bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадські організації в дії: огляд подій
26.11.2011

У рамках проекту „Підтримка впровадження угод про реадмісію між ЄС та Республікою Молдова, Російською Федерацією та Україною: сприяння наданню допомоги в добровільному поверненні та реінтеграції (SIREADA)” , що фінансується Європейським Союзом (ЄС) та виконується Міжнародною організацією з міграції (МОМ), 9 листопада 2011 року відбувся моніторинговий візит до Волинського пункту тимчасового перебування іноземців (ПТПІ), які незаконно перебувають на території України. Під час засідання учасники проаналізували умови перебування мігрантів та дотримання їхніх прав в закладах утримання , відзначили прогрес в покращенні умов утримання мігрантів та надали рекомендації і пропозиції для подальшої підтримки такої тенденції. Представник Міжнародної організації з міграції, Лідія Кузьменко, презентувала учасникам засідання круглого столу елементи моніторингового механізму, що використовуються під час візитів до ПТПІ.

Марія Стогова, представник ЄС в Україні, поділилася враженнями, що залишилися після візиту в ПТПІ: „Це вже другий Пункт тимчасового перебування іноземців, в я кому мені довелося побувати. І потрібно зазначити, що спостереження приблизно однакові для обох пунктів. Саме тому для нас як органу, інституції, що надає фінансування для цієї діяльності, важливо бачити зміни на краще і в рамках Стратегії по передачі повноважень, бачити, як державні органи поступово беруть на себе повну відповідальність за тим, що відбувається.”

Пахом’юк Ніна, Голова правління обласного громадського об’єднання „Волинські перспективи, розповіла про діяльність організації, що пов’язана з мігрантами та особами без громадянства: „Наша громадська організація більше восьми років є партнером Міжнародної організації з міграції. Спочатку ми працювали і працюємо по протидії торгівлі людьми і на сьогоднішній день займаємося моніторингом дотримання прав людини в ПТПІ. Наша громадська організація працює в проекті і надає людям, що перебувають в ПТПІ гуманітарну, психологічну, медичну і юридичну допомогу. Ніби повторюємо і робимо те, що повинні в майбутньому робити державні органи. Коли привозять нових мігрантів і поселяють їх в Пункті для того, щоб дізнатися його потреби та проблеми, наша організація розробила так зване первинне інтерв’ю. При розгляді особи нелегального мігранта ми особливо звертаємо увагу на такі особливості, як стать, вік, сімейне становище, місце постійного проживання, рівень освіти, мова спілкування, віра сповідання, професійний статус.” Відбулося обговорення практичних питань, у зв’язку з побаченим в Пункті, учасники засідання заповнили форми, де вони написали інформацію щодо своїх побажань та зауважень, що є на їхню думку, важливими для покращення роботи ПТПІ.

Результатом такого візиту стала презентація Плану дій для виконання рекомендацій, наданих протягом всіх моніторингових візитів до закладів утримання незаконних мігрантів в Україні. Даний План дій буде переглядатися, оновлюватися та удосконалюватися кожні два місяці. Це дасть змогу підтримувати на належному рівні міжнародні зобов’язання України в сфері прав людини та гарантій для шукачів притулку. Результати моніторингового візиту внесуть своїх корективи до Плану дій.

Контакти: Пахом'юк Ніна, Громадське об'єднання "Волинські перспективи", [email protected], +380332727198, http://www.v-perspektyvy.com.ua/.

Упродовж 15 – 17 листопада молодь із карітасівських Центрів для людей з особливими потребами з м. Львів, м. Дрогобич і м. Стрий взяла участь у спеціальних майстер-класах у Львові. Організатором такого заходу виступив Карітас України і Національний музей у Львові, майстер-класи відбулися в рамках проекту «Канікули в НЛМ: нове життя давніх традицій» за підтримки фонду Рената Ахметова «Розвиток України».15 і 17 листопада в Національному музеї у Львові для неповносправної молоді проводились заняття по виготовленню ікони на склі. Проводив навчання львівський художник і працівник даної установи Остап Лозинський. А 16 листопада відбувся майстер-клас по творенню давньої української ляльки-мотанки, що ініціювала народна майстриня Ольга Ткачук. Молодь з особливими потребами із захопленням виконувала роботи під керівництвом професійних майстрів та знавців своєї справи. Кожен із особливою уважністю вибирав для себе ікону або ж ляльку-мотанку, дуже по-особливому і надвичай сумлінно ставились до власного вибору і виконання завдань.

 Після завершення майстер-класів Остап Лозинський, завідувач сектору експозиційно-виставкової роботи Національного музею, провів екскурсію у відділі стародавньої ікони. Надзвичайно цікаві історії про святих та ознайомлення із історією стародавньої ікони допомогли неповносправним молодим людям краще сприйняти, пережити та відтворити ікону, після чого, власне, вкласти частинку своєї душі у власний витвір. Зауважимо, що, окрім майстер-класів у Національному музеї, неповносправна молодь долучилася до ряду інших занять з львівськими митцями у інших галереях і майстернях Львова. Результати такої співпраці львів’яни і гості міста зможуть невдовзі побачити і придбати у галереї «Дзига». Метою підтриманого Львівською міською радою проекту-марафону, що носить назву «Від Романа до Йордана» є створення особливого гарного настрою автентичного українського Різдва, разом з тим долучаючи до роботи неповносправних осіб і тим самим актуалізуючи проблему їх соціалізації.

 Надія Чорна, менеджер зв’язків із громадськістю Карітасу України, каже: «В нашій країні щороку зростає кількість людей з особливими потребами: на сьогоднішній день приблизно 10% від загальної кількості населення України – неповносправні особи, 6% із них – це люди з вадами інтелектуального розвитку. В суспільстві досі наявні залишки радянської ментальності, які характеризуються сприйняттям будь-якого відхилення від норми за аномалію. Такий стан речей породжує ізольованість від суспільства людей з особливими потребами, стигматизацію, творення надлишкових соціальних поділів. Львів є містом неординарної прогресивності і конструктивності, свідомої ментальності, тому даний мистецький проект стане вагомим кроком до якісної соціалізації поміж неповносправними особами і широкою громадськістю!».

Контакти: Надія Чорна, Карітас України, [email protected], +38(032)225 68 91, http://www.caritas-ua.org/.

Які зміни необхідно внести до Регламенту Чернігівської міської ради для приведення його норм у відповідність вимогам Закону України «Про доступ до публічної інформації». Саме цій темі був присвячений «круглий стіл», що відбувся 21 листопада в Чернігівському експертному клубі «Чиста політика». Участь в заході взяли депутати Чернігівської міської ради, громадські експерти та місцеві журналісти. Голова Чернігівського освітнього центру «Ініціатива» Павло Пущенко презентував таблицю невідповідності норм Регламенту Чернігівської міської ради положенням Закону «Про доступ до публічної інформації».

Громадська організація запропонувала внести зміни до дев’яти статей Регламенту. Зокрема, щодо дотримання двадцятиденного терміну оприлюднення проектів рішень Чернігівської міської ради, та оприлюднення всіх рішень міської ради, забезпечення вільного доступу громадян до засідань комісій та виконавчого комітету міської ради, можливість ознайомлення громадян з аудіозаписами та протоколами пленарних засідань міської ради тощо. Під час круглого столу з’ясувалося, що ще в травні 2011року в міській раді було створено робочу групу з представників кожної фракції ради та виконавчого комітету, яка мала б привести норми Регламенту у відповідність до Закону «Про доступ до публічної інформації» . Поважну робочу групу очолив секретар міської ради Олег Шеремет. Але за півроку роботи цієї групи вона зібралася аж тричі і жодного конкретного результату громадськості так і не було представлено. В ході обговорення ситуації що склалася, депутат Чернігівської міської ради Олег Мороз наголосив на необхідності оприлюднення земельних рішень міської ради: «Люди отримують землю з міської громади і тому громада має знати імена своїх «героїв». Нагадаємо, що на сьогоднішній день виконком міської ради відмовляється оприлюднювати на офіційному веб-сайті проекти рішень та рішення ради пов’язані з земельними питаннями. Голова Поліського фонду міжнародних і регіональних досліджень Геннадій Максак зауважив на необхідності введення електронної системи для голосування в міській раді, а також додав, що відсутність рішень міської ради щодо землі на сайті є вже корупціогенним фактором. Голова регламентної комісії міської ради Людмила Скоробагатько навпаки сумнівається в корисності оприлюднення проектів рішень за 20 днів згідно норм закону.

«Якщо оприлюднювати рішення за 20 днів, вони будуть «сирі» і недопрацьовані»,- вважає депутат. На думку пані Скоробагатько, головнішим є результат – прийняття правильно оформлених рішень, в тому числі і земельних. Свою колегу підтримав і депутат Олександр Мельник. Він вважає, що виконання норм закону про 20-денний термін оприлюднення проектів рішень ради призведе до технічних проблем в ухваленні земельних рішень.Інший депутат міської ради В’ячеслав Лебідь наголосив на необхідності поіменного голосування за кожне рішення міської ради. «Для того щоб громадяни могли дізнатися який депутат за яке рішення голосував», - наголосив Лебідь. Представник громадської організації «Демократичний альянс» Геннадій Висоцький запропоновував включити до Регламенту пункт про обов’язкове оприлюднення на сайті міської ради аудіозаписів перебігу кожної сесії та протоколу пленарного засідання. Секретар Чернігівської міської ради попереднього скликання Віталій Голець прокоментував необхідність дотримання законодавства давнім афоризмом: «Закон суровий, але це закон».

Підсумком обговорення стало ухвалення резолюції учасників «круглого столу» зі зверненням до Чернігівського міського голови з пропозицією активізувати роботу робочої групи Чернігівської міської ради щодо внесення змін до Регламенту Чернігівської міської ради та долучити до роботи цієї групи зацікавлених представників громадськості.

Контакти: Павло Пущенко, Чернігівський освітній центр "Ініціатива",  [email protected], +380634785562, http://www.pik.cn.ua/.

Громадське партнерство «За доброчесні державні закупівлі» та громадська організація «Філософія серця»  21 листопада 2011 року презентувало у Вінниці представникам громадських організацій, державних установ, журналістам та пересічним громадянам виставку карикатур, об’єднаних темою: «Яка ціна державних закупівель в Україні?». Як зазначила представник Громадського партнерства «За доброчесні державні закупівлі» Алла Волошина, мета виставки - привернути увагу широкої громадськості до неефективного використання державних коштів через тендери, адже для чиновників закупівлі – це золоте дно. «Ми відібрали з відкритих джерел 12 із 150 тендерів, проведених у 2011 році, які є, на нашу думку, резонансними і зрозумілими звичайним українцям, та передали їх в карикатурах», - зазначає пані Алла. За її словами, громадські організації, а тим більше пересічні громадяни, дуже бояться питати у влади, куди держава діває кошти, які ми щомісяця зносимо в державний бюджет. «Вони бояться просто за своє фізичне здоров’я. І страшна тема державних закупівель, тема дуже грошова - представлена в карикатурах. Те, що смішно, не страшно», - переконана Алла Волошина.

Серед 12 карикатур учасники виставки спеціальними наліпками мали можливість визначити «Тендерну закупівлю 2011 року». Беззаперечним лідером стало придбання Головним управлінням благоустрою та комунального обслуговування Донецької міської ради пересувних євро туалетів на суму 3,99 мільйона гривень. Один туалет коштує близько 400 тисяч гривень, як вартість автомобілю «Мерседес» класу С. Друге місце виборола закупівля ДНУ «Інститут інноваційних технологій і змісту освіти» МНОУ підручника «Польської мови» за ціною двох електронних книжок, а саме 1165 гривень. Третє посів тендер Головного управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Київської міськдержадміністрації на проведення семінарів та конференцій на суму 1,70 млн грн. (Затрати на одного учасника склали 4146,00 грн. / день). З експонатами виставки можна ознайомитися на сайті Партнерства, за посиланням. На думку голови громадської організації «Філософія серця», члена партнерства «За доброчесні державні закупівлі» Юлії Григи, подібні виставки мають дати поштовх до контролю державних закупівель на рівні областей. «Поки цей рух тільки набирає обертів, 8 громадських організацій у нинішньому році розпочали моніторинг тендерів у своїх областях», - зазначила голова ГО «Філософія серця».

За її словами, Партнерство ставить за мету, аби у кожній області України були подібні контролери. За словами голови комітету по взаємодії з правоохоронними органами та боротьбою з корупцією Громадської ради при Вінницькій ОДА Віктора Малиновського, міська влада Вінниці закупила 100 урн без процедури тендеру, причому вартість однієї урни склала 1500 гривень. «Чому у городян не поцікавилися, а чи потрібні їм такі урни, а може, ці кошти варто було б спрямувати на ремонт житлових будинків», - запитує колова комітету Громадської ради. «Нині нам розповідають про європейські цінності.Це, на наш погляд, означає радитися з громадянами, куди спрямувати наші з вами кошти, а не купувати урни за європейськими цінами», - переконаний Віктор Малиновський. «Законодавство про державні закупівлі в Україні схоже на гостросюжетний детектив, - вважає голова постійної комісії з питань зміцнення законності та правопорядку, боротьбу з корупцією та організованою злочинністю Вінницької обласної ради Віталій Мрачковський. Особливо, за його словами, вражає процедура закупівлі товарів та послуг в одного учасника, яка дозволяє застосовувати корупційні схеми в тендерах. «У світлі боротьби з корупцією тема державних закупівель має бути пріоритетною, саме ці проблеми будуть відображені в Антикорупційній програмі, яка буде винесена на розгляд депутатів облради у грудні 2011 року», - зазначив Віталій Мрачковський. Під час виставки карикатур для присутніх був проведений майстер-клас: «Як повідомити про корупцію в тендерах, використовуючи сайт www.integrity.pp.ua». Якщо до вас залізли в кишеню, розкажи про це всім! Захід реалізується в рамках проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що виконується Pact, Inc. в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Контакти: Оксана Якуніна, Партнерство "За доброчесні державні закупівлі", 0522 27-23-29, http://www.integrity.pp.ua/.

Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» разом з Міжнародним фондом «Відродження» організували 22 листопада в Києві панельну дискусію «РЕФОРМА СФЕРИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я: ПЕРВИННА МЕДИЦИНА». Даний захід став вже п’ятим у рамках проекту «Експертиза закордонних трансформацій», метою якого є ознайомлення українського експертного середовища з досвідом реформ у сусідніх країнах. Учасники заходу — відомі лікарі, чиновники та експерти — обговорили уроки впровадження реформ у сфері охорони здоров’я Чехії, Молдови та Болгарії, а також важливість зарубіжного досвіду для України. Голова Наглядової ради Фонду «Відкрий Україну» Терезія Яценюк відзначила, що в Україні вже не вперше піднімається тема впровадження сімейної медицини: «Відбулась ціла низка круглих столів, конференцій та обговорень протягом останніх десяти років. Але питання й надалі залишається актуальним і вкрай важливим для нашої країни, враховуючи, що смертність перевищує народжуваність і населення України скорочується».

Вона висловила сподівання, що досвід інших країн надасть нові знання для проведення успішних реформ у сфері охорони здоров’я в Україні. Пані Яценюк наголосила на важливості сімейних лікарів, які добре знають історію проблем зі здоров’ям всієї родини і можуть своєчасно допомогти. Виконавчий директор Міжнародного фонду “Відродження” Євген Бистрицький запевнив, що його організація буде підтримувати участь громадських організацій у здійсненні реформ, акумуляції найкращих практик, захисті прав пацієнтів. Він поінформував, що фонд «Відродження» розвиває проект “Міст реформ” – обмін досвідом пострадянських країн, зокрема і у сфері охорони здоров’я. Учасник дискусії, директор Департаменту розвитку медичної допомоги МОЗ України Микола Хобзей, наголосив на важливості підтримки з боку чиновників, які опікуються охороною здоров’я в Україні. «Досвід іноземних колег є дуже важливим, адже українська законодавча база у сфері охорони здоров’я потребує негайного вдосконалення. Використовуючи досвід близького зарубіжжя, ми зможемо уникнути багатьох помилок», — зазначив він. За словами Миколи Поліщука, колишнього Міністра охорони здоров’я України, у Великобританії запровадження інституту сімейних лікарів зменшило смертність на 6%. Експерт переконаний, що один сімейний лікар може обслуговувати 1,5 тисячі людей. На думку пана Поліщука, за відсутності сімейних лікарів, люди часто консультуються в аптеках і нерідко купують непотрібні ліки. Микола Поліщук підкреслив, що українці на медикаменти витрачають близько 20 мільярдів гривень, 40% яких – витрати, яких можна було уникнути. «Медики не здатні самі втілювати реформи, це повинні робити економісти» — відзначив він. Під час обговорення також було представлено позитивний досвід запровадження первинної медицини в містах Кам’янець-Подільський (Хмельницька область) і Комсомольськ (Полтавська область).

 Ондрей ДОСТАЛ, голова Центру права в сфері охорони здоровя Карлівського університету, проінформував, що в Чехії термін “первинна медична допомога” охоплює, як правило, лікарів загальної практики, педіатрів, гінекологів і стоматологів. Близько 95% послуг первинної медичної допомоги надають терапевти приватної практики. “Типовим надавачем послуг первинної медичної допомоги є самозайнятий лікар або невелике підприємство у формі компанії з обмеженою відповідальністю”, – відзначив експерт. Він розповів, що пацієнти мають право вибирати лікаря. В ході дискусії присутні мали змогу подивитися онлайн – презентацію представника Міністерства охорони здоров’я Туреччини, який розповів про основні особливості турецької системи охорони здоров’я, розробка якої базувалася на ретельному дослідженні систем інших країн. Ми сподіваємося, що закордонний досвід, представлений в рамках проекту буде використаний українським експертним середовищем для впровадження соціально-важливих для країни реформ. Всі матеріали заходу Ви можете знайти на нашому сайті у розділі «Міжнародний діалог».

Контакти: Васютіна Владлена, Фонд "Відкрий Україну", [email protected], Фонд "Відкрий Україну", 044 220 1840, http://www.openukraine.org/.

Громадське партнерство «За доброчесні державні закупівлі» та громадська організація «ДемАльянс» 23 листопада 2011 року презентувало в Одесі представникам громадських організацій, місцевої влади, журналістам та пересічним громадянам виставку карикатур, об’єднаних темою: «Яка ціна державних закупівель в Україні?». «Тендерні досягнення» України та, зокрема, Одеси обговорювали у приміщенні Одеської обласної державної адміністрації. Як зазначила представник Громадського партнерства «За доброчесні державні закупівлі» Алла Волошина, мета виставки - привернути увагу широкої громадськості до неефективного використання державних коштів через тендери, адже для чиновників закупівлі – це золоте дно.

«Треба віддати належне представникам Одеської обласної державної адміністрації, адже вони проявили зацікавленість до теми неефективних тендерів», - підкреслила Алла Волошина. Тема державних закупівель нині є актуальної не тільки для України, але й Одеси, зокрема. Час від часу у засобах масової інформації з’являються повідомлення щодо тендерів по-одеські. Наприклад, про застосування неконкурентної процедури закупівлі «в одного учасника» при обранні підрядника на проведення ремонтно-реставраційних робіт фасадів та покрівель будівель, розташованих у історичній частині Одеси. В обґрунтуванні закупівлі, яку проводила міська влада, не пояснюється, чому контракт вартістю понад 90 млн грн. віддано саме ТОВ «Одеські реставраційні майстерні». Організатори виставки відібрали з відкритих джерел 12 із 150 тендерів, проведених в Україні у 2011 році, які є, на їхню думку, резонансними і зрозумілими звичайним українцям, та передали їх в карикатурах. Учасники виставки за допомогою спеціальних наліпок визначили «Тендерну закупівлю - 2011року». Перше місце посіло придбання Головним управлінням благоустрою та комунального обслуговування Донецької міської ради пересувних євро туалетів на суму 3,99 мільйона гривень. Один туалет коштує близько 400 тисяч гривень, як вартість автомобілю «Мерседес» класу С. Друге місце учасники виставки віддали закупівлі ПАТ «НАК «Нафтогаз України» комплексу послуг з організації участі компанії у 11-й Московській міжнародній виставці «Нафта та газ» та придбання сувенірної продукції з логотипом НАК на суму 2,712 млн грн. Третє виборола закупівля ДНУ «Інститут інноваційних технологій і змісту освіти» Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України підручника «Польської мови» за ціною двох електронних книжок, а саме 1165 гривень. (З усіма експонатами виставки можна ознайомитися на сайті Партнерства, за посиланням integrity.pp.ua/ua/news/photo/vaza18/album?albumid=7 ).

Як зазначив правозахисник Олександр Славський, проблема проведення тендерів з порушеннями постійно зачіпає Одесу.

«Так, за інформацією сайту http://hrabro.com/, їдальні “Ветеран” буквально цієї осені через тендер були передані фірмі “Варіон”, на яку постійно скаржились пересічні громадяни та яку вже позбавляли дозволу на експлуатацію подібної їдальні. І хоча факти проведення тендерів з явними порушеннями постійно висвітлюються у ЗМІ, однак правоохоронні органи не поспішають реагувати, - констатує правозахисник. На думку голови громадської організації «Громадська ініціатива південного регіону» Андрія Сидоренка, Одеса вже має власних тендерних Остапів Бендерів. «Через непрозорість та закритість процедури державних закупівель та застосування процедури закупівлі товарів та послуг «в одного учасника», в якій закладені корупційні ризики, держава неефективно витрачає мільйони гривень», - стверджує він. За словами Андрія Сидоренка,в Одесі саме через неконкурентну процедуру закупівлі «в одного учасника» було визначено підрядника на реалізацію багатомільйонного проекту будівництва глибоководного випуску стічних та каналізаційних вод. «Громадськість провела антикорупційну та екологічну експертизу цього проекту та вимагає від влади призупинити його реалізацію через порушення українського законодавства», - підкреслив Андрій Сидоренко. Гаряча дискусія під час виставки розгорілася щодо механізмів участі громадськості в контролі за витрачанням державних коштів. Зокрема, однією з учасників була висловлена думка про те, що контролювати владу можуть лише спеціально підготовлені люди. У відповідь на це, член правління «Демократичного Альянсу», Олексій Чорний, навів приклад з безкоштовною передачею безцінних земель в «Отраді» через підставних осіб. Спеціальна створена державна комісія та спеціально навчені фахівці схему не помітили. А помітили її прості журналісти. «Чим більше людей матимуть можливість контролювати владу, тим складніше буде щось приховати. Неможливо всім заплатити, або закрити роти» - сказав Олексій Чорний. Алла Орлова, заступник начальника управління внутрішньої політики Одеської обласної державної адміністрації зазначила, що влада готова до співпраці з громадськістю, у тому числі щодо недопущення проявів корупції та забезпеченню доступу до публічної інформації. «Подолання прірви, яка склалася між владою і громадськістю, стало прийняття 28 жовтня 2011 року Одеською обласною радою Програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Одеській області на 2012-2015 роки», - зазначила представник облдержадміністрації. Під час виставки карикатур для присутніх був проведений майстер-клас: «Як повідомити про корупцію в тендерах, використовуючи сайт www.integrity.pp.ua». Якщо до тебе залізли в кишеню, розкажи про це всім! Партнерство «За доброчесні державні закупівлі» не тільки привернуло увагу до неефективного використання бюджетних коштів через тендери, але й показало інструмент, за допомогою якого можна контролювати державні кошти. Якщо усі зацікавлені сторони переймуться ідеєю Партнерство про доброчесність у сфері державних закупівель, то можна буде говорити не лише про зниження рівня корупції у цій сфері, а й про, те, що кожен пересічний українець отримає якісні та закуплені за реальними цінами товари та послуги.

Контакти: Оксана Якуніна, Партнерство "За доброчесні державні закупівлі", 052 227 23 29, http://www.integrity.pp.ua/.

23 листопада 2011 року група експертів розглянула 17 бізнес-планів і соціальних проектів, підготованих студентами київських вишів, в рамках конкурсу організованого Київським молодіжним центром праці КМДА. За пропозицією Руслана Краплича (одного із потенційних інвесторів) авторські групи отримують 50% знижку на участь у майстер класах, які в рамках Бізнес-школи «Вектор» і Школи фандрейзингу проведуть практикуючі мільйонери та провідні фандрейзери України. Будинок вчителя в Києві був наповнений емоціями та інтелектуальним ентузіазмом, оскільки понад 50 молодих людей представляли свої бізнес плани і соціальні проекти, кожен з яких передбачає не лише добрі справи, корисні винаходи та забезпечення попиту на товари і послуги, але й створює перспективу для людини і нашої держави. Більшість бізнес-планів і соціальних проектів, на думку експертів дійсно мають перспективу для впровадження. Тому після пройдених майстер класів з бізнесу та фандрейзингу і спонсорингу учасники конкурсу зможуть здійснити необхідні вдосконалення і самостійно, чи за консалтингової підтримки, залучити необхідні інвестиції та гранти. Фундація імені князів-благодійників Острозьких є співорганізатором Київської школи фандрейзингу і бере на себе готовність, крім навчань, забезпечити консультування фандрейзингових і спонсорських кампаній, які передбачатимуть залучення біля 300.000 грн., соціальних інвестицій на проекти, які виконуватимуться студентами київських вишів.

Контакти: Тетяна Гордєєва, Фундація імені князів-благодійників Острозьких, [email protected], (0362) 22-10-81, http://www.fundraising.org.ua/.

На якому рівні система оподаткування в Україні? Для відповіді на це запитання, 24 листопада 2011 року, Фундація імені князів-благодійників Острозьких за підтримки Freedom House, провела ряд зустрічей науковця Марка Беренсона, в рамках наукового дослідження про системи оподаткування в різних країнах. Марк Беренсон є кандидатом наук і незалежним дослідником в Центрі вивчення проблем розвитку при Сассекському університеті (Велика Британія). В Рівному д-р Беренсону вдалось зустрітись з Володимиром Процюком, заступником генерального директора з фінансів міжнародної корпорації РЗВА-електрик/Виковольтний союз, Олегом Жуковським, адвокатом з господарського права, президентом громадської організації «Правюс», Михайлом Савчиним, директором Рівненського інституту Вищої школи права НАН України та з обласною ДПА, та ДПА в м. Рівне.

 Доктор Беренсон не тільки взяв інтерв’ю з ряду питань, які його цікавлять про податкову систему в Україні та в м. Рівне, але й розповів про податкову систему інших країн для студентів Рівненського інституту Вищої школи права НАН України. Професор Беренсон провів подібні інтерв’ю з десятками представників податкових адміністрацій в Польщі та Росії. В своїй роботі д-р Беренсон не планує вказувати імена представників адміністрації, з якими він зустрінеться. Крім того, д-р Беренсон не має жодного інтересу в збиранні будь-якої персональної інформації про платника податків чи службовців податкових служб. Його дослідження є академічним та теоретичним, і не стосується когось особисто.

Контакти: Тетяна Гордєєва, Фундація імені князів-благодійників Острозьких, [email protected], (0362) 22-10-81, http://www.fundraising.org.ua/.

25 листопада 2012 року відбулась колегія Донецької облдержадміністрації, на якій було прийнято рішення щодо внесення проекту обласної цільової програми зі сприяння розвитку громадянського суспільства в Донецькій області на 2012-2014 роки на розгляд обласної ради. Розгляд цього питання на колегії облдержадміністрації відкладався декілька разів, що спричиняло загострення дискусій між владою та громадськими організаціями. Проект обласної цільової програми зі сприяння розвитку громадянського суспільства в Донецькій області на 2012-2014 роки був розроблений експертною групою із числа представників громадських організацій та державних службовців регіону в межах спільної ініціативи ДОО ВГО «Комітет виборців України» та Головного управління взаємодії з громадськістю, у справах національностей та релігій Донецької ОДА за підтримки Програми розвитку ООН. Дана програма спрямовується на запровадження прозорих принципів взаємодії влади та громадськості, конкурсних та паритетних механізмів реалізації заходів в цій сфері.

Також передбачається винесення на офіційний рівень проблем свободи слова та доступу до публічної інформації, підвищення прозорості депутатської діяльності, необхідності громадської експертизи місцевих нормативних актів та управлінських рішень тощо.  Представники громадських організацій в межах своїх презентацій зазначили, що затягування облдержадміністрацією процесу розгляду проекту цієї програми негативно вплинуло на якість взаємодії між громадським сектором та владою. У той час, як в інших регіонах України активно використовували досвід Донеччини, керівництво облдержадміністрації довго не могло сформувати власну позицію щодо програми розвитку громадянського суспільства. У доповідачів від громадськості також виникло питання щодо практичної реалізації конкурсних механізмів співфінансування заходів програми з боку громадських організацій та влади, оскільки проект програми вноситься до Донецької обласної ради без зазначення обсягів її фінансування. Голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький, реагуючи на зауваження доповідачів, зазначив, що він підтримує ініціативу щодо посилення місцевих механізмів сприяння розвитку громадянського суспільства.

Поза тим, голова ОДА висловив власне занепокоєння щодо здатності окремих громадських організацій позитивно впливати на управлінський процес в регіоні. В результаті цієї дискусії колегія Донецької облдержадміністрації вирішила внести проект обласної цільової програми зі сприяння розвитку громадянського суспільства на розгляд Донецької обласної ради та залишити за депутатами можливість визначитись з тими проблемними питаннями, які залишились нез’ясованими між владою та громадськими організаціями. ДОО ВГО «Комітет виборців України» закликає Донецьку обласну раду провести повноцінну та змістовну депутатську дискусію щодо проекту цієї програми. Така дискусія в депутатському корпусі має відбуватись на принципах визнання повноправної участі громадськості, гласності та відкритості. У той же час, удосконалення програми зі сприяння розвитку громадянського суспільства видається можливим у напрямку посилення механізмів прозорості, конкурентності та звітності у процесі взаємодії влади та громадських організацій.

Контакти: Анастасія Прокопенко, Донецька обласна організація ВГО "Комітет виборців України", http://www.cvu.dn.ua/.

 

У конференц-залі Луганської міської ради, відбувся круглий стіл «Толерантність у відносинах між жителями територіальної громади міста Луганська та іноземними студентами», ініційований ГО«Луганці». Головуючий на круглому столі заступник міського голови Олександр Ткаченко пояснив, що круглий стіл організовано тому, що ЗМІ стали все частіше піднімають проблему міжнаціональних і міжетнічних відносин, не властивих Луганському регіону. «На території Луганщини проживає більше 120 народностей. І мені не зрозумілий такий пильний інтерес центральних ЗМІ до поодиноких конфліктів, які мають побутовий характер». Також Олександр Ткаченко заявив, що він особисто просив голову ГО «Луганці» Сергія Коваленка не проводити акцію «Проти свавілля іноземних студентів» 9 листопада близько ЛНУ імені Шевченка. У свою чергу Сергій Коваленко, пояснив присутнім позицію своїх прихильників таким чином: «Поведінка людей, які приїхали як мігранти та біженці, переходять за рамки закону. Освіта працює погано - ВУЗи не контролюють ввезення іноземних студентів. Крім того, на території університетів знаходяться розважальні заклади. Найближчим часом ми прийдемо до влади, і Луганськ зможе стати першим містом, яке прийняло наші вимоги. У тому числі і заборону на продаж алкоголю та тютюну після 22:00». Професор ВНУ імені Даля Сейшелла Рашидов, серйозно стурбований ситуацією з побиттям студентів і розпалюванням міжнаціональної ворожнечі членами ГО «Луганці», спробував розібратися в ряді проблемних питань: «Я прочитав статут ГО «Луганці». Він зареєстрований з порушенням норм законодавства, і у мене є багато питань, у тому числі й питання: куди дивилась юстиція, приймаючи даний статут? Сергію, ви заявили в ЗМІ, що від продажу шаурми гроші йдуть терористам. Звідки такі відомості? І звідки відомості про те, що більшість з іноземних студентів залишається в Луганську і вступає у збройні угруповання?». Чіткої відповіді на поставлені запитання Коваленко не дав.

Слово надали голові Африканської громади Ірині Веревічовій: «В іноземних студентів у Луганську - багато проблем. До мене постійно звертаються африканці та жителі Індії з приводу порушень у їх ВНЗ. В основному - це фінансові проблеми. Уявіть, у жодного з іноземних студентів немає другого примірника контракту! При цьому іноземні студенти платять за навчання серйозні гроші. Наприклад, у Луганському медичному університеті ціна за навчання складає 5000 доларів на місяць. Зі свого боку я вже відправила до медуніверситету офіційний запит з проханням надати студентам другий примірник контракту. Поки відповіді немає, адже проблема ще й у тому, що контракт укладається з контрактером, офіційним представником країни, а не із самим студентом». Як з’ясувалося у ході дискусії, органи місцевого самоврядування (в особі Олександра Ткаченко) нічого не знали про існування даної проблеми. Голова Організації українців, депортованих з Польщі, висловив припущення, що проблема міжетнічних конфліктів носить скоріше економічні корені: «До нас у Луганськ їдуть не найбідніші іноземці. У них є дорогі ноутбуки, смартфони і всілякі такі речі. Тому й нашим студентам хочеться виглядати перед дівчатами не гірше. Звідси й легка заздрість, яка…іноді може проявлятись». 

Представник Аграрного університету Вікторія Рязанова поділилася своїми напрацюваннями: «Найважливіша частина міжнародної діяльності університетів - підготовка іноземних студентів. Важливо розуміти, що деякі країни мають певний кадровий голод. Ось до нас і їдуть студенти - за знаннями та досвідом. І якщо виникає проблема - не можна просто закривати на неї очі. Проблеми потрібно вирішувати! Ми в університеті спеціально створюємо змішані групи для інтеграції іноземних студентів, проводимо фестиваль «Барви світу». Потрібно шукати ті моменти, які будуть тільки об’єднувати, а не роз’єднувати». Заступник декана лікувального факультету Медичного університету Соловйова Ірина прокоментувала ситуацію вкрай коротко: «У нас навчаються студенти з 40 країн світу. Приблизно 200-300 іноземних студентів на кожному курсі. І в університеті панує повне взаєморозуміння». Представник студентського самоврядування ВНУ імені Даля Олексій Кривонос несподівано розставив акценти: «Немає проблеми міжнаціональної ворожнечі. Є хороші люди в усіх етносах. Повірте, я живу в гуртожитку і знаю напевно: мир на нашій землі залежить від кожного з нас».

Контакти: Юлія Красільникова, Правозахисний центр "Поступ", [email protected],  050 810 66 49, http://postup.lg.ua/.

 

Жовтневий районний суд Луганська може стати Будяком року. Саме цю установу номінував Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ) на отримання Антипремії “Будяк року-2011”. Цей суд більше ніж півтора роки не розглядає позови Центру й приймає заздалегідь неправомірні рішення. Антипремію “Будяк року” щороку вручає Українська Гельсінська спілка з прав людини найвизначнішим порушникам прав людини в Україні. "Суд – це останній правовий метод захисту, до якого громадяни України вдаються в безвихідних ситуаціях. Але й у судах вони стикаються з тими ж порушеннями прав і з корупцією, які вони намагаються оскаржити, - каже голова СЦГІ Володимир Щербаченко. - Українські судді мають бути не лише захищеними та забезпеченими державою, але й чесними та відповідальними перед громадянами, які своїми податками утримують суди. Безвідповідальності судів та правовому нігілізму в них треба покласти край. Саме тому ми номінуємо Жовтневий районний суд міста Луганськ на Антипремію". В квітні 2010 року Центр направив до цієї установи адміністративні позови до міських рад 26 міст України. У них Центр оскаржував незаконні відмови міських рад у доступі до генеральних планів. Усі дев’ять суддів, між якими були розподілені позови, повертали їх без призначення дати судового засідання. Був випадок, коли Донецький апеляційний суд визнав рішення Жовтневого районного суду неправомірним і повернув його для повторного розгляду, - продовжує пан Володимир. - І Жовтневий районний суд знову прийняв рішення. Таке ж саме, неправомірне, як і першого разу! А одну справу цей суд узагалі… загубив. Щоби з’ясувати стан розгляду “нерухомих” справ і прискорити їх розгляд, СЦГІ звертався з запитами та клопотаннями до голови місцевого суду, Президента України, Міністра юстиції, Комітету з питань правосуддя ВРУ, Вищої Ради Юстиції, Державної судової адміністрації. Очевидно, завдяки цим зверненням частина справ у суді зрушили з місця — їх передали на розгляд до Донецького апеляційного адміністративного суду наприкінці травня 2011 року. Інша частина проте лишається нерозглянутою до сьогодні. Якщо ніхто не відповідає за бездіяльність перед законом, то, можливо, треба відповісти перед суспільством у статусі хоча би номінанта престижної Антипремії? Крім Жовтневого районного суду Луганська на отримання Антипремії “Будяк року” номіновані Національний банк України, суддя, заступник голови Київського районного суду міста Харків Світлана Муратова, Головне управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Київ, Міністр Освіти України Дмитро Табачник, Голова Державної прикордонної служби України Микола Литвин, Херсонський міський голова Володимир Сальдо. Заявку для номінування на Антипремію Президента України Віктора Януковича й Кремінської районної ради було відкликано її авторами в зв’язку з обіцянкою номінованих найближчим часом виправити проблемну ситуацію.

Контакти: Володимир Щербаченко, Східноукраїнський центр громадських ініціатив, [email protected], 067 640 94 40, http://totalaction.org.ua/.

Карітас України долучився до участі в міжнародній конференції «Соціальний та економічний вплив міграції: Центральноєвропейські та Східноєвропейські перспективи». Організатором і приймаючою стороною заходу було Польське Міністерство праці та соціальної політики Польщі, спільно Польським Міністерством праці та соціальної політики з Єврофондом (Європейською Фундацією для покращення умов життя та умов праці). «Президентство Польщі надає унікальну можливість дослідити надзвичайно складні наслідки трудової міграції з Центрально- та Східноєвропейських перспектив. А Єврофонд володіє об’ємним та сучасним досвідом проведення міграційних досліджень. Отож, для Карітасу України це було цінною можливістю ─ побувати на конференції, спрезентувати наш досвід і роботу з подолання негативних наслідків міграції, здобути нові цінні контакти і знання», ─ каже Ростислав Кісь, менеджер міграційних проектів Карітасу України. Перший день конференції у Варшаві був сфокусований на соціальних наслідках міграції, їх впливові на сім’ї, дітей та старших батьків мігрантів, які потребують стороннього догляду.

Другий день присвячувався масштабам та типам міграційних потоків до країн Центральної та Східної Європи. Представники Карітасу України ─ Ірина Брич та Ростислав Кісь ─ представили діяльність фонду, спрямовану на подолання негативних наслідків міграції для українського суспільства ─ роботу реінтеграційних проектів і соціальних центрів для дітей трудових мігрантів. Унікальна практика Карітасу України, викликала жваву дискусію серед учасників конференції. Також завдяки глибинним дослідження контексту і проблематики побуту українських мігрантів за кордоном, український Карітас вже більше 5 років виконує проекти, що мають на меті репатріацію та реінтеграцію українських трудових мігрантів, які добровільно вирішили повернутися з країн Європейського союзу до України. У вересні 2008 року в рамках проекту ERSO була створена Українська мережа солідарності, що налічує 30 партнерських організацій в 15 областях України з координаційним центром у Львові. Ця структура значно полегшила реалізацію мети реінтеграційних проектів, яка полягала у наданні соціальної, інформаційної, психологічної підтримки, правової та матеріальної допомоги для реінтеграції українських мігрантів, які бажають повернутися на Батьківщину. У 2011 році Карітас України виконує також проект STAVR.

Мета проекту – сприяння успішній реінтеграції мігрантів, що повернулися з Бельгії, через надання кваліфікованої допомоги. Ірина Брич, координатор проекту STAVR в Україні, каже: «Україна сьогодні перебуває в такому економічно-політичному часовому просторі, що як державний сектор, так і громадський, усі ─ хто усвідомлює актуальність і вагу питання неврегульованих міграційних процесів ─ повинні докласти зусиль до зміни такого стану справ».

Контакти: Надія Чорна, Карітас України, [email protected], +38 032 225 68 90 (1), http://www.caritas-ua.org/.

 

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.