bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Публічні консультації щодо необхідності та доступності психологічної підтримки родин військових
18.07.2023

Міністр оборони України Олексій Резніков у липні 2022 повідомляв, що до лав Збройних сил України мобілізовано до 700 тисяч осіб. Тож майже кожна 6 родина в Україні має в своєму складі військового. 

За результатами опитування Центру Разумкова 37% українців (лютий 2023 р.) мають родичів або близьких знайомих, які загинули або дістали поранення внаслідок війни росії проти України. Враховуючи, що активні військові дії триватимуть певний час, ця кількість людей соціальної категорії “родин загиблих та зниклих безвісти” буде суттєво зростати. І якщо з 2014 року ця категорія кількісно була однією із багатьох соціально вразливих, то з 2022 року вона виходить на перше місце. Проблеми родин військових (в тому числі загиблих та зниклих безвісти), ветеранів та реакція суспільства на вирішення цих проблем є чутливою та соціально значущою.

Сім’ї військових часто потребують не лише юридичної, матеріальної, моральної допомоги. Однію з найбільш поширених проблем (часто навіть неусвідомленою) є психоемоційний стан в сім’ях військових. 

Дослідження під час антитерористичної операції в Україні 2014-2021 років виявили, що від 30 до 90% військовослужбовців знаходяться у стані бойового стресу, половина з них мають ознаки посттравматичного стресового розладу (ПТСР). 

Зазвичай військова служба стосується не однієї людини в сім’ї. Це завжди про всю сім’ю. Жертвувати чимось заради служби доводиться абсолютно всім: у дітей підвищена тривожність та плаксивість, партнери часто перебирають нові ролі та обов’язки, стикаються з безсиллям і депресією, батьки військових можуть мати безсоння або постійну напруженість.

Багато родин зіткнулися з разючими змінами в житті. Безліч українців пізнали, що таке зміни у стосунках. Люди потребують допомоги, прагнуть відчути опору та підтримку інших, щоб мати змогу витримувати тиск сьогодення та знайти додаткові способи налагодження комунікації в родині в існуючих умовах. Спеціалісти наголошують, що визначальним фактором, який впливає на емоційний стан людини, психіку, фізичний стан та діяльність є сім’я. Тому надавати соціально-психологічну допомогу потрібно не тільки військовослужбовцю або ветерану, а й усім його близьким - батькам, дружині, дітям. Робота психолога з усією родиною є надзвичайно важливою для позитивної адаптації самого військовослужбовця і всієї родини як до умов військового часу, так і в налагодженні мирного життя.

Для того, щоб психологічна допомога стала доступною у громадах у рамках консультації пропонується обговорити створення Центрів психосоціальної та психологічної допомоги сім’ям військових, ветеранів, які матимуть мобільні групи психологів для надання кваліфікованої психосоціальної підтримки родинам військових в невеликих населених пунктах, віддалених  від великих міст.

Базуватись такі Центри можуть в державних університетах, які мають кафедри психології та соціології. Це дозволить об’єднати практичну складову (робота з сім’ям та близькими військових) із науковими дослідженнями, напрацьованими в Україні та найкращими здобутками в цій царині в світі. Центри надання психосоціальної та психологічної допомоги сім’ям військових та ветеранів мають стати головним осередком надання зазначеної допомоги.  

Мета консультації: зібрати інформацію про потреби родин військових у психологічній підтримці та у співпраці із психологами напрацювати рекомендації для створення Центрів психологічної підтримки для родин військових. Для досягнення мети ставимо перед собою наступні цілі: 

  • аналіз потреб родин військових в психологічній допомозі;

  • аналіз доступності кваліфікованої психосоціальної допомоги родинам військових та ветеранів в громадах;

  • аналіз фокусу психологічних проблем, з якими найчастіше звертаються члени родин військових;

  • дослідження найбільших викликів для ментального здоров’я, що існують сьогодні в зазначених родинах;

  • доступність інформації для людей, які зацікавленні в отриманні психологічної підтримки.

В результаті цих консультацій мають з’явитися рекомендації щодо створення Центрів надання психосоціальної та психологічної допомоги сім’ям військових та ветеранів в Україні.

Публічна консультація щодо психологічної підтримки родин військових створена та реалізується народною депутаткою Соломією Бобровською спільно з активістками громадської організації “Агенція розвитку Степанської ОТГ” в межах проєкту «Практична аналітика для парламенту», що реалізується Громадянською мережею ОПОРА / Рівне.

Контакти

  • 095-395-84-66

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.