bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Україні оцифрують 300 експонатів врятованої колекції Музею мариністичного живопису
09.08.2023

В Миколаєві оцифрують понад 300 евакуйованих експонатів Oчаківського музею мариністичного живопису, серед яких є картини українських художників Руфіма Судковського, Івана Айвазовського, а також Тетяни Яблонської. Наразі музейна колекція зберігається у надійному місці, та невдовзі її можна буде побачити і дослідити в онлайні.

Проект з оцифрування очаківської колекції реалізує Агенція розвитку Миколаєва спільно із Платформою MY ART за підтримки Українського культурного фонду.

«Сьогодні Очаків чи не щодня потерпає від обстрілів російської артилерії. Місто залишається небезпечним як для людей, так і для унікальної української культурної спадщини, яка там зберігалась. Та минулого року ми допомогли музейниками спакувати та вивезти у безпечне місце більшу частину картин очаківського музею. Але в умовах війни про їх повернення у рідні стіні навіть не йде мова. Виставляти їх теж не можна. Тому зараз робимо все можливе, щоб ці художні скарби люди подивилися хоча б в онлайн-форматі», - каже Євген Гомонюк, менеджер з комунікацій та зв’язків з громадськістю КУ «Агенція розвитку Миколаєва».

В Україні оцифрують 300 експонатів врятованої колекції Музею мариністичного живопису

Очаківський музей – єдиний в Україні музей, присвячений мариністичному живопису – різновиду образотворчого мистецтва, у якому зображують море. Музей є територіально-відокремленим відділом Мико­лаївського обласного художнього музею імені Василя Верещагіна. Тому й цифрувати евакуйовані мистецькі твори активно допомагають саме музейники Миколаєва.

За словами Лариси Твєрітінової, заступниці директора миколаївського художнього музею з наукових питань, очаківський музей у 2022 році готувався святкувати своє 40-річчя, проте війна змусила евакуювати усю колекцію та шукати нові формати для можливості перегляду врятованої експозиції.

«Нам довелося рятувати колекцію та евакуювати музей, щоб він продовжив існувати вже після війни, коли буде мир і спокій. Невідомо, у якому вигляді і коли запрацює музей в Очакові. Але ми врятували твори – це найголовніше. Музей проіснував лише 40 років і тепер продовжуватиме жити в новому форматі», – каже вона.

В Україні оцифрують 300 експонатів врятованої колекції Музею мариністичного живопису

Врятована колекція – це понад 300 предметів мариністичного живопису та графіки XIX-XX ст. Основа колекції – картини відомих українських художників-мариністів ХІХ століття Руфіна Судковського, Олексія Ганзена та Івана Айвазовського. Ці картини вперше покинули музейні стіні з моменту відкриття музею у 1982 році. Їхні сюжети тісно пов’язані з культурним контекстом нашого міста і регіону. Вони змальовують українські краєвиди Чорноморського узбережжя, морської стихії, побут морських рибалок, військові баталії та історичні віхи розвитку України як військово-морської держави. Ці твори є надбанням вітчизняної та світової культури.

На сьогоднішній день вже оцифрована велика частина цих творів. Паралельно з цим йде робота над створенням макетів для друку майбутнього каталогу мариністичної графіки і живопису.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.