bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Житловий комплекс, який за підтримки ЄС збудують для ВПО в Житомирі, матиме надсучасне укриття
07.05.2024


 

Чотириповерхові будинки на 116 квартир зведуть в 2024/2025 роках у провулку Червоному в межах програми «Житло для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та відновлення звільнених міст в Україні». Програма фінансується Європейським Союзом і реалізується під управлінням Північної екологічної фінансової корпорації НЕФКО. До програми увійшло 6 міст: Дубно, Житомир, Ковель, Львів, Макарів та Чернівці.

Проект житлового комплексу для ВПО в Житомирі вирізняється своєю продуманістю. Навесні 2024 року його автори (архітектори ТОВ «Проспект-Проект») увійшли до числа переможців огляду-конкурсу Премії Національної спілки архітекторів 2023. Проект комплексу для вимушених переселенців відзначили у номінації«Багатоповерхові житлові будинки» (проект).

Ми вже розповідали про інклюзивність та енергоефективність цього житлового комплексу, нині ж хочемо акцентувати увагу на безпекових моментах. З початком широкомасштабної війни українці почали звертати особливу увагу на укриття і їх пристосованість для тривалого перебування великої кількості людей.

У листопаді 2023 року в Україні набрали чинності нові будівельні норми (ДБН), які стосуються укриттів. Тож, ми вирішили з’ясувати у проектанта, яким буде сховище на території житлового комплексу для ВПО.

Архітектори зазначають, що укриття буде розміщуватися в одному з чотирьох будинків. Тут зможуть безпечно перебувати абсолютно усі мешканці житлового комплексу. За словами архітектора Світлани Коломієць від самого початку запроектоване укриття враховувало потреби маломобільних груп населення, планувалося просторим, зручним і таким, що відповідало стандартам безбар’єрності. Втім, зважаючи на нові норми ДБН, до проекту вносяться зміни.

«Відповідно до підвищених санітарних вимог по інклюзивності у даному проекті збільшилась кількість звичайних та інклюзивних санвузлів. Більш серйозними стали вимоги до безпеки людей. Стосовно пожежної безпеки, ми додали насосну станцію пожежогасіння з баками запасу води. Також у нас з’явилося приміщення для зберігання забрудненого одягу (на випадок радіаційного ураження). Додалося приміщення для зберігання засобів індивідуального захисту», – зазначила Світлана Коломієць.

Також архітектори врахували вимоги, що стосуються аварійного виходу. Крім двох основних виходів, які будуть облаштовані і сходами, і підйомниками, у проекті передбачено ще один аварійний вихід.

«На випадок, якщо є якась руйнація чи завали, то аварійний вихід буде знаходиться досить далеко від будівель, для того, щоб залишитися неушкодженим. За новими ДБН він буде більшого розміру», - пояснила Світлана Коломієць.

Головний інженер проекту Дмитро Венгловський зазначив, що сходи сховищ будуть оснащені дверима, які встановлюватимуть на етапі заливки фундаменту, аби забезпечити герметичність споруди і максимальний захист від ударної хвилі, яка може виникнути внаслідок вибухів.

«Такі технічні рішення не тільки зменшать ризик впливу від зовнішніх загроз, але й значно підвищать рівень безпеки мешканців у критичних ситуаціях», – сказав він.

У разі аварійного відключення електрики укриття матиме альтернативне джерело живлення – генератор, який зможе забезпечувати укриття електропостачанням впродовж не менше 48 годин поспіль.

Нині на будівельному майданчику тривають підготовчі роботи, але невдовзі тут розпочнеться активна фаза будівництва.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.