bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як «ІРЦ Правовий простір» став успішним прикладом для діяльності релокованих громадських організацій
08.12.2023

Вимушено покинути рідне місто, але продовжувати активно займатися громадською діяльністю - це можливо? Однозначно, так! Саме таким шляхом пішла команда громадської організації «ІРЦ Вільний простір». Виїхати з Херсона їх заставило вторгнення російських окупантів. Та знайшовши прихисток на теренах Західної України вони продовжили вести свою діяльність та змогли налагодити співпрацю з міжнародною організацією «Acted». Разом їм вже вдалося реалізувати цілу низку соціально важливих проєктів для підтримки уразливих верств населення нашої держави - внутрішньо переміщених осіб, людей з обмеженими фізичними можливостями, пенсіонерів та інших.

З огляду на ситуацію в Україні зараз, значну увагу приділяють потребам внутрішньо переміщених осіб. ГО «ІРЦ Правовий простір» у партнерстві з Acted та за фінансової підтримки Гуманітарного фонду для України розпочали реалізацію проєкту, спрямовану на надання різнопланової гуманітарної допомоги ВПО.

«Наш проєкт почався у вересні і триватиме впродовж 6 місяців. Ми працюємо відразу у 6 населених пунктах України, а саме у місті Калуші, селі Мостище і селі Боднарів Івано-Франківської області, місті Тернопіль і смт Великі Бірки Тернопільської області, та у Хмельницькому. Отримувачами допомоги стали внутрішньо переміщені особи з вразливих категорій, які, власне, і проживають у цих громадах. Допомога спрямована насамперед на покращення якості життя людей, які вимушено покинули власні домівки», - каже директорка ІРЦ «Правовий простір» Наталя Бімбірайте.

Так завдяки проєкту у жовтні 82 вимушені переселенці у трьох місцях компактного проживання (шелтерах) Калуської громади отримати гігієнічні набори.

А двом шелтерам на безповоротній основі передали спортивний інвентар. Також стараються допомогти вирішити питання харчування. До прикладу, до трьох прихистків Калуської територіальної громади Івано-Франківської області для осіб, які в них проживають, протягом двох місяців завдяки донорам будуть доставляти гарячі обіди.

В межах проєкту звертається увага на покращення психологічного та емоційного стану внутрішньо переміщених осіб. З цією метою у жовтні вдалося організувати відразу три поїздки в Карпати, учасниками яких стали більше 120 осіб. Вони відвідали водоспад Пробій, парк-музей мініатюр у місті Яремче та полонину Перці у селі Яблуниця. Таким чином внутрішньо переміщені особи мали змогу познайомитися ближче з культурою Прикарпаття та помилуватися чудовими краєвидами українських Карпат восени.

Поїздки однозначно стали успішними івентами, про що свідчать позитивні відгуки учасників. Так своїми враженнями ділиться пані Ганна: «Зараз такий час, що дуже радієш, коли тобі простягають руку допомоги. Тебе везуть, все організовують, розказують, показують. Ми поїхали на екскурсію разом з моїми батьками та дітьми. Емоцій дуже багато, їх словами просто не передати. Тому дуже вдячна всім, що допомагаєте, пояснюєте».

Жінка разом зі своїми рідними двічі була змушена тікати від російських військ: у 2014 році вони вимушено покинули власний дім у Донецькій області, а вже у 2022 році, переживши 59 днів в окупації, вони виїхали з міста Нова Каховка Херсонської області. Новою домівкою для Ганни та її рідних стало місто Калуш Івано-Франківської області. За її словами, допомогу від волонтерів та благодійників вони дуже цінують, оскільки розуміють, що вони не залишаються наодинці зі своїми проблемами.

А нещодавно завдяки команді ГО «ІРЦ Правовий простір» вдалося втілити в життя багаторічну мрію жителів Великобірківскької громади Тернопільщини.  24 листопада відбулося  відкриття нового STEM-класу на базі Центру позашкільної освіти у селищі Великі Бірки. Подія однозначно викликала багато позитивних емоцій та зацікавлення у жителів громади.

За словами директорки ГО «ІРЦ Правовий простір» Наталі Бімбірайте, втілення цього проєкту стало для команди організації пріоритетним невипадково.

«Перебуваючи у Великих Бірках навесні 2023 року, ми дізналися про значні напрацювання місцевого освітнього середовища в технічному моделюванні, конструюванні на основі ІТ-технологій, інноваційних підходах до навчання та про їхню мрію знати і робити більше. Так виникла проєктна ідея обладнання STEM-класу, адже це той напрям, який буде визначальним для відновлення України, і його вже тепер важливо розвивати надаючи можливість розвиватися дітям з сімей вимушених переселенців та місцевим дітям. Це також допомагає інтегруватися переселенцям у приймаючій громаді. Відрадно, що цей проєкт став переконливим і для наших партнерів – французької міжнародної організації Acted та Гуманітарного фонду для України, які надали необхідне фінансування», - ділиться деталями пані Наталя.

Отже, представники ГО «ІРЦ Правовий простір» передали 8 наборів конструкторів для робототехніки, 9 ноутбуків та 9 комп’ютерних столів, телевізор, спеціальний стіл для робототехніки з нішами для зберігання та тренувальне поле на загальну суму 17 800 доларів (близько 650 тисяч гривень).  У STEM-класі займатимуться  гуртківці Центру позашкільної освіти, діти з сімей внутрішньо переміщених осіб, які живуть в цій громаді та учні Великобірківського ліцею, Малоходачківської гімназії та Смиковецької початкової школи.

У планах команди ГО «ІРЦ Правовий простір» ще реалізація багатьох хороших ініціатив. Ці люди впевнені, що залишатися активними, розвивати громадянське суспільство та бути соціально корисними можна незалежно від місця проживання. Головне бажання та натхнення робити добрі справи.

 

 Цей проєкт виконується ГО «ІРЦ «Правовий простір» у партнерстві з Аcted та фінансується Гуманітарним фондом для України.

 

Ірина САВКА.

Контакти

  • Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір» e-mail: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.