bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Зустріч Національних координаторів впровадження ІПВГ з фокусом на впровадженні Стандарту ІПВГ 2023
07.12.2023

10 листопада 2023 року відбулася  міжнародна зустріч Національних координаторів з імплементації ІПВГ (The EITI National Coordinators Meeting), організована Міжнародним секретаріатом, яка об’єднала більше 50-ти делегатів з країн, які імплементують Ініціативу прозорості видобувних галузей.

Захід було організовано з метою  забезпечення всебічного розуміння нового Стандарту ІПВГ, шляхом обміну досвідом та ідеями. Країни-учасниці мали можливість колективно визначити ефективні підходи до виконання вимог оновленого стандарту.

Першою та важливою темою обговорення були стратегії оновлення робочих планів ІПВГ відповідно до Вимоги 1.5 Стандарту ІПВГ.  Оскільки розробка національних планів роботи, які відображають визначені цілі та відповідають національним пріоритетам є достатньо складним процесом,  Міжнародний Секретаріат наголосив на важливості розробки презентації та інструкції реалізації цього процесу.

Що стосується оновленої вимоги 3.4 Стандарту ІПВГ щодо  розкриття інформації про викиди парникових газів, то детальне керівництво планується підготувати наприкінці 2024 року після проведення консультацій, які потенційно можуть включати пілотну ініціативу по розкриттю цих даних.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну, значно ускладнює, а в окремих випадках унеможливлює, повне виконання всіх вимог Стандарту ІПВГ. Тому Правління ІПВГ прийняло запит української багатосторонньої групи ІПВГ щодо адаптованого впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей на певних територіях, окупованих росією. 

Досвід, отриманий під час роботи в розпал конфлікту, може стати цінним ресурсом для інших країн, які опинилися в складних обставинах, проте прагнуть сприяти прозорості у видобувних галузях.

Вікторія Гнатовська, національний координатор ІПВГ в Україні, зазначила що Україна докладає максимум зусиль для забезпечення прозорості та підзвітності видобувного сектору в умовах війни, хоча й стикається з численними проблемами, такими як функціонування підприємств на власників яких було накладено санкції, невизначеність питання підсвердження бенефіціарної власності представництв міжнародних компаній та обмежений доступ до реєстрів та баз даних.

На зустрічі також був проведений огляд можливостей фінансування та викликів, пов’язаних з впровадженням ІПВГ на національному рівні. Секретаріат поділився своїми попередніми висновками аналізу вартості звітів ІПВГ та наголосив на важливості оновлення національних планів роботи з зазначенням  його вартості для сприяння мобілізації фінансування.

Останнім, але не менш важливим пунктом порядку денного був графік валідацій у 2025 році. Під час розробки цього оновленого графіка Секретаріат прагне забезпечити постійні і передбачувані процеси валідації з однаковими часовими рамками для всіх країн. 

Варто зазначити, що погляд і внесок України мають важливе значення для формування майбутнього графіка валідацій після 2025 року. Досвід, отриманий від їх адаптованого впровадження, може допомогти в розробці керівних принципів і підходів до валідацій у подібних контекстах. Спільнота ІПВГ може використати досвід України для забезпечення  всеосяжного, гнучкого і чутливого до унікальних обставин кожної країни-учасниці процесу валідації.

The EITI National Coordinators Meeting стала важливим кроком у розвитку і впровадженні Стандарту ІПВГ 2023, об’єднуючи учасників для спільного вирішення завдань та підвищення прозорості у галузі видобутку природних ресурсів.

Контакти

  • https://eiti.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.