bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ГО «Час Є» розпочала проєкт «Ми — Бердянськ»
18.01.2023

До повномасштабного вторгнення Ксенія Клейнос і Кирило Пеліванов (засновники ГО Час Є) жили в місті Бердянськ, де з іншими членами команди розвивали місто Бердянськ через проведення культурних заходів в креативному просторі Антикафе Час Є, який був осередком для людей, які прагнули творчості, особистого розвитку і для всіх небайдужих мешканців міста. Зараз засновники ГО Час Є перебувають у Львові.

Місто Бердянськ — наразі тимчасово окупована територія. Людям, які виїхали з рідного міста, вкрай важливо бачити і спілкуватися зі «своїми», знати, що вони не самотні, і що ті процеси, які відбуваються всередині них, відчувають більшість тих, хто були вимушені евакуюватися. Тому важлива зокрема психологічна підтримка. 

 

У проєкті «Ми — Бердянськ» психологиня Марія Зверяка щотижня проводить групові зустрічі та індивідуальні консультації для спільноти. 

Бердянці зараз опинилися в ситуаціях вимушеного переселення. І то не тільки про людей які виїхали з міста, але й про тих, які залишись у себе в дома, а їм кожного дня надають реалії перебування в окупації — як у іншій країні, – каже Марія Зверяка, – Проект Ми-Бердянськ надає можливість попередити кризові стани та зменшити гостроту етапів адаптації до нових умов життя.

 

Марія Зверяка, психологиня проєкту Ми –Бердянськ – активна мешканка Бердянська, до повномасштабного вторгнення працювала і була засновницею Центру сімейного розвитку Інсайт, в якому надавали в тому числі психологічну підтримку, а також логопедичну, проводили психологічні заходи. Зараз Марія перебуває в Чехії.

 

Інша важлива складова проєкту — це видимість тимчасово окупованого міста в інформаційному полі. Для цього команда проєкту проводить творчі воркшопи. На основі спільно створених робіт організатори планують оформити виставку про український Бердянськ, яку навесні презентують онлайн, у Львові та багатьох містах Європи, де зараз перебувають учасниці й учасники спільноти.

 

Один із перших творчих воркшопів провела українська письменниця Ірена Карпа, яка поділилась практиками, як використовувати пименництво не тільки для творчості, але й для терапії. 

Психотерапевтичне письмо, це наче ми собі маємо такого психолога чи психоаналітика в кишені… – розповіла Ірена на воркшопі, – коштує він стільки, скільки коштує блокнот і ручка і в нього завжди є на вас час. І коли вам погано, коли вам тривожно чи якось розпачливо, ви можете взяти і записувати. І побачите, що ви почнете вирівнюватись, це як йога для нашої душі і для мозку.

 

«Для мене особисто цей проєкт – це не тільки можливість підтримати нашу громаду зараз, підсилити один одного, але гуртом сформувати бачення, над чим і для чого працювати у рідному місті після перемоги», – поділився своїми очікуваннями керівник ГО «Час Є» Кирило Пеліванов.

 

У нас попереду ще багато роботи, бо Бердянськ – особливе місто, в якому живуть надзвичайні люди. Ми в цьому переконались, коли проводили соціологічне дослідження, яке згодом представимо публіці. А ще будуть виставки в різних форматах і велика кількість творчості, – розповіла Ксенія Клейнос, менеджерка проєкту “Ми – Бердянськ”, – тішуся, що нам вдалося започаткувати цей проєкт і велика подяка Європейському фонду за демократію за те, що підтримали нас фінансново в такі часи. 

Контакти

  • Ксенія Клейнос 0664662512
  •  fb.com/xuklya

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.