bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Експерти обговорили питання майбутньої спроможності громад Луганської та Донецької областей
28.12.2023

20 грудня 2023 року в м. Київ, продовжено серію круглих столів – експертних обговорень за участю представників органів публічної влади, наукової спільноти, громадськості Луганської та Донецької областей. Цього разу увага була сконцентрована на дослідженні майбутнього адміністративно-територіального устрою Донецької та Луганської областей на рівні територіальних громад та районів.

Учасники обговорили проблеми і «вузькі місця» в адміністративно-територіальному устрої Донбасу, які можуть негативно позначитися на перспективах його повоєнного відновлення та ефективності публічного адміністрування після деокупації. Особливу увагу було приділено аналізу спроможності громад цільового регіону з урахуванням довоєнних та повоєнних реалій відповідно до «Методики формування спроможних територіальних громадї»  затвердженої Постановою КМУ в 215 р.   Але вже зрозуміло, що  проведення оцінки спроможності громад Донецької й Луганської областей після війни та моделювання реконфігурації АТУ потребує визначення нових критеріїв та корегування існуючих.  До основних чинників, які негативно впливатимуть на повоєнне відновлення громад відносяться: через руйнування соціально-економічної інфраструктури надання публічних послуг буде ускладнено; чисельність населення та учнів в закладах загальної середньої освіти після війни після повернення громад на деокуповані території може суттєво скоротитися; фінансова спроможність територіальних громад та частка місцевих податків і зборів у доходах загального фонду суттєво знизиться; на повоєнне відновлення негативно впливатимуть екологічні проблеми  тощо.

 Загалом за результатами обговорення пропозицій та рекомендацій було відзначено, що вже необхідно передбачити розв’язання важливих питань, що будуть мати вплив на функціонування системи місцевих органів влади, а для реалізації завдань з реконфігурації АТУ Донецької та Луганської областей на першому етапі необхідно сформувати відповідне нормативно-правове поле.

 

#IRF

 

Захід організований ГО «Громадська ініціатива Луганщини» в рамках проєкту «Залучення громадськості Cходу України до відновлення своїх громад», який підтримується МФ «Відродження». Проєкт реалізується ГО «Громадська ініціатива Луганщини» у співпраці з ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення», ГО «Центр політико-правових реформ» та ГО «Асоціація «Відродження та Розвиток».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.