюча норма щодо відповідальності – згідно Кодексу про адміністративні правопорушення. До закладу ресторанного господарства будуть накладатися чинні за нинішнього законодавства штрафи у розмірі від 1 до 10 тисяч гривень».

Як буде контролюватися виконання закону? - запитання відкрите. Адже ще досі, не зважаючи на вже діючу заборону куріння в деяких громадських місцях, на зупинках громадського транспорту, для прикладу, українці вільно продовжують курити та не зважають на таблички, які повідомляють, що курити дозволено лише на відстані 50 метрів від зупинки.

«Наша станція має спеціально відведене місце для куріння. Із набуттям чинності нового законопроекту, ми, розуміється, контролюватимемо, щоби пасажири курили у відповідному місці. – Запевняє пані Наталія, диспетчер Автостанції «Дарниця». – Адже за недотримання закону притягуватмуться до відповідальності не лише вони, а й ми – в першу чергу».

Хоча на автостанції суспільним репортерам ГУРТа і вдалося знайти місце для куріння, однак варто констатувати, що воно не дуже помітне, чим, ймовірно, можна пояснити, чому воно не користуюється широким попитом серед курців.

Громадкість, котра зацікавлена у виконанні закону, намагається робити все, що в її силах. Як повідомила ГУРТу пані Ганна, громадськість уже провела зустріч із Сергієм Орєховим, головою Держспоживінспекції України, і разом розроблятиме план по контролю над виконанням закону, також проводитимуться в різних містах тренінги для інспекторів, ОГС, залучатимуться журнаілсти для інформування. Окремий напрямок – це соціальна реклама на промоцію 100% вільних кафе, барів, ресторанів від тютюнового диму, а також важливості виконання закону, який підтримує, за словами Ганни Гапко, 84% українців. Старт інформаційної кампанії планується вкінці серпня.

Як ставляться самі українці до нового закону, ГУРТ дізнавався на вулицях Києва.

Відео: Олександр Кульчицький

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.