bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ретрит «Тіло. Ресурс. Баланс»: Нові Горизонти для Громадських Організацій
16.04.2024

Що може стати вихідним пунктом для прогресу у сфері громадської діяльності? Можливо, це не безконечні навчальні семінари або безупинні лекції. А можливо, це сповна відданий час самому собі, глибоке занурення у свідомість та тіло, як це сталося на ретриті, організованому Центром АХАЛАР в Карпатах.

За сім днів із 6 по 12 квітня на базі “Креативного простору МС 6” лідери громадських організацій, “хелпери” допомагаючих професій,  підсилювали свою спроможність ефективно працювати під час війни, занурившися у глибини своєї свідомості за допомогою соматичного підходу, руху, голосу та усвідомлення. 

Це не був ретріт для набуття нових знань. Це була можливість прожити новий досвід через практику та усвідомлення своїх  тілесних реакцій. Тіло “ніколи не бреше” і завжди є відкритою книгою, яка розповідає про наші почуття та переживання. Проявляючи увагу до своїх тілесних сигналів, ми маємо можливість побачити свої “сліпі плями” та зрозуміти себе краще.

Однією з теоретичних підстав такого підходу стала полівагальна теорія Стівена Порджеса, яка підкреслює важливість розуміння впливу стресу на наше тіло.  Порджес говорив: “Стрес порушує нашу здатність бачити та діяти чітко.” 

Ми, як айсберги, під поверхнею яких ховається набагато більше, ніж можна побачити. Наше тіло є проєкцією нашої підсвідомості, а тілесні сигнали - ключами до розуміння себе. Такий діалог між підсвідомістю та свідомістю розкриває нові горизонти самопізнання.

Як каже одна з учасниць: “Я повернула себе собі”. Інший учасник підхоплює: “Цей ретріт дав мені можливість повернутися до себе, побачити себе знову, відчути та з’єднатися з тим, що довгий час було забутим.”

Всі, хто був у Карпатах ділилися своїми враженнями, описуючи цей досвід як оновлення, відчуття, спокій та пробудження. Цей час надав їм цінну можливість зупинитися і подивитися всередину себе, звернути увагу на своє тіло, емоції та відчуття. Для багатьох це стало нагадуванням про їх власну природу, живість та свободу - аспекти, які у хвилях громадської діяльності можуть бути злегка загублені. “Я знову відчула свою живість та свободу, яку втратила в погоні за добрими справами,” - ділилася одна з учасниць. 

Центр АХАЛАР протягом останніх трьох років провів уже 12 таких заходів і планує до кінця року організувати ще 6 ретритів. Кожен з них, як і минулий, буде спрямований на підсилення спроможності учасників ефективно діяти під час війни через внутрішнє відновлення.

Проєкт «Адаптація замість виснаження» реалізується за фінансування Національного фонду підтримки демократії NED (National Endowment for Democracy).

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.