bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Багатостороння група ІПВГ погодила дев’ятий Звіт ІПВГ
08.01.2024

21 грудня 2023 року відповідно до Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» Багатостороння група ІПВГ погодила Звіт ІПВГ за 2022 рік з урахуванням зауважень та пропозицій, які були обговорені на засіданні 11 грудня 2023 року.  

Інформація, яка зібрана у звіті дозволяє висвітлити ключові аспекти функціонування галузі та є основою для прийняття рішень у майбутньому. Звіт ІПВГ на 2022 рік надає детальну інформацію про результати діяльності компаній у видобувній галузі, що дозволяє здійснити комплексний аналіз і визначити тенденції для подальшого ефективного управління та розвитку галузі.

Сфера охоплення Звіту ІПВГ

Сфера охоплення Звіту ІПВГ за 2022 р. включає інформацію:

► про суб’єкти господарювання, незалежно від їх форми власності, які здійснювали господарську діяльність з видобування корисних копалин, а також транспортування природного газу та нафти територією України. Для цілей проведення звірки платежів від видобувних компаній на користь держави були визначені суттєві (або підзвітні) суб’єкти господарювання — їхня кількість була рекордно великою за всі 10 років підготовки Звітів ІПВГ.

► про органи виконавчої влади, які контролюють справляння податкових та інших надходжень на користь держави та/або які є розпорядниками інформації, необхідної для підготовки Звіту ІПВГ. 

Контекстна інформація про видобувні галузі:

Згідно з рішенням БГ ІПВГ (протокол засідання БГ ІПВГ від 27.10.20237), в Звіті ІПВГ за 2022 р. суттєвими (або підзвітними) галузями були визначені наступні:

1. добування кам’яного вугілля;

2. добування сирої нафти та природного газу;

3. добування руд заліза;

4. транспортування нафти та газу;

5. добування руд титану;

6. добування руд марганцю;

7. добування глин для вогнетривів;

8. добування тугоплавких глин;

9. добування піску кварцового;

10. добування каміння будівельного;

11. добування уранових та торієвих руд (в частині уранових руд).

Суттєвими галузями за якими проведено звірку платежів від видобувних галузей були визначені наступні:

► добування природного газу та нафти (у т.ч. транспортування газу та нафти);

► добування кам’яного вугілля;

► добування руд металів (руд заліза, руд марганцю та руд титану).

 

Костянтин Таранець, представник Незалежного адміністратора, який презентував Звіт ІПВГ за 2022 рік на засіданні БГ ІПВГ, навів ключові показники щодо економічних результатів діяльності підриємств видобувної галузі України у 2022 році:

  • Прямий внесок видобувної галузі у ВВП України: 295,55 млрд грн

  • Обсяг надходжень від суттєвих компаній за суттєвими видами платежів: 185,4 млрд грн(98,4% від усіх платежів компаній підзвітних галузей);

  • Частка видобувних галузей у загальному ВВП України: 5,69%;

  • Частка видобувних галузей у вартості загального експорту України: 7,86%;

  • Податкові та неподаткові надходження Зведеного бюджету України та сукупного обсягу надходжень ЄСВ: 11%;

  • Рівень тіньової економіки: 31%(на 8% більше, ніж в 2021 році).

Варто підкреслити, що проаналізовані підприємства взяли активну участь у соціальних проєктах. У Звіті ІПВГ представлені дані, згідно з якими майже 75% коштів соціально-корпоративного партнерства  було витрачено на підтримку соціальних ініціатив спрямованих на допомогу захисникам та захисницям для зміцнення обороноздатності України,.

Чи було враховано всі зауваження БГ ІПВГ при підготовці Звіту ІПВГ?

Під час обговорення проєкту Звіту ІПВГ Олександр Шумський, начальник управління Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПС, запропонував розглянути можливість додаткового уточнення та деталізації інформації щодо показників ефективності угод про розподіл продукції (УРП) у Звіті ІПВГ за 2022 рік. Проте зазначені уточнення не можливо здійснити через недосконалість законодавства та відсутність ряду підзаконних актів.

Члени Багатосторонньої групи вирішили слідкувати за розвитком ситуації з виконанням УРП та приділяти більше уваги аналізу їхнього виконання.  

Віталій Филенко, експерт з організації роботи Національного секретаріату ІПВГ наголосив на важливостівідсутності  даних про загальну кількість підзвітних організацій, що мали подати Звіти про платежі на користь держави, та загальну кількість суб’єктів господарювання які подали звіти за 2022 рік

Які дані все ж не увійшли до дев’ятого Звіту ІПВГ?

Під час складання Звіту ІІПВГ на 2022 рік було проаналізовано величезний масив даних, проте в його складі немає даних щодо середньооблікової кількості штатних працівників у видобувних галузях. Неможливість отримання цих даних від Державної служби статистики України, обґрунтована наявністю Закону України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни».

У зв’язку з вищезазначеним у звіті були використані альтернативні джерела, такі як фактично подані підприємствами звіти та проведені дооцінки показників Держстату, для забезпечення об’єктивної та надійної інформації. 

Процес підготовки Звіту ІПВГ підкреслив необхідність вдосконалення регуляторної бази для підвищення прозорості видобувної галузі. Беручи до уваги вищесказане, можна резюмувати, що ІПВГ є  важливим інструментом для формування стратегій розвитку видобувних галузей та сприяє стійкому економічному зростанню України.

Контакти

  • https://eiti.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.