bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Психологічне здоров’я чоловіків: межа між вразливістю та стійкістю
12.02.2024

24 лютого 2022 року українці мобілізували всі свої зусилля та разом дали ворогу зрозуміти — нас не здолати. Ми вистоїмо, навіть якщо для цього доведеться віддати життя. Відтоді й дотепер кожен з нас старається бути сильним і не показувати слабкість. Але ми не залізні, часом ми переживаємо, тривожимося, вигораємо.

У цей складний час важливо дбати не тільки про інших, а й про себе. Зокрема, про своє психологічне здоровʼя. Найважче це вдається робити саме чоловікам. Через стереотипне мислення, навʼязане радянським минулим, дехто досі вважає, що звертатися до психолога/-ині — це жіноча справа. Або — що тримати всі проблеми в собі та завжди терпіти — це чоловічий обовʼязок. Варто нарешті позбутися цих стереотипів.

Чи треба лікувати психологічні проблеми?

Коли у людини болить зуб, вона йде до стоматолога, щоб той його полікував. То чому ж тоді до психологічного здоровʼя ставлення інше?

Тривалий стрес, депресія, тривожні розлади та інші психологічні проблеми, якими звикли нехтувати, можуть завдати багато дискомфорту. Їхнє ігнорування зменшує продуктивність, провокує конфлікти, впливає на фізичний стан та руйнує життя. Тому психологічне здоровʼя таке ж важливе, як і фізичне. Як стоматолог лікує зуб, так і психолог/-иня допомагає розібратися з психологічними проблемами.

Чи звертаються чоловіки за психологічною допомогою?

Війна наклала свій відбиток на всіх. Однак велика частина чоловіків в Україні досі не наважується звернутися за допомогою до спеціаліста. За результатами опитування, проведеного UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні у 2022 році — 90% чоловіків не мали досвіду звернення за професійною психологічною підтримкою у будь-якому вигляді. Разом із цим майже кожен третій українець перебуває у стані значного дистресу, під час якого людина не може адаптуватися до стресових ситуацій та спричинених ними наслідків.

Коли треба звертатися до спеціаліста/-ки?

Самостійно оцінити стан свого психологічного здоровʼя важко. Однак можна точно визначити, коли варто звертатися до спеціаліста/-ки. Психологи/-ні наводять такі симптоми:

  • смуток або пригніченість протягом тривалого часу, навіть без вагомих причин;

  • часті й різкі зміни настрою;

  • сильна тривога, спричинена стресовими подіями або незначними труднощами;

  • періодичні спалахи гніву та агресії;

  • суїцидальні або нав’язливі думки;

  • безсоння або недосипання;

  • відчуття втрати часу;

  • постійна фізична втома;

  • погіршення стосунків з рідними та друзями;

  • часте потовиділення, нудота, прискорене серцебиття чи важке дихання;

  • відчуття, ніби звичні речі більше не приносять задоволення. 

Якщо у вас є хоча б один із перерахованих пунктів, не відкладайте візит до спеціаліста/-ки. Фахівець/-чиня з підтримки ментального здоров’я допоможе визначити корінь проблеми та знайти вихід.  

Куди звертатися за допомогою?

Ті українці, які раніше зверталися за психологічною допомогою, знають, що сеанс у психолога/-ині недешевий. Від жовтня минулого року в Україні працює безкоштовна Лінія психологічної підтримки для чоловіків. Телефонувати на Лінію можна з будь-яких питань, що викликають стрес: труднощі на роботі чи в стосунках, почуття провини чи стрес, спричинений війною, проблеми з контролем гніву тощо.  

Оператори/-ки лінії — кваліфіковані психологи/-ні з багаторічним досвідом роботи, які вже отримали понад 7000 дзвінків від чоловіків. Звернутися можна за номером 2345. Гаряча лінія анонімна та працює цілодобово. 

Памʼятайте, звертаючись до психолога/-ині, ви дбаєте не тільки про себе, а й про свою сімʼю, оточення та суспільство загалом. Це ваш внесок у здорове майбутнє України.

Лінія психологічної підтримки для чоловіків реалізується UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні за підтримки уряду Великої Британії у співпраці  з ГО «Інноваційні соціальні рішення».

Контакти

  • Номер гарячої лінії: 2345

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.