bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Екологічний Великдень: поради від команди Let’s do it Ukraine
05.04.2023

Незабаром в Україні святкуватимуть Великдень. Зазвичай, це свято асоціюється із крашанками, Паскою та сімейними застіллями. Проте не варто забувати, що саме у святкові дні утворюється найбільша кількість відходів. Тож, як зробити святкування Великодня максимально екологічним, читайте далі. 

ЧИСТИЙ ЧЕТВЕР

За давніми традиціями, підготовка до Великодня починається у чистий четвер. Вважається, якщо не поприбирати у домі цього дня і зустріти Великдень у брудному приміщенні, то весь рік чекай низки невдач та бід. Тож, закликаємо усіх українців прибрати у будинках, перебрати старі непотрібні речі та віддати їх на гуманітарні хаби. Таким чином ви не лише збережете довкілля, а й зробите добру справу. 

КРАШАНКИ 

Крашанки – це стародавній та невід’ємний атрибут кожного великоднього кошика. Ось уже багато років поспіль популярності набули магазинні барвники. Вони надають яскравий колір яйцям. Проте, такі барвники шкодять не лише довкіллю (бо продаються у пластиковому пакованні, яке не переробляється), а й здоров’ю людини, адже мають хімічні речовини, які здатні проникати усередину яйця та, відповідно, потрапляє і до нашого організму. Тож, пропонуємо чудові корисні альтернативи штучним барвникам: 

  • - для червоного кольору, потрібно вже варені яйця опустити на півгодини в журавлинний або буряковий сік. Якщо скоротити час перебування крашанок в соку, можна отримати не тільки червоний, але і рожевий відтінок
  • - для помаранчевого кольору помістіть яйця у морквяний сік
  • - для жовтого кольору використовуйте розчин куркуми 
  • - для зеленого кольору підійде сік петрушки, кропу, базиліка і зеленого перцю або шпинату. Ці трави потрібно уварювати на повільному вогні протягом пів години, після чого зварити у відварі яйце
  • - для синього кольору потрібно дрібно нарізати два качана червонокачанної капусти, залити кип’яченою водою і додати 6 столових ложок оцту. Коли розчин набуде потрібного вам відтінку, замочіть у ньому вже зварені яйця
  • - для ніжно-фіолетового кольору замочіть яйця у виноградному соку
  • - для коричневого кольору варіть яйця у міцній каві або лушпинні цибулі

ПИСАНКИ

Писанки – ще один вид декорування великодніх яєць. Зазвичай, їх виготовляли за допомогою воску та спеціального інструменту “писачка”. З часом, людство вирішило полегшити собі цю традицію і почали використовувати наліпки. Звісно, що може бути простіше, ніж занурити яйце з наліпкою в окріп і писанка готова. Проте, не забувайте, що наліпки виготовляються з пластику! Тож, використавши всього один раз таку прикрасу, вона, разом зі святими образами на наліпці, лежатиме на звалищах тисячі років, отруюючи наше довкілля. 

Радимо надати перевагу стародавньому методу розпису яєць, адже це не лише екологічно та красиво, а ще й подарує незабутні емоції від створення виробу разом із сім’єю.

ПАСКИ

Надавайте перевагу паскам, які продаються без пластикового паковання. Якщо готуєте паску самостійно, уникайте яскравої цукрової посипки в поліетиленових пакетиках. Для оздоблення прекрасно підійдуть цукати, сухофрукти або горішки. Це не лише більш екологічно, а й корисніше для вашого здоров’я. 

 

ЗАСТІЛЛЯ
Перед походом в магазин, продумайте заздалегідь, що ви будете готувати та складіть список, щоб не придбати зайвого. В середньому на свята українці купують на 30% більше продуктів, ніж потрібно. У грошовому еквіваленті це становить від 470 мільйонів і аж до 1 мільярда гривень!Тож, це допоможе не лише врятувати довкілля від надмірного засмічення, а й вберегти ваш гаманець від зайвих витрат. У магазин беріть із собою шопери та мішечки, які можна також пошити самостійно зі старих вживаних речей. 

Якщо влаштовуєте у цей день пікніки на природі, не забудьте прибрати з собою усі відходи та донести до найближчих сміттєвих баків, або посортувати, помити та здати на переробку. Важливо! Якщо сміттєвий бак переповнений, донесіть відходи до наступного, адже так воно може розлетітись навколо. 

ПОМИНАЛЬНІ ДНІ 

Відмовтеся від пластикових квітів для прикрашання могил. Як екоальтернативу, обирайте багатолітні живі квіти. Вони мають набагато красивіший вигляд та з часом не розкладатимуть на мікропластик. 
Окрім того, якщо ви маєте традицію залишати ласощі біля могил, обирайте щось органічне та без паковання. 

Бажаємо вам гарних та екологічних свят! 

Деталі на сайті letsdoitukraine.org.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.