bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ІПВГ та відновлювальна енергетика: спільні цілі та виклики
22.01.2024

16 січня 2024 року відбулась чергова подія в межах розвитку EITI Europe.  Захід був присвячений обговоренню ключових аспектів взаємозв’язків ІПВГ з відновлювальною енергетикою та стратегіями досягнення глобальних цілей щодо нульових викидів, а також особливостей підготовки Національних робочих планів ІПВГ на 2024-2025 роки. 

Під час обговорення було озвучено широкий спектр питань, проте варто виділити ключові повідомлення:

  • Швидке зростання відновлюваної енергетики є життєво важливим для досягнення цілей щодо нульових викидів.

  • Масштаби та швидкість інвестицій створюють ризики управління, які можуть зашкодити бізнесу та правам зацікавлених сторін.

  • При розробці політик та стандартів сектору відновлюваних джерел енергії приділяється мало уваги ризикам корупції та доброчесності.

  • Для підтримки зростання сектора необхідні колективні дії щодо прозорості та підзвітності.

Учасники зустрічі відзначили швидкість росту відновлюваної енергетики, яка є елементом досягнення глобальних цілей. Очікується, що в період з 2022 по 2027 роки 90% глобального збільшення потужностей електроенергії припаде саме на відновлювані джерела енергії.

Які ж перешкоди є на шляху до досягнення глобальних цілей енергетичного сектору? 

  1. Враховуючи швидкі темпи розвитку відновлювальних джерел енергії, важливою темою для обговорення було визначення прогалин та ризиків в управлінні енергетичним сектором. В цьому випадку варто відзначити інституційні та нормативні прогалини, які включають слабкі правила та регулятивні рамки, що відкривають двері до неналежного приватного впливу на бюрократичні процеси. Домовленості у процесах ліцензування та аукціонів ускладнюють прозорість та чесність в регулюванні сектору.

  1. Ще однією темою, яку піднімали на зустрічі була проблема нецільового використання програм субсидій та укладання контрактів, які не відповідають суспільним інтересам, а отже додають проблем інституційного характеру. 

  1. Недостатнє залучення громади, зокрема  порушення прав у процесах придбання землі, створює значні виклики для розробки та реалізації проєктів у сфері відновлювальної енергетики.

  1. Операційні ризики також відіграють важливу роль, оскільки політичне втручання та фаворитизм на місцевому рівні можуть впливати на успішність проєктів. Зокрема бізнес-шахрайство чи недотримання правил стають додатковими факторами, що загрожують стабільності та надійності у галузі. 

Україна, в свою чергу, зіштовхується із додатковою складністю через вплив наслідків, спричинених війною. На фоні вище зазначених прогалин та ризиків, війна надає додаткового тиску на розвиток сектору відновлювальної енергетики в країні.  Військові дії ускладнюють реалізацію проєктів, обмежуючи доступ до територій та порушуючи нормальну діяльність, що ставить під сумнів стабільність та розвиток цієї стратегічно важливої галузі. 

 “Не дивлячись на численні виклики, Україна прикладає максимум зусиль для забезпечення відкритості, прозорості та підзвітності як у видобувному, так і енергетичному секторах. Звичайно, що з міркувань безпеки, доступ до частини інформації щодо запасів та потужностей генерації на даному етапі  є обмеженою. Разом з тим, для належного планування відновлення країни на засадах сталості та екологічності, такі ініціативи як ІПВГ мають продовжувати збирати та аналізувати інформацію, що є основою для прийняття зважених управлінських рішень” - зазначив під час обговорення з Європейськими колегами експерт з організації роботи Національного секретаріату ІПВГ в Україні Віталій Филенко.

Акцент на співпраці,партнерстві, багатосторонньому діалозі та взаємодії між усіма зацікавленими сторонами свідчить про важливість спільних зусиль для подолання викликів у секторі, яка відіграє важливу роль у переході до сталого енергетичного майбутнього. 

Контакти

  • https://eiti.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.