bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Представники деокупованих громад Херсонщини взяли участь у семінарі із соцпослуг та переадресації
17.10.2023

12-13 жовтня керівники та фахівці соціальних служб 5 деокупованих громад Херсонщини  зустрілися в Миколаєві, щоб взяти участь у дводенному семінарі з соціальних послуг та переадресації. 

До участі в навчанні ми запросили спеціалістів служб у справах дітей, комунальних установ “Центр надання соціальних послуг” та відділ соціального захисту населення Білозерської, Чорнобаївської, Станіславської, Музиківської та Дар’ївської громад. Учасники тренінгу мали зовсім різний досвід, хто вже понад 10 років працює в цій сфері, а були і ті, хто щойно отримав посаду. Такий формат дозволив не лише здобути знання від фахових тренерів Дмитра Лук’яненка та Ольги Ставицької, а й обмінюватись досвідом ведення складних практичних кейсів.
 

“Слухати, сприймати, обробляти, вловлювати, ділитися - це моя робота на ці два дні. Дуже багато інформації, корисної та важливої. Особливо оцінка потреб та надання статусу “дитина війни”, - ділиться враженнями Лілія Ющенко, фахівець соціальної роботи Станіславської громади.



Дійсно, було дуже багато теоретичної інформації та практичних вправ - працювали в парах та малих групах. Опрацювали теми законодавчого регулювання соціальних послуг, захисту прав дитини, медіації, роботи з ветеранами, позбавлення батьківських прав, вилучення дитини з сім’ї та багато інших. Разом розбиралися зі статусами “дитина, яка постраждала від військових дій” та “дитина війни”, які обросли різними міфами та маніпуляціями через недоопрацювання законодавства та недостатню проінформованість батьків та місцевих органів влади.



За ці два дні регулярно лунала повітряна тривога, але це не завадило групі ефективно працювати - учасники спускались в укриття та продовжували роботу згідно з планом. Загальна атмосфера, не дивлячись на всі виклики була легкою та невимушеною. Частина учасниць були добре знайомі через професійну діяльність, хтось до цієї зустрічі жодного разу не бачився вживу, але регулярно телефонували одна одній для консультацій, а інші товаришували не один рік, але не мали можливості зустрітися після початку повномасштабного вторгнення. Це була бажана зустріч, яка дала можливість відволіктися від небезпечної та складної ситуації, в якій жінки живуть та працюють кожного дня.
 

“Ми працюємо у важких умовах та постійному стресі. Цей семінар, як ковток свіжого повітря. По-перше, дуже багато корисної та важливої інформації, яка стовідсотково потрібна нам для роботи. По-друге, це нові знайомства і налагодження відносин з колегами з інших громад. Ми можемо консультуватися одна з одною, допомагати, підтримувати і це важливо для мене”, - розповідає Кравченко Галина, начальниця служби у справах дітей Станіславської громади.


Цікавинкою навчання стала інноваційна гра “ЗГАРДА” спрямована на свідому трансформацію власних стратегій життя та розвитку, яка може бути унікальним інструментом швидкої психологічної допомоги та протидії професійному вигоранню. Червоною ниткою через два дні навчання проходили розмови про потребу психологічної підтримки для спеціалістів соціальної сфери та їх клієнтів.



Корисним виявився блок про співпрацю соціальних служб з громадськими організаціями через реалізацію спільних ініціатив та проєктів, залучення грантових коштів, переадресацію клієнтів до спеціалістів організацій. Катерина Оксенюк, заступниця голови правління ГО “Білозерський центр регіонального розвитку розповіла про можливості такої співпраці та пообіцяла сприяти проведенню для охочих тренінг з написання проєктних заявок. А також презентувала Дорожню карту для надавачів соціальних послуг - посібник, в якому запропоновані перші кроки при перенаправленні та зібрані корисні контакти.
 

“Багато років працювала в рамках законодавства, з державними установами, в рамках державного бюджету, і не могла уявити, що можна ще співпрацювати з громадськими організаціями, залучати додаткове фінансування. Тренери на власному досвіді показали, як може бути інакше, як вони працюють з грантами і на скільки це потужна та результативна співпраця”, - розповідає Чумак Наталія, директорка КЗ “Центр надання соціальних послуг” Білозерської селищної ради 
“Я отримала величезне задоволення за ці два активні дні. Приємно було спостерігати за учасницми, як вони відкривалися, ділилися досвідом, посміхалися та щиро раділи спілкуванню одна з одною. Цього разу відчуваю, що попереду нас чекає багато нових проєктів та ініціатив”, - розповідає Катерина Оксенюк, заступниця голови правління ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”. 


Підготувала
Погрібна Людмила

Семінар відбувся в рамках проєкту “Відновлення надання соціальних послуг у звільнених громадах Херсонської області”, що реалізується ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID “Зміцнення громадської довіри (UCBI)”.

Контакти

  • 0505737608

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.