bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулась презентація національного звіту ІПВГ України
21.02.2024

20 лютого 2024 року Міністерство енергетики України та Багатостороння група з імплементації Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (ІПВГ) провели презентацію та обговорення 9-го національного Звіту ІПВГ.

Національний Звіт ІПВГ за 2022 рік було підготовлено на виконання Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» та відповідно до вимог міжнародного Стандарту ІПВГ. 

З вітальними словами до учасників звернулись представники Міністерства енергетики України та Міжнародного секретаріату ІПВГ.

Сьогодні ми презентуємо перший Звіт ІПВГ, яких охоплює звітний період після початку повномасштабного військового вторгнення росії на територію України. Навіть в таких надскладних та важко передбачуваних умовах Багатостороння група ІПВГ і Міністерство енергетики докладають значних зусиль для дотримання вимог та рекомендацій щодо збору, аналізу та оприлюднення важливої інформації про діяльність та перспективи видобувних галузей. Варто зазначити, що Звіт ІПВГ 2022 став першим, до сфери охоплення якого було додано руди урану, які є критично важливими для повоєнного відновлення та забезпечення енергетичної безпеки” - зазначив заступник Міністра енергетики України  Микола Колісник.

 

Під час заходу представниками Незалежного адміністратора було презентовано:

- якісні та кількісні показники глибини охоплення Звіту ІПВГ;

- вплив ІПВГ на забезпечення прозорості та підзвітності;

- аналіз відповідності міжнародному Стандарту ІПВГ.

Зокрема, в дев’ятому Звіті ІПВГ представлені підсумки діяльності 11 видобувних галузей протягом звітного періоду, а саме галузей видобування кам’яного вугілля, природного газу і нафти, руд заліза, титану, марганцю, глин вогнетривких, глин тугоплавких, піску кварцового, каміння будівельного, руд урану, а також галузі транспортування природного газу і нафти у 2022 р. 

Представник Незалежного адміністратора Костянтин Таранець відзначив вагомий внесок видобувних галузей у формальний сектор економіки.  

Видобувна галузь займає значну частку у формальному секторі економіки. У 2022 році частка внеску підзвітних видобувних галузей у надходженнях Зведеного бюджету України та сукупному обсязі єдиного соціального внеску складає 11%.” - зазначив Костянтин.

Повномасштабне вторгнення російських військ на територію України значно вплинуло на діяльність українських підприємств. Тривала окупація та постійна небезпека обстрілів унеможливила роботу видобувних компаній на сході та частково півдні України. Саме тому, у 2022 році такі підприємства змушені були релокуватись або взагалі зупинити свою діяльність. Ця ситуація  призвела до негативного темпу приросту ВВП видобувних галузей на 15,83%, з відповідним зменшенням показника ВВП на 55,6 млрд грн у грошовому вимірі. 

Варто підкреслити, що у зв’язку з введенням воєнного стану, виникло багато викликів та перешкод, що вплинули на підготовку Звіту ІПВГ, а саме низка обмежень щодо збору, розкриття та відображення у вільному доступі певної облікової, статистичної та іншої інформації. Значна частина даних, необхідних для розкриття вимог Стандарту ІПВГ, на момент написання Звіту була недоступна або непідготовлена відповідними державними органами та видобувними компаніями. Але попри складнощі, усі учасники зустрічі відмітили, що звіт підготовлено якісно та вчасно. Варто наголосити, що Україна систематично розкриває  60% інформації, яка вимагається міжнародним Стандартом ІПВГ, що є середнім значенням на рівні країн європейського регіону. 

Впроваджуючи ІПВГ, Україна все більше оприлюднює інформацію в рамках стандартної урядової та корпоративної звітності. Навіть в умовах повномасштабної війни продовжує функціонувати Електронна система аналізу та подання звітності ІПВГ (Портал ІПВГ), де регулярно публікується інформація про стан видобувних галузей.

Звіт ІПВГ є основою для оновлення контекстуальної частини Порталу ІПВГ та публікації наборів даних звірки у машиночитному форматі. В цілому на публічній частині Порталу доступні набори даних в машиночитному форматі як зі звітів суб’єктів господарювання, так і з Національного звіту, що є ще одним кроком до систематичного розкриття інформації. 

 

Метою розробки Порталу ІПВГ є не лише забезпечити технічну можливість подання звітності для компаній, а й надати доступ до даних Національного звіту громадськості та всім зацікавленим групам користувачів. Саме тому структура розділів публічної частини максимально синхронізована зі структурою Національного звіту ІПВГ” - підкреслила менеджерка ГО НОВА Енергія з розвитку Порталу ІПВГ, Марина Бузань-Свірська. 

Олексій Орловський, член БГ ІПВГ, наголосив на декількох важливих аспектах у впровадженні ІПВГ в Україні: “Імплементацію ІПВГ в Україні позиціонують як антикорупційний інструмент, і цього необхідно дотримуватися, що надзвичайно важливо для залучення інвестицій, які так необхідні Україні як сьогодні, так і в післявоєнний період. Також фокус ІПВГ може розширюватися в майбутньому та охоплювати  сферу альтернативних джерел енергетики. Про це вже сьогодні варто говорити.” 

Захід відзначився активною участю представників бізнесу, громадськості та експертів, що дало можливість обговорити ключові питання та знайти ефективні шляхи впровадження ІПВГ для підвищення прозорості та сталості у видобувних галузях України.

 

Захід організовано Міністерством енергетики України спільно з членами Багатосторонньої групи з імплементації Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (БГ ІПВГ) та партнерами, за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Контакти

  • https://eiti.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.