bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як ВПО отримати статус безробітного та відповідні виплати?
30.06.2023

Згідно з нашим дослідженням отримання нової роботи є однією з головних потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Станом на 1 березня 2023 року в Україні статус безробітного мали 150 тис. осіб, з них приблизно 13,3 тис. безробітних осіб яких мали статус ВПО.

Як ВПО стати на облік у центр зайнятості за місцем тимчасового проживання та отримувати виплати? Що змінилось в реєстрації та обліку безробітних у травні? Ці та інші питання 21 червня в нашому громадському центрі ХАБ-НовеЖиття – Громадська рада ВПО України обговорювали під час інформаційної зустрічі в якій взяли участь ВПО, представники релокованих ОГС та фахівці Тернопільської філії Тернопільського обласного центру зайнятості. Центр зайнятості представляли: заступник директора Галина Приступа, фахівець з профорієнтації Оксана Гороховська та консультант роботодавця Марія Калаш.

2

Але, спочатку трохи регіональної статистики!

За 5 місяців 2023 року в місцевих підрозділах служби зайнятості Тернопільської області соціальними послугами зі сприяння у працевлаштуванні скористалися більше 7,7 тис. осіб, з них 6,3 тис. були визнані безробітними, з їх числа майже 700 – переселенці.

Профпідготовку та підвищення кваліфікації за направленнями служби зайнятості пройшли 274 безробітних; 202 особи брали участь в громадських та інших роботах тимчасового характеру.

Загалом упродовж січня-травня цього року служба зайнятості області пропонувала шукачам роботи більше 3,8 тис. вакансій. Це дало можливість знайти постійні місця праці для 2,1 тис. краян, з них 137 внутрішньо переміщеним особам.

На 15 червня 2023 року через службу зайнятості Тернопільщини продовжують пошук місць праці 2 тис. безробітних. Із них 72% – жінки, 23% – молодь до 35 років, третина – особи, які належать до соціально вразливих категорій населення, більше половини – жителі сільської місцевості, 7,8% – переселенці.

У десятку найбільше потрібних роботодавцям працівників увійшли: лікарі, водії, продавці, слюсарі, підсобники, кухарі, швачки, медпрацівники, пекарі, касири.

За більш детальною інформацією зверніться у місцевий підрозділ Тернопільського обласного центру зайнятості, в Telegram: @DCZ19_Ternopil (https://t.me/DCZ19_Ternopil) або за тел. «гарячої лінії» – 0635765756.

3

4 

6

Законодавчі роз’яснення!

Під час війни ВПО можуть отримати статус безробітного навіть якщо в них немає необхідних документів. Однак, до того моменту, поки ЦЗ отримає необхідні документи та відомості про періоди роботи, зарплату, страховий стаж таких осіб з державних реєстрів, їм призначається мінімальна допомога по безробіттю. Для ВПО статус безробітного надають одразу з першого дня реєстрації в центрі зайнятості.

10 травня набув чинності новий Порядок реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.2023 № 446 (надалі – Порядок).

Відтепер заяву про набуття/поновлення статусу зареєстрованого безробітного (надалі – статус) або його припинення можна здійснювати:

Для отримання статусу особі необхідно надавати військово-обліковий документ. Учасники бойових дій, відповідно до пунктів 19-21 частини першої статті 6 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, подають посвідчення учасника бойових дій. У центрі зайнятості документи можна пред’явити як у паперовому, так і електронному вигляді. При цьому паперові копії цих документів фахівцями не вимагаються.

Для визначення можливостей працевлаштування, ступеню мотивації людини до пошуку роботи, проводиться профілювання як осіб, що шукають роботу (за потреби), так і зареєстрованих безробітних. За результатами такої оцінки для зареєстрованих безробітних складається індивідуальний план працевлаштування. Відмова від його підписання є підставою для припинення статусу.

За сприянням у працевлаштуванні людина може звернутися до будь-якого центру зайнятості, зручного для її відвідування, незалежно від зареєстрованого місця проживання (перебування). Виключення – для внутрішньо переміщених осіб, які можуть зареєструватися як безробітні лише у центрі зайнятості за місцем реєстрації як ВПО. Ця норма відповідає пункту 1 статті 7 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”.

 

Були додані підстави у Порядку для відмови у наданні статусу та припинення реєстрації.

Процедура перереєстрації безробітних доповнена такими умовами:

  • перереєстрація безробітного здійснюється з дня подання відповідної заяви за умови подання/пред’явлення документів та відомостей, визначених у пунктах 18-20 Порядку;
  • у разі наявності рішення про повернення суми матеріального забезпечення та вартості соціальних послуг, наступна перереєстрація або чергова реєстрація безробітного можлива лише за умови повернення коштів та не раніше ніж через 90 календарних днів з дня припинення попередньої реєстрації.                                                                                           
    ????Детально про зміни.
    «До нас часто звертаються переселенці з проханням допомогти у працевлаштуванні. Завдяки подібним зустрічам ми більше зможемо розповісти особам які страждають від війни як їм отримати статус безробітного, бо багатьом з ним важко відразу знайти роботу і вони потребують допомоги від держави. Дякую представницям міського центру зайнятості. Вони легкими словами пояснили як переселенцю отримати такий статус. Дякую також Ользі Колос, керівниці ГО «Рідний Край» за приміщення для заходу, а Миколі Сліпченко за меблі», - зазначила під час зустрічі Ольга Феленко керівниця громадського центру, ХАБ-НовеЖиття - Громадська рада ВПО України.
    Водночас, слід відзначити, що 21.06.2022 року Уряд прийняв Постанову № 716, якою передбачено, що особи, які офіційно зареєстровані як безробітні, зокрема і ВПО, можуть бути залучені до виконання суспільно корисних робіт. Зауважуємо, це не означає те, що усіх осіб, які зареєстровані як безробітні, будуть залучати до виконання суспільно корисних робіт, оскільки місцеві органи влади прийматимуть рішення про організацію таких робіт лише за їх потреби. Крім того, у першу чергу до них залучатимуть осіб, яких понад 30 днів із постановки на облік як безробітних не було працевлаштовано. Робитиметься це для того, щоб припинити негативну практику, коли особи отримують від держави допомогу по безробіттю та відмовляються від працевлаштування. Водночас особам, які будуть залучені до виконання суспільно корисних робіт, виплачуватиметься мінімальна заробітна плата у розмірі 6 700 грн.
    ????Більше ознайомитися з законодавством.
    ????Додатково про зустріч.

Контакти

  • Максим Данильченко
  • ГО “Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії” 0990649654

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.