bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Україні презентували перше комплексне дослідження потреб ветеранів та військових
18.05.2023

Дослідження має на меті стати практичним гайдом по потребах ветеранів для держави і зокрема для міністерств, органів місцевої влади, соціальних служб, центрів зайнятості, фондів та громадських організацій, що опікуються ветеранами. Команда аналітиків Фонду, що проводила дослідження, опрацювала досвід іноземних країн, зокрема США, Великої Британії, Канади, Хорватії. А також актуалізували потреби ветеранів станом на сьогодні, дослідили досвіди користування та ставлення  ветеранів та ветеранок до пільг, як вони оцінюють наявні можливості для ветеранів та перешкоди під час отримання різноманітних пільг та послуг.

Після 24 лютого кількість ветеранів різко зросла, а, отже, збільшився і обʼєм їхніх потреб. Держава, центральні органи виконавчої влади, громадські організації і суспільство загалом вже сьогодні мають напрацьовувати програми для ветеранів. Але не виходячи з власного бачення, а орієнтуючись на те, чого насправді хочуть ветерани”.  — говорить про мету дослідження Наталія Калмикова, Виконавча директорка Українського ветеранського фонду Мінветеранів 

Згідно з дослідженням УВФ, на запитання про виконання державою своїх зобов’язань перед ветеранами — 45,4% опитаних вказали, що держава “скоріше не виконує”. Натомість 22,1% респондентів вважають навпаки — “скоріше виконує”. І “зовсім не виконує” вважають 8,3% респондентів.

Опитані ветерани зазначають, що зараз та в майбутньому потребуватимуть:

  • допомоги у зміцненні здоров’я — 53,8%

  • підтримки у придбанні житла — 34,7

  • фінансової підтримки — 31,1%

  • покращення житлових умов — 24,9%

  • підтримки в отриманні освіти — 24,4%

  • допомоги із працевлаштуванням — 20,4%, 

  • психологічної підтримки — 20%

  • підприємницьких інвестиціях — 20%

  • пільг на землю — 16,4% 

  • не фінансової підтримки свого бізнесу — 11,1%

  • допомоги у відновленні житла — 3,1%.

Окрім того, 63,6% ветеранів хочуть після війська зайнятися власною справою.

Наші дослідження, зокрема це, показують, що ветерани прагнуть покращення не лише для себе чи своїх рідних, а й довкола. Наприклад, багатьох ветеранів турбує інклюзивний простір. Більшість із них вважає, що його немає. Хоча погоджуються, що з 2014 року почалися певні зрушення. Зокрема, окремі райони Києва є безбар’єрними, але в селах таких умов немає. Це уже досить великий шмат роботи для органів місцевої влади прямо зараз. У суспільстві популярна думка “після перемоги”, однак я би хотіла наголосити, що ветерани повертаються вже і їх достатня кількість. Тому не потрібно чекати чогось та колись. Ми, як держава, як суспільство повинні були підготувати тил для захисників та захисниць на вчора”, — переконана Руслана Величко-Трифонюк, перша заступниця Виконавчої директорки УВФ.

Окрім того, ветерани, які отримували державні послуги, ними не були задоволені. Зокрема, вони відзначили медичне обслуговування — 48,9%. Далі: грошова допомога — 25,8%, пенсія — 24% та психологічна реабілітація — 20,4%. 

Ветерани вважають найбільш важливими та ефективним такі пільги:

  • доступна безкоштовна медицина для військових та ветеранів;

  • можливості перекваліфікації, як інструменту ресоціалізації ветеранів;

  • пільги на землю та її першочергове отримання;

  • освітні пільги для дітей ветеранів, зокрема першочерговий вступ до дитсадка та школи.

Ознайомитися із повним текстом дослідження можна за лінком: https://veteranfund.com.ua/analitics/needs-of-veterans-2023/ 

 

Довідково:

Дослідження “Потреби ветеранів” є продовженням комплексного дослідження “Портрет ветерана”, проведеного Українським ветеранським фондом Мінветеранів улітку 2022 року. Дослідження “Потреби ветеранів” проводилося з січня по квітень 2023 року, та складалося з двох частин. 

Спершу проаналізували актуальну державну політику соціального захисту ветеранів війни, що включає в себе: пільги в системі охорони здоров’я, пільги в системі освіти, пільги в системі матеріальної підтримки, оподаткування, в сфері зайнятості населення, а також житлові та інші пільги.

Ця частина дослідження також включає аналіз кращих міжнародних політик у сфері соціального захисту ветеранів. Для аналізу міжнародного досвіду було обрано такі країни як: Сполучені Штати Америки, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Канада, Хорватія та Австралія.

Друга частина дослідження складається з двадцятого загальнонаціонального опитування проведеного соціологічною групою Рейтинг “Образ ветеранів в українському суспільстві”; другого анонімного онлайн  опитування Українського ветеранського фонду серед ветеранів та діючих військовослужбовців “Потреби ветеранів” та фокус-групового дослідження серед ветеранів та ветеранок проведеного Українським ветеранським фондом.

У ході дослідження провели 2 фокус-групи: група чоловіків ветеранів та група жінок ветеранок. У кожній групі було по 6 респондентів, яких обрали за такими критеріями: проходили або проходять військову службу, брали участь в бойових діях, мають статус УБД або особи з інвалідністю внаслідок бойових дій, мають досвід отримання соціальних послуг та пільг.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.