bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Дві камери»: новий документальний фільм про війну, свободу та ув’язнениних
31.01.2023

ГО «Інкубатор демократичних ініціатив» за підтримки платформи ARTIФ створили документальний фільм «Дві камери».

Після повномасштабного вторгнення президент України заявив, що засуджені, які хочуть взяти участь в обороні держави, можуть бути помилувані. Когось помилували, хтось все ще чекає свого часу. Фільм допомагає зазирнути за лаштунки цього процесу.

Стрічка складається з історії двох людей – один з них наразі перебуває в місцях позбавлення волі і мріє стати до лав української армії. Інший – на мить фільмування перебував на військовій підготовці та готувався захищати Україну.

Також документальний фільм доповнений експертним коментарем Андрія Діденка, координатора програм Харківської правозахисної групи.

Правозахисник розповідає: «Після початку війни з росією серед людей, які перебувають в місцях позбавлення волі, патріотизм просто зашкалює. Російськомовні в’язні вчаться розмовляти українською і майже кожний написав заяву з бажанням захищати Україну від ворога зі зброєю в руках».

Член правління ГО «Інкубатор демократичних ініціатив» Назарій Боярський: «Ми задумали наш фільм як початок до дискусії, зокрема, просвітницьких заходів. Що таке свобода? Хто заслуговує на помилування? Чи є термін ув’язнення критерієм «виправлення»? І врешті, — як зробити пенітенціарну політику в Україні гуманнішою? Документальна стрічка допомагає побачити чітку різницю між українськими засудженими, які самі хочуть захистити свою Батьківщину, та завербованими в тюрмах росії бойовиками-вагнерівцями».

Фільм поки недоступний для онлайн перегляду, оскільки він починає свою подорож фестивалями.

Документальний фільм «Дві камери» триває 18 хвилин. Він створений Романом Прокопчуком та Назарієм Боярським. Консультант стрічки Андрій Діденко. Фільм створено ГО «Інкубатор демократичних ініціатив» за підтримки платформи ARTIФ.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.