bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

80 млрд грн тютюнових акцизів: як виконання євроінтеграційних зобовʼязань наповнює військовий бюджет
30.01.2024

Такі рекордні показники зумовлені кількома факторами. Серед них:

  • • реалізація 7-річного плану щорічного підвищення тютюнових акцизів на 20%;
  • • гармонізація акцизів на сигарети для нагрівання (ТВЕН) та сигарили до рівня сигарет;
  • • створення виробниками/імпортерами запасів (форестелінг).

Виконання євроінтеграційних зобов’язань щодо підвищення тютюнових акцизів

Ключовий вплив продовжує мати реалізація 7-річного плану щорічного підвищення тютюнових акцизів на 20%, який діє з 2018 року та був впроваджений на виконання вимог Директиви 2011/64/EU (встановити специфічний акциз на сигарети на рівні не менше 90 євро за 1000 сигарет). З тих пір надходження від акцизного податку на тютюнові вироби зросли вдвічі. Та все ж у 2025 році, через девальвацію гривні, спричинену повномасштабним вторгенням росії, Україна не досягне запланованого показника. За прогнозованим курсом гривні до євро він буде лише на рівні 70 євро за 1000 сигарет, що на 22% менше, ніж взяті Україною зобовʼязання перед європейськими партнерами.

Гармонізація акцизів на ТВЕН та сигарили до рівня сигарет

Податкові преференції для ТВЕН були ліквідовані з січня 2021 року. В результаті український бюджет отримав шестикратне збільшення надходжень від акцизів на ТВЕН та на 16% зросли загальні акцизні збори з тютюнових виробів у 2021 році. У 2023 році акцизні надходження від ТВЕН сягнули понад 14,3 мілярдів гривень. Завдяки своєчасній гармонізації акцизів на тютюнові вироби (Закон №466-IX) Україні вдалося уникнути багатомільярдних втрат бюджету внаслідок перетікання споживачів до тютюнової продукції, яка до цього мала втричі нижчу акцизну ставку. Таке рішення України було відзначено Головою ВООЗ у листі до Президента України та стало прикладом для держав Європейського Союзу та світу.

Форестелінг

Аналіз акцизних надходжень демонструє, що у 2023 році тютюнові виробники та імпортери накопичили значні запаси тютюнових виробів, щоб реалізувати їх за старими цінами після підвищення акцизів з 1 січня 2024 року. Окрім того, на формування розриву у 36% тютюнових акцизних надходжень між 2022 та 2023 роках вплинув початок великої війни росії проти України. На початку 2022 року тютюнові компанії виробів зупинили виробництво тютюнових виробів, що спричинило мінімальні надходження акцизного податку.

Чому потрібно підвищувати акцизи на тютюн вже у 2024 році?

Якщо додаткового підвищення тютюнових акцизів не відбудеться, це може призвести до просідання надходжень у 2024 році.

Для забезпечення досягнення мінімального європейського акцизного рівня 90 євро на 1000 штук вже у 2025 р. ГО «Життя» розробила двоетапний план підвищення акцизу на тютюнові вироби. Реалізація запропонованого підвищення тютюнових акцизів забезпечить надходження додаткових 36 млрд грн до військового бюджету України за 2024 - 2025 роки.

Графік надходжень

«Відсутність додаткового підвищення тютюнових акцизів у 2024 році може призвести до менших акцизних надходжень, ніж отримали в 2023 році. Україна може виконати євроінтеграційні зобовʼязання та досягнути 90 євро за 1000 сигарет, сигарил чи сигарет для нагрівання вже у 2025 році — це забезпечить додаткові 36 млрд грн надходжень у Дердбюджет. Окрім бюджетних надходжень, зниження цінової доступності тютюнових виробів дозволить захистити дітей та молодь від початку куріння та збереже людський капітал України», — зауважив Дмитро Купира, виконавчий директор ГО «Життя».

За додаткові 36 мільярдів гривень Україна зможе підсилити свою оборону такими засобами:

Зауважимо, що Єврокомісія розглядає нову мінімальну акцизну ставку на тютюнові вироби у розмірі 180 євро за 1000 штук. Україна як кандидат у члени ЄС буде зобовʼязана привести своє законодавство у відповідність до вимог ЄС. Тому досягнення показника у 90 євро є мінімальним завданням Кабінету Міністрів та Верховної Ради України, під час виконання якого потрібно закласти новий план підвищення тютюнових акцизів.

За даними опитування КМІС на замовлення ГО Життя у грудні 2023 року рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами склав 13%.

Для ліквідації нелегальної торгівлі тютюновими виробами Україні доцільно ратифікувати міжнародний договір ВООЗ «Протокол про ліквідацію незаконної торгівлі тютюном»,  який передбачає комплекс ефективних заходів, що дозволить Уряду вирішити проблему. Сторонами Протоколу вже стали 68 держав, зокрема усі члени ЄС.

Нагадаємо, щороку в Україні від хвороб, спричинених курінням, помирає 130 тисяч людей, а ще 325 тисяч українців живуть неповноцінне життя та втрачають працездатність.

Контакти

  • Ольга Масна
  • медіакоординаторка ГО «Життя»
  • 073 089 65 70
  •  [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.