bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Консорціуми-переможці «Підтримка ВПО з України та культурного та креативного секторів України»
06.07.2023

У квітні 2023 року було оголошено результати спеціального конкурсу для України “Підтримка вимушено переміщених осіб з України та культурного та креативного секторів України”, який став прикладом адаптації програми “Креативна Європа” до тих викликів, які постають на Європейському континенті, зокрема безпекових. В результаті було підтримано три проєкти, що вже втілюються трьома різними консорціумами, разом у складі 16 українських та європейських організацій.  

Вони отримали можливість надавати субгранти різноманітним діячам культури та інституціям. Основна мета, яку хочуть бачити грантодавці – це розбудова та розвиток культури України у воєнний час. Ми поспілкувалися із трьома представниками консорціумів, щодо їх планів по втіленню роботи, про їх особистий досвід співпраці з Бюро Програми ЄС “Креативна Європа” та спільно створили поради для тих, хто планує стати аплікантом програм.

 

ІЗОЛЯЦІЯ + Trans Europe Halles (SE) + Malý Berlín (SK)

ZMINA: Rebuilding це продовження роботи фонду ІЗОЛЯЦІЯ, мережі культурних центрів Trans Europe Halles, та організації Malý Berlín для підтримки Українського культурного та креативного секторів.  Частоково, це продовження попередньої програми ZMINA 2.0. В минулому році ми надали

  • •  80 субгрантів для організацій

  • •  100 грантів для діячів культури

  • •  В рамках програми Re-Source Ukraine - 7 організацій отримали субгрант

  • •  В рамках програми Trans Europe Halles Solidarity Fund - 7 організацій отримали субгрант

Цього року платформа отримала 1.4 мільйони євро на субгранти для мінімум 40 проєктів, які будуть працювати самостійно, або в партнерстві з українськими чи іноземними інституціями.

Вони будуть розподілені між місцевими (українськими) проєктами, що мають залучати до співпраці локальні комюніті, або органи влади; та міжнародними, які мають бути продовженням місцевих проєктів. Проєкт має включати публічну подію яка буде  поширюватися на широку аудиторію, зокрема і міжнародну, для культурної дипломатії. 

Платформа визначає свою основну ціль – допомога українським організаціям, щоб вони мали вільну можливість працювати та втілювати свої проєкти в, як мінімум, 12 країнах-учасницях Програми ЄС “Креативна Європа”. Основною ціллю проєкту є післявоєнне відновлення України.

Вимоги до кандидатів: існуюча організація із можливістю надати референси 2-річної діяльності в сфері урбаністики, мистецтва та культури(всі напрямки). Також, для програми міжнародного співробітництва українська організація має підтвердити партнерство, як мінімум, з однією з країн-учасниць Програми ЄС “Креативна Європа”. Головний аплікант консорціума може бути як з України, так і з інших країн. Також, від переможців очікують, що тривалість проєкту буде 6–9 місяці.

 

Уже відомі дати найближчих колів:
Серед українських аплікантів: 01.07.2023 – 31.08.2023, результат варто очікувати 30 вересня 2023 року. Наступний буде 01.12.2023 – 31.01.2024. 

Якщо виникнуть питання, Ізоляція планує проводити воркшопи для потенційних аплікантів, щоб допомогти написати заявку. Також, платформа може допомогти з пошуком партнерів.  Список найближчих подій можна знайти на сайті фонду, а також в їх соцмережах.

Серед міжнародних аплікантів очікуєм  кол: 01.09.2023 – 31.10.2023. Результат конкурсу(приблизно) – 30 листопада 2023 року. Наступний відбір очікують 01.02.2024 – 31.03.24. 

 

Проєкти можуть подаватись кілька разів та продовжувати свою діяльність в рамках гранту. 


Про співпрацю з Креативною Європою, коментар надав представник Ізоляції, Михайло Глубокий:

З Креативною Європою ми співпрацюємо ще по двох проєктах. Минулого року ми написали обидві заявки в перші місяці повномаштабного вторгенння і перемогли у конкурсній програмі. Ці проєкти втілюються від весни цього року. Одні з наших партнерів – Пражське квадринале, ми з ними уже втілювали проєкт про переосмислення історичної спадщини та пам’яти через перфомативне мистецтво 4 роки, зокрема, багато подій було в Києві. Минулого року продовжили програму і заявки адаптуємо до головної цілі – розвитку фонду і розвиток роботи з аудиторією(особливо з новими спільнотами).Також у нас є ще партнери з Македонії і Німеччини, вони працююють з індустріальними приміщеннями, ми також підлаштувались у цьому напрямку. Спільно, вивчаємо цей досвід з планом відбудови діяльності фонду після перемоги, ми працювали в Соледарі, будували нову спільноту, відбудовували нові місця для подальшої діяльності. Основне завдання цього проєкту – відновлення Ізоляції як культового місця.

Другий проєкт –  збільшення інклюзії в креативних просторах; з нами разом в ньому  такі країни-учасниці Креативної Європи Швеція, Туреччина, Італія, Австрія, Бельгія. Він продовжується досі, в чотирирічному проєкті. Креативна Європа після повномаштабного вторгнення дозволила змінити направлення – працюємо над тим, як збільшити роль українських митців в культурних центрах за кордоном, щоб вони більше включали наших митців.

Також, через Програму мобільності працювали з іншими Десками Креативної Європи. Подобається механізм, тому що, дякуючи ньому, ми можемо отримати доступ до нової аудиторії та людей і маємо можливість розповсюджувати наші оупен-коли на країни, де у нас нема зв’язків. 

Хочеться відмітити Деск у Вірменії, представниця цього Деску максимально нам допомагала, знайомила і надавала контакти. Також, по програмі iPortunus ми працювали з Деском у Франціїї, вони безпосередньо допомагали організовувати наші дослідження та опитування, знаходили людей яких цікавить тема мобільності(для резиденцій). Французи були у якості кореспондентів, безпосередньо допомогли втілити.
Для майбутніх аплікантів важливо розуміти, що це дуже бюрократична історія(із заявками та документами), це звісно трохи проблематично, але ми, як організація яка має досвід, сприймаємо цю ситуацію спокійно. Треба лише почитати і зрозуміти. 

Ми надіємось, що рамках ZMINA: Rebuilding, де ми будемо щотижня зустрічатись із людьми і допомагати оформлювати ці заявки, ми зможемо збільшити кількість людей, які будуть подаватись на Програму ЄС Креативна Європа.



Інша Освіта + zusa (DE)

Консорціум Іншої Освіти та німецької організації zusa є творцями грантової програми для культурних діячів Culture Helps, яка передбачає інтеграцію переміщених через війну громадян України, через культурну партисипацію. В рамках програми планується видати:

  • •  200 індивідуальних грантів на суму 1000євро для відновлення ментального здоров’я;

  • •  80 грантів на підтримку проєктів організацій, що знаходяться в Україні та інших країнах Креативної Європи, які допомагають інтегрувати людей, що були змушені покинути домівки через війну, у нові локальні спільноти – 5000євро;

  • •  30 грантів на проєкти міжнародної співпраці 2-3 організацій з України та країн-учасників програми “Креативна Європа”, які допомагають переселенцям інтегруватись на новому місці на суму 40тис євро;

 

Організатори не обмежують аплікантів у кількості та частоті подавання на проєкти, та допомагають потенційним учасникам в написанні заявок. Зокрема, вони пропонують такі пункти:

  • •  Інформаційні онлайн-зустрічі для бажаючих отримати детальнішу інформацію по грантах, знайти партнерів та обмінятися досвідом з колегами.

  • •  Особиста консультація через емейл, або Телеграм.

  • •  Toolkit роботи з травмами через культуру для культурних менеджерів та менеджерок, що працюють з травмою людей, що постраждали від війни, щоб запровадити нові підходи у свою культурну діяльність. Та 6 вебінарів для обговорення впровадження методів з Інструментарію на практиці.

  • •  Особисті зустрічі з координаторами та професіоналами культурної сфери.


В рамках цієї програми уже був перший “раунд” заявок, по ній гранти отримали: Індивідуальні заявки – 24 бенефіціари(20 в Україні та 4 в країнах ЄС); Проєкти – 22 переможці; також було проведено 3 онлайн-зустрічі для учасників на 250 людей та відбулась презентація проєкту в рамках публічних подій Бюро програми “Креативна Європа” в Україні.

Також, в цьому ж році, у межах проєкту, планується продовжити надання грантів по аналогічним відборах, зокрема варто очікувати проведення конкурсів в такий час:
- липень 2023 - оголошення 2го раунду індивідуальних грантів на підтримку психічного здоров’я;

- серпень 2023 - оголошення 2го раунду  грантів на проєкти міжнародної співпраці для інтеграції через культуру;

- жовтень 2023 - оголошення 3 го раунду індивідуальних грантів на підтримку психічного здоров’я;

- жовтень 2023 - оголошення 2го раунду рантів на проєктні заходи для інтеграції через культурні заходи;

- листопад 2023 - оголошення 3го раунду грантів на проєкти міжнародної співпраці для інтеграції через культуру;

 

Наразі триває конкурс на гранти на проєкти міжнародної співпраці. З вимогами та деталями конкурсу можна ознайомитись за посиланням . 

 

Також, вони запрошують до консультацій онлайн через пошту [email protected] та Телеграм

 

Про співпрацю з Креативною Європою розповіла операційна директорка Іншої Освіти Юлія Аленіна:

«Тісна співпраця з українським бюро Креативна Європа для нас розпочалася наприкінці 2022 року — одна з організацій нашої(Інша Освіта) екосистеми, proto produkciia, отримала грант на реалізацію проєкту What`s next?. Ми мусили розібратися як працює портал, які документи треба завантажувати та як працюють ролі в системі. Українське представництво нас активно підтримувало: не зважаючи на блекаути в Києві, відповіді були максимально повні, корисні та оперативні.

У листопаді 2022 року ми подали ще один проєкт на спеціальний конкурс для України. Також зверталися за консультаціями до українського представництва бюро. Після підтвердження фінансування проєкту Culture helps/Культура допомагає — ми вже були більш «досвідчені» в тому, що куди і як вантажити. Тому процес рухався трохи швидше.

З квітня 2023 року комунікаційна команда українського бюро, а також основний офіс програми Креативної Європи активно підтримують реалізацію обох проєктів комунікаційно: поширюють наші можливості, публікують дописи та запрошують нас на події для ширшої презентації проєктів цільовим аудиторіям».



Architects Association of Lithuania + Ro3kvit + Національна спілка архітекторів України + Харківська школа архітектури

UREHERIT: архітектори для спадщини в Україні. Відтворення ідентичності та пам’яті” – це програма консорціуму з 8 європейських архітектурних організацій та 3 українських (Асоціація архітекторів Литви - ініціатор та координатор проєкту; Архітектори Швеції, BKZT (Федеральна палата архітекторів та дипломованих інженерів, Австрія), Інститут технології та архітектури Королівської данської академії (IBT), Палата архітекторів Румунії, Національна рада архітекторів, планувальників, ландшафтних фахівців та захисників природи (CNAPPC, Італія), Федеральна палата німецьких архітекторів (BAK), Естонська асоціація архітекторів, Національна спілка архітекторів України, Ro3kvit: урбаністична коаліція для України, Харківська школа архітектури та Рада архітекторів Європи як асоційований партнер) має на меті оцінити, відновити та зберегти урбаністичний та архітектурний спадок України під час та після війни.  В першу чергу – створення навчальних програм, методологій та рекомендацій роботи з відновленням спадщини.  Міждисциплінарні команди українських та європейських фахівців зі спадщини, архітекторів, проєктувальників, інженерів, інших професіоналів, службовців місцевих органів влади та громад українських міст, які спеціалізуються на збереженні спадку, поділяться своїм досвідом на різноманітних подіях, та будуть спільно створювати нові ідеї по розвитку та розбудові українських пам’яток та міст. 

Основним завданням проєкту буде відновлення культурного сектору в архітектурі з допомогою нового дизайну дій. Зокрема, методики оцінки збитків та оцінки цінності обʼєктів спадщини, методики використання сучасних технологій та матеріалів для реставрації, навчальні курси для студентів та для фахівців для підвищення їхніх фахових компетенцій, рекомендації щодо цілісної реставрації будівель радянського модернізму, методики залучення громадян до роботи з обʼєктами спадщини тощо. Для цього консорціум запросить українських та міжнародних архітекторів, щоб спільними зусиллями та досвідом шукати нові рішення для відбудови, які ідеально будуть підходити саме для України. 

Також, уже є домовленість з Харківською Школою Архітектури, яка, за сприятливих умов, відкриє річну навчальну програму для 20 студентів. Консорціум сподівається залучити й інші навчальні інституції до цієї програми.

Оупен-колів у рамках проєкту не передбачено.

В рамках проєкту заплановані чотири великі конференції для фахівців, дотичних до роботи зі спадщиною – дві конференції будуть в Україні, одна в Литві, одна у Швеції. Перша конференція має відбутися у Львові, 28-29 вересня. Також учасники консорціуму планують активно презентувати проєкт і його напрацювання на різних міжнародних професійних заходах і майданчиках (наприклад, на Світовому архітектурному конгресі (який зараз відбувається в Копенгагені і наступний, який відбудеться в 2026 році в Барселоні), на зʼїздах Ради архітекторів Європи, Венеційській архітектурній бієнале тощо.

Деякі події (наприклад, урбаністичні хакатони) передбачають залучення ширшого кола учасників, зокрема, громадських організацій та громад. Стежити за ініціативою можна на фейсбук-сторінці Ro3kvit: Urban Coalition for Ukraine


Тетяна Олійник, представниця урбаністичної коаліції Ro3kvit: “Спадщина – цінний ресурс для сталого культурного, соціального та екологічного відновлення. Спадщина є інструментом для місцевих громад для побудови демократичної та сталої України з унікальною, але європейською культурною ДНК. Україні, як кандидатці до вступу в ЄС, доведеться узгоджувати свої підходи в архітектурі, містобудуванні та роботі зі спадщиною з європейськими правилами та регуляціями. Зокрема, почати впроваджувати принципи та підходи Європейської зеленої угоди, Нового європейського Баухаузу (сталість, краса, інклюзивність) і Баукультур (концепція якісного середовища для життя). Одним із результатів проєкту має стати велика, в кілька тисяч, пан-європейська мережа партнерів, які будуть долучатися до його реалізації на різних етапах та розповсюджуватимуть його результати.Ми розраховуємо, що  напрацьовані нами методології щодо роботи зі спадщиною активно використовувтимуть фахівці як в Україні, так і поза нею, а всі учасники консорціуму та їхні партнери продовжать співпрацювати в майбутньому.”

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.