bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На розвиток громадянського суспільства області віддали більше півмільйона гривень
07.06.2011

Вже дві області виділили кошти на виконання обласних програм сприяння розвитку громадянського суспільства та налагодження взаємодії з громадськими організаціями.

Так, Сумська область на виконання Програми взаємодії органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства на 2011 рік отримала близько 350 тис. грн. Загалом річний обсяг фінансування Програми передбачено в сумі 1575,1 тис. грн.

Полтавська область на виконання Програми комунікації органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з громадськістю та сприяння розвитку громадянського суспільства на 2011 рік отримала близько 200 тис. грн.

У свою чергу Київська область за результатами півріччя виконання Програми співпраці місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, структурних утворень політичних партій, інститутів громадянського суспільства на 2010-2012 роки сподівається отримати 500 тис. грн.

Процес підготовки програм сприяння розвитку громадянського суспільства розпочато у Донецькій, Харківській, Кіровоградській, Одеській та Херсонській областях.

Виконання програм дозволить обласним радам та адміністраціям залучити інститути громадянського суспільства до вирішення актуальних соціальних проблем області.

Зокрема, завдяки виконанню програм області зможуть проводити соціологічні дослідження; публічно обговорювати стан виконання програм соціально-економічного розвитку (у ході конференцій, круглих столів, теледебатів, інтерв’ю, телефонних «гарячих ліній» тощо); залучати волонтерів для стажування в органах виконавчої влади. Наприклад, серед заходів Київської ОДА передбачається проведення спільно з Київською облрадою Дня громадських організацій та Дня депутата місцевих рад.

З метою узагальнення практики формування місцевих програм розвитку громадянського суспільства Український незалежний центр політичних досліджень 2-3 червня провів семінар «Практичні аспекти розробки місцевих програм розвитку громадянського суспільства» (фотогалерею з заходу запрошуємо переглянути тут).

У заході взяли участь представники управлінь внутрішньої політики семи обласних державних адміністрацій та громадські експерти, задіяні у розробці місцевих програм сприяння розвитку громадянського суспільства.

За результатами семінару його учасники сформували рекомендації до типової програми розвитку громадянського суспільства, які можуть бути використані іншими регіонами.

Важливо, аби програми були спрямовані на забезпечення фінансової підтримки громадських організацій та залучення їх до надання соціальних послуг; розвиток волонтерства; підвищення рівня громадянської культури суспільства; створення сприятливих умов для розвитку та діяльності ОГС (наприклад, забезпечення оренди офісів на пільгових умовах, навчання лідерів громадських організацій тощо).

Ініціювати програму розвитку громадянського суспільства може будь-яка область. Для цього громадські ради або громадські організації області мають звернутися до голови ОДА з пропозицією видати розпорядження про створення робочої групи для підготовки програми (зразок розпорядження дивіться тут)

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.