bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Курс «Позитивне батьківство» покращує відносини в родинах
06.03.2024

Курс з Позитивного батьківства у сільських громадах Херсонського району розпочався в кінці грудня 2023 року. Це серія з 6 сесій, які допомагають батькам налагодити комунікацію зі своїми дітьми, розуміти їхні потреби, створювати довірливу та позитивну атмосферу в родині. Вже маємо гарні результати та багато позитивних відгуків від батьків. 

Раніше я ніколи не відвідувала подібні сесії. То часу не було, то бажання. Думала, що все знаю про батьківство, що у всіх родинах є проблеми з дітьми, особливо, коли вони підліткового віку. У мене троє дітей різного віку. Часті образи, сварки, непорозуміння - все це обов’язкова складова нашого буденного життя. Зараз, коли за вікном війна, відносини з дітьми погіршилися. Я постійно напружена, хвилююся за завтрашній день та за безпеку своїх дітей. Діти мовчазні, агресивні, ображені. Відчуваю, що немає порозуміння, поступок, довіри. Щось я упустила. Мене дуже непокоїла напруга в родині. Моя знайома порадила мені долучитися до курсу з Позитивного батьківства, яке проводили фасилітатори в нашому селі. Вона вже пройшла навчання і вона в захваті від нього. Я вирішила також спробувати. 

На перших двох сесіях я із зацікавленням слухала тренерок, активно брала участь в обговореннях, вправах. Я висловлювала свою думку, проговорювала свої почуття. Я виговорилася. Нам задавали домашні завдання, які ми мали виконувати в своїх родинах. Я вирішила спробувати більше приділяти уваги дітям, більше з ними розмовляти, цікавитися їхнім настроєм, справами тощо. Спочатку вони були шоковані. Потім вони були збентежені моєю поведінкою  не на жарт і не розуміли, що відбувається. Але кожного дня я продовжувала говорити їм теплі слова, висловлювати свої почуття, планувати наш день, просто обіймати і говорити наскільки цінно бути разом. Як виявилося старші ревнували мене до наймолодшої донечки, говорили, що я її більше люблю. Довелося багато говорити на цю тему, пояснювати дітям, що я люблю їх однаково, просто найменша Марійка* потребує більше догляду та уваги. Мені вдалося достукатися до дітей через ті техніки та знання, які я отримала на курсі з Позитивного батьківства. Відносини в нашій родині покращилися. Діти почали відкриватися мені, говорити про свої страхи та побоювання, стали більш дружніми. 

Старший син почав допомагати по господарству, а молодший син запропонував зробити один вечір в тижні сімейним, коли всі збираються за столом та діляться своїми переживаннями та своїми позитивними емоціями. А ще ми почали грати в “Монополію”. Сини менше проводять часу в гаджетах, просять купити інші настільні ігри, щоб грати вечорами разом.  

Я дуже вдячна нашим тренерам, що проводять такі сесії для батьків. Це необхідно зараз. Це класна програма і я раджу всім батькам долучатися до неї. Я зрозуміла, що не я одна маю непорозуміння в родині. І так добре було обговорювати власні проблеми з іншими батьками, почути їхню думку зі сторони, відчути підтримку”, - говорить учасниця курсу з Позитивного батьківства. 

Курс з Позитивного батьківства є одним із компонентів великого проєкту №17425 «Реагування на надзвичайні ситуації для задоволення потреб у захисті постраждалих від війни та переміщених дітей (у тому числі без супроводу дорослих, розлучених та/або інституціолізованих) та їхніх сімей в Україні», який впроваджується нашою організацією у партнерстві з Save the Children за підтримки ЄС. 

*Імена героїв історії змінені в цілях безпеки. 

Контакти

  • 0505737608

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.