bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як громадська організація відновлює доступ до правової допомоги в громаді на Донеччині
08.08.2023

Ідею створити ГО «Східний правозахисний центр» активісти та активістки  зі Слов’янська і Краматорська Донецької області мали ще у 2014 році. Разом співпрацювали в межах різних ініціатив. Після повномасштабного вторгнення РФ на територію України зіштовхнулися з новими викликами і зрозуміли, що хочуть більш сфокусовано працювати саме для громад Донеччини. 

Коли ж дізналися про проєкт «Розвиток спроможності місцевих ОГС — надавачів правової допомоги Україні», вирішили, що це можливість отримати експертну підтримку для своєї новоствореної організації, тож зареєструвалися у березі 2022 року та подали заявку для участі.

Сьогодні команда організації — три юристи та бухгалтер — залучає ще й волонтерів. Вона працює є у Краматорську й, окрім того, допомагає внутрішньо  переміщеним особам, які перебувають у Львові. 

На фото: юристка ГО «Східний правозахисний центр» Марина Куприкова. Фото Галини Колесник

«Наш третій юрист з’явився у команді наприкінці 2022 року. Він був без досвіду роботи в громадському секторі, тож набуває його разом із нами. Крім того, ми поділилися стандартами надання правової допомоги. У нашій роботі ми послуговуємося стандартами, розробленими Українською Гельсінською спілкою з прав людини, в складі якої частина нашої команди працювала з 2014 року», — розповідає юристка організації Марина Куприкова.  

У межах ініціативи «Розвиток спроможності місцевих ОГС — надавачів правової допомоги» організація спільно з їхньою менторкою Наталією Єсіною почала працювати над планом стратегічного розвитку. Пройшла самооцінку та визначила перелік політик і процедур, які потрібно напрацювати.

«Участь у грантовому мініконкурсі, організованому за підтримки Програми розвитку Організації Обʼєднаних Націй  (ПРООН) в Україн, і для нас теж була першим таким досвідом. Спочатку мали навіть сумнів щодо спроможності реалізувати наш проєкт щодо підвищення доступу до правосуддя в Донецькій області, адже попередньо ми лише були виконавцями деяких ініціатив.  Не мали справи із питаннями тендерних закупівель, фінансової звітності і загалом звітування щодо роботи організації. Для нас це абсолютно було невідоме. Але наша менторка додала впевненості, говорила, що ми все зможемо. І дійсно зараз вже бачимо, що в нас усе виходить, і це надзвичайно круто», — зазначає Марина Куприкова. 

Ініціатива щодо покращення та розширення доступу до правової допомоги для внутрішньо переміщених осіб у Донецькій області передбачає розроблення  дорожньої карти «Доступ до безоплатної юридичної допомоги у Краматорській громаді» та надання правових консультацій мешканцям громади. Під час збору інформації для розробки дорожньої карти команда зіштовхнулася з тим, що в Краматорській громаді, крім їхньої організації, більше немає надавачів правових послуг. Жителі громади опинилися без доступу до правової допомоги, оскільки багато управлінь, правозахисних організацій евакуювалися, а дані про про надання юридичної допомоги, що містяться у відкритих джерелах, втратили актуальність.

Аби зібрати достовірну інформацію ГО «Східний правозахисний центр» надіслали запити до Краматорської військової міської адміністрації та Донецької військово-цивільної адміністрації.

«Сьогодні ми вже отримали відповіді на фактично 80% запитів від різних департаментів та підрозділів і нам залишається аналітичний компонент. Звести це до належного вигляду і подати вже на розробку й дизайнування. Це буде буклет, який розповсюдимо серед мешканців громади, вразливих категорій населення, серед тих, хто знайшов прихисток в нашій громаді. Зі змісту цього буклету можна буде дізнатися, за якою адресою, номером телефону, електронною поштою можна звернутися, щоб отримати допомогу з того чи іншого питання для захисту своїх прав», — зазначає Марина Куприкова. 

На фото: надання правових консультацій переселенцям із Луганської області, які перебувають у Краматорську. Фото з Facebook-сторінки ГО «Східний правозахисний центр»

Зважаючи на безпекову ситуацію в Краматорській громаді, переважна більшість правових консультацій організація надає цілодобово телефоном, через електронну пошту та месенджери. Крім того, можуть проконсультуватись і переселенці, які перебувають у Львові. Адже з початку березня 2022 року Марина надавала правову допомогу в місцях компактного розселення, залишала свої контакти адміністраторам закладів, тож вони швидко поширились. Звертаються і ті переселенці, яким надавали допомогу після 2014 року й вони вдруге стали переміщеними особами.

Найбільш частими зверненнями є проблеми з виплатами, компенсація за зруйноване пошкоджене житло, питання спадкування і питання, пов’язані з соціальним захистом військовослужбовців. 

Варто зазначити, що ініціатива щодо доступу до правової допомоги внутрішньо переміщених осіб у Донецькій області є стратегічною для організації.

«Ми прийняли для себе рішення, що реалізуємо цей проєкт, вкладаємося в нього повністю, аби вичерпно отримати цей перший досвід. І лише після його завершення будемо вже розширювати межі роботи організації і зосереджуватися на інших ініціативах», — розповідає Марина.

Телефон для консультацій мешканців та переселенців Краматорської громади: +38 095 292 1456

Електронна пошта: [email protected]

Для довідки

Ініціативу «Розвиток спроможності місцевих ОГС — надавачів правової допомоги в Україні» впроваджує Мережа правового розвитку за сприяння Програми розвитку Організації Обʼєднаних Націй  (ПРООН) в Україні за фінансової підтримки Уряду Канади, наданої в  у межах Програми з відновлення та розбудови миру. 

Програму підтримують одинадцять  міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Канади, Данії, Німеччини, Японії, Нідерландів, Польщі, Швеції і Швейцарії.

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.