bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вінницький інститут Університету «Україна» долучився до видання посібника для психологів
26.01.2023

Світлана Патра

Українські жінки з 2014 року, а надто – з 24 лютого 2022 року, пліч опліч з чоловіками виборюють свободу та незалежність України. І не лише зі зброєю в руках, а і долучаючись до інших, не менш важливих справ: роботи у медицині та інших сферах критичної інфраструктури, волонтерства, громадської діяльності, займаючи важливі посади у прифронтових областях і громадах. Не менш важливу справу роблять жінки, просто чекаючи найрідніших людей з фронту. І кожній з цих жінок потрібна підтримка, зокрема – психологічна.

Одним із прикладів такої підтримки є програма «Жінка у час війни: волонтерка, лідерка», котра стала можливою завдяки проєкту «Підтримка жіночих ініціатив під час війни в Україні», який реалізувала Українська жіноча демократична мережа за підтримки USAID Ukraine та Міжнародного республіканського інституту – IRI Ukraine. Виконавці програми – Вінницький інститут Університету «Україна» та Громадська організація «Соціальна перспектива». За результатами програми вийшло друком цікаве і корисне електронне видання – посібник «Жінка в час війни: волонтерка, лідерка». Авторами книги виступили:

1. Ганна ДАВИДЕНКО – професор, доктор педагогічних наук, директор Вінницького інституту, проректор з наукової та міжнародної діяльності Університету «УКРАЇНА»; депутат Вінницької міської ради 7-го скликання; голова ради громадської організації «Соціальна перспектива», волонтерка, керівник програми «ЖІНКА У ЧАС ВІЙНИ: ВОЛОНТЕРКА, ЛІДЕРКА».

2. Вікторія НАЙЧУК – кандидат психологічних наук, декан соціально-економічного факультету Вінницького інституту Університету «Україна», практичний психолог, психолог програми.

3. Лілія НЕМАШ – старший викладач кафедри психології Вінницького інституту Університету «Україна», практичний психолог, тренер, фахівець з кризового консультування з досвідом роботи понад 10 років, психолог програми.

Книга містить методичні рекомендації для фахівців-психологів, які в умовах війни допомагають депутаткам, представницям органів місцевого самоврядування, органів державної влади та громадським активісткам, активно залученим до волонтерської діяльності в умовах війни в Україні, та надають психологічну підтримку, покликану вберегти їх від емоційного та професійного вигорання. Посібник зачіпає теми емоцій, стресів, тривожності та багато чого іншого, з чим неминуче зіштовхуються жінки, котрі допомагають іншим людям пережити війну. І дочекатися перемоги. Про програму та книгу детальніше говоримо з Ганною Давиденко.

Кожен наш проєкт – це актуальна і кропітка праця Цей же проєкт – дійсно особливий. У нас було мінімум часу, ще менше фізичних та технічних можливостей і – величезне бажання охопити більшу аудиторію та дати максимум корисної інформації. Тому ми вирішили – нам потрібен посібник, до того ж, такий, щоб будь-яка людина могла його відкрити і скористатись тим, що там написано. – розповідає пані Ганна. Посібник створювався близько місяця, адже у психологів програми, що і дала назву книзі, була величезна кількість матеріалу, тож більшим викликом було виділити найважливіше і оформити інформацію таким чином, щоб викладеним матеріалом було цікаво і зручно користуватися. І це авторкам та усім, хто долучився до роботи над книгою, вдалося. Для того, щоб посібник могли використовувати більше фахівців, а також небайдужих людей, книга опублікована в електронному варіанті та розповсюджується безкоштовно.

Про книгу далі – Ганна Давиденко: Першими, хто отримав можливість ознайомитись з нашим посібником, були учасниці проєкту. І хоча, вони були частково знайомі з інформацією, проте були дуже вдячні за можливість отримати цю книгу. З їх слів, глибше зрозуміли і усвідомили причини і наслідки того,що відчувають і того, що з ними відбувається. І найцінніше – отримали техніки для самодопомоги та саморозвитку.

Книгу «Жінка в час війни: волонтерка, лідерка» можна скачати безкоштовно за посиланням: https://vsei.vn.ua/images/Doc/Nauka/Konferentsiya_ta_seminary/zhinka-u-chas-viini_metodichka_2.pdf. Психологічна підтримка є дуже важливою для кожної жінки, котра зіштовхується з війною та її наслідками, тож і цей посібник, і інші подібні проєкти, є дуже корисним і важливими для нашої боротьби і наближення перемоги.

Обкладинка книги

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.