bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Дев’ятий Звіт ІПВГ: доопрацювання проекту за 2022 рік
26.12.2023

У 2013 році Україна приєдналась до Ініціативи прозорості видобувних галузей і, починаючи з 2015 року, публікує щорічні звіти, де показує, скільки компаній працює у видобувних галузях, скільки податків вони сплатили державі, які компанії готові, а які не готові показувати результати своєї роботи.

Для підготовки такого звіту, а також звірки даних за платежами державі від компаній, які здійснюють господарську діяльність з видобування природних копалин, країна обирає Незалежного адміністратора – аудиторську  компанію з відповідним досвідом. 

11 грудня 2023 року було проведено засідання Багатосторонньої групи ІПВГ, де Костянтин Таранець, представник Незалежного адміністратора ТОВ «Ернст енд Янг Аудиторські послуги», презентував проєкт дев’ятого Звіту ІПВГ, в якому буде висвітлено широкий обсяг інформації, яка включає платежі на користь держави та інші ключові аспекти фінансової діяльності компаній у сфері видобування.

Що ж включає Проєкт Звіту ІПВГ за 2022 рік та які поправки внесла Багатостороння група ІПВГ?

Варто підкреслити, що під час підготовки звіту було ретельно перевірено 94.3290 суттєвих платежів, що складає загальну суму 174,845,308.77 тис. грн. 

Проєкт Звіту ІПВГ за 2022 рік вже включає інформацію від 56 із 65 підзвітних компаній надали інформацію про платежі на користь держави та 40 компаній, які розкрили інформацію на запит Незалежного адміністратора про участь держави у видобувній галузі. 

Контекстна частина Звіту ІПВГ визначається як розділ, в якому розглядаються ключові аспекти видобування різних корисних копалин та транспортування важливих ресурсів. Цей розділ деталізує роль та характер відповідальності держави в цих сферах, запаси корисних копалин в розрізі геологічних та адміністративних регіонів, обсяги видобування та інші важливі параметри

Попередньо розглядалося висвітлення у контекстній частині таких даних про нафту, газ, вугілля, руди заліза, титану і марганцю, глини вогнетривкі та тугоплавкі, пісок кварцовий та каміння будівельне (щебінь) руди урану, а також транспортування нафти і природного газу. Проте представник Незалежного адміністратора запропонував виключити підрозділ про руди урану зі Звіту ІПВГ 2022 року. 

Дана пропозиція була обґрунтована наявністю інформації про видобуток компанії Схід ГЗК, яка підпадає під інформацію з обмеженим доступом. Саме тому Члени БГ ІПВГ прийняли рішення залишити даний підрозділ пустим із поміткою, що інформація буде розкрита після закінчення воєнного стану.

Одним із важливих елементів підготовки Звіту ІПВГ є встановлення та перевірка інформації про кінцевих бенефіціарних власників компаній, що володіють спеціальними дозволами на користування надрами. 

Як було згадано у статті “Інформація про кінцевих бенефіціарів використання надр: чому це важливо?”, історично існує така проблема, що компанії не завжди повністю або точно розкривають інформацію про своїх бенефіціарів у ЄДР, а окремі групи надрокористувачів взагалі не підпадають під внесення до ЄДР. 

Саме для уникнення подальшого викривлення інформації представник Незалежного адміністратора Ірина КАЛИТА доповіла про поточний стан справ щодо бенефіціарних власників та виявлені розбіжності у даних деяких суттєвих компаній, а також  щодо Угод про розподіл продукції (УРП) та не сплаченої ренти.

Що ж таке Угода про розподіл продукції (УРП)?

Угода про розподіл продукції - це документ, який визначає, як держава та інвестор будуть спільно працювати у сфері пошуку, розвідки та видобування корисних копалин в межах України та її морських територій. Головна мета цієї угоди - створити сприятливі умови для інвестицій та спільної діяльності в цій галузі.

Відповідно до Розділу 4 Наказу Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України від 23 серпня 2007 року N 278/969 “Про затвердження Тимчасової методики розрахунку балансу інтересів держави та інвестора при укладанні угод про розподіл продукції у сфері видобування вуглеводнів” при оцінці ефективності проекту застосовуються діючі розмір ставки податку на прибуток, внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування українських працівників та іноземних громадян, найнятих на роботу в Україні, та збір на обов’язкове державне пенсійне страхування українських працівників та іноземних громадян, найнятих на роботу в Україні, прогнозний розмір збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, та платежів за користування надрами, визначених в Угоді.

Зважаючи на обсяг задіяних даних, Олександр Шумський, начальник управління Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПС запропонував розглянути можливість додаткового уточнення та деталізації інформації щодо показників ефективності УРП у Звіті ІПВГ за 2022 рік.

Не минули й пропозиції до проєкту звіту ІПВГ від членів Багатосторонньої групи та Спостерігачів. Частина з них стосувалася неповної інформації щодо заходів та досліджень на підтримку впровадження ІПВГ протягом 2022 року, що свідчить про важливість відкритого діалогу та залучення всіх сторін для досягнення більшої прозорості та ефективності в галузі видобувних галузей в Україні.

Незважаючи на виникнення певних зауважень, варто відзначити готовність БГ ІПВГ до подальшої співпраці та покращення звітного документу для забезпечення найвищого ступеня достовірності та відкритості в контексті розвитку видобувних галузей в Україні.

Контакти

  • https://eiti.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.