bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Комунальне підприємство ухиляється від обліку дерев: громадська організація подала до суду
01.04.2024

Кожне дерево в зеленій зоні має бути визначено за типом, станом та віком. Це потрібно з метою охорони та збереження зелених насаджень міста, планування озеленення.

Коли проводять облік дерев:

  • Кожні 5 років.
  • При зміні власника.
  • У надзвичайній ситуації (пожежа, повінь, буревій).
  • При нанесенні шкоди зеленим насадженням.

Охорону та утримання зелених насаджень здійснюють за бюджетний кошт або за рахунок коштів їх власників чи користувачів, які несуть за це адміністративну відповідальність.

Мешканці міста Дніпра звернулися до громадської організації з питання захисту їх прав. У жовтні 2022 року у зеленій зоні Дніпра на замовлення Дніпровської міської ради проводили так звану санітарну вирубку. Серед вирубаних дерев була велика кількість живих дерев, які значилися за документами як сухостійні, у тому числі постраждали більше 40 рідкісних для регіона чорних вільх. Крім того, мешканці виявили, що ця територія зарезервована для створення ядра регіональної екологічної мережі Дніпропетровської області «Шиянка». 

Виконавець робіт, компанія ТОВ «Агромак», посилався на мітки на деревах та документи. Слідчі Самарського району міста Дніпра почали розслідування за вчинення кримінального правопорушення, яке досі триває. 

Щоб не допустити в подальшому вирубку дерев і зберегти зелену зону, громадська організація звернулася до балансоутримувача комунального підприємства ”Парк Придніпровський” провести облік зелених насаджень - інвентаризацію та паспортизацію зеленої зони. 

Але комунальне підприємство зіслалося на брак фахівців та засобів для інвентаризації, а також відсутність фінансування. При цьому відомо, що підприємство не зверталося з цим питанням до Департаменту парків та рекреацій Дніпровської міської ради, якому воно підпорядковано.

Громадська організація подала до суду, адже вбачає в цьому ігнорування закону. Наразі триває розгляд справи. Якщо позов задовільнять, підприємство має провести інвентаризацію зеленої зони. Сподіваємося, що рішення буде на користь громади та збереження природних ресурсів.

 

Публікація створена в рамках проєкту за фінансової підтримки Європейського Союзу. Відповідальність за зміст та висловлені погляди несе громадськса організація “Молодіжна організація “Молоді Ліберали”.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.