bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Тернопільській області провели опитування внутрішньо переміщених осіб
18.01.2023

 

 

1

 

На основі опитування було проведено дослідження аналізу потреб ВПО, проблем які виникають у переселенців у нових громадах регіону та сформовано рекомендації щодо покращення їх адаптації та інтеграції.  

 

Деякі висновки та рекомендації.

  1. Результати дослідження показали, що евакуація з небезпечних регіонів частіше за все відбувалася родинами. Відповідно, при аналізі потреб ВПО варто враховувати той факт, що кожне окреме домогосподарство ВПО має специфічні потреби, які пов’язані з наявністю в родині представників/представниць вразливих категорій: діти, люди похилого віку, люди з хронічними захворюваннями, люди з інвалідністю.
  2. Результати дослідження продемонстрували, що рішення про вибір місця для тимчасового перебування частіше за все ґрунтувалося на індивідуальній оцінці безпекового фактора. Люди намагалися виїхати максимально далеко від зони бойових дій, попри наявність чи відсутність рідних, друзів та знайомих в приймаючих громадах.
  3. В результаті дослідження були ідентифіковані ключові потреби ВПО в Тернопільській області. Мова йде про наступний перелік потреб: доступність житла та забезпечення в ньому умов, придатних для тривалого перебування (у тому числі в зимовий період); забезпечення домогосподарств продуктами харчування та засобами гігієни; придбання сезонного одягу та взуття для всіх членів родини. Для родин, в яких є люди з інвалідністю суттєвою потребою також є забезпечення доступу до необхідних ліків та медичної допомоги в цілому. Домогосподарства, в яких виховуються діти, додатково мають потреби в отриманні психологічної допомоги та організації процесу навчання (в тому числі щодо забезпечення учнів підручниками, канцтоварами та технікою для організації дистанційного навчання). Важливо, що дослідження проходило в період підготовки до зими і абсолютна більшість учасників дослідження заявила про неготовність своїх домогосподарств до зимового періоду. Це є достатньо критичним показником, що потребує швидкого реагування з боку державних органів та міжнародних інституцій.

На підставі результатів проведеного дослідження заради підвищення рівня реагування на наявні потреби ВПО в Тернопільській області рекомендовано відповідним інституціям трансформувати свою діяльність відповідно до представлених рекомендаціями.

  1. Державним інституціям, міжнародним структурам та волонтерським і релігійним спільнотам рекомендовано при організації системи обліку потреб ВПО враховувати той факт, що переміщення в переважній кількості випадків відбувається родинами. В зв’язку з цим варто за базову одиницю при обліку потреб ВПО вважати домогосподарство, а не конкретну особу. Такий підхід надасть можливість враховувати специфічні потреби, що пов’язані з наявністю в родині представників/представниць вразливих категорій: діти, люди похилого віку, люди з хронічними захворюваннями, люди з інвалідністю.
  2. Державним інституціям, міжнародним структурам та волонтерським і релігійним спільнотам рекомендовано при організації системи обліку потреб ВПО враховувати той факт, що потреби ВПО не є сталим переліком. Перелік потреб може змінюватись під впливом внутрішніх процесів і зовнішніх обставин. Наприклад, варто враховувати, що зміна пори року з високою імовірністю активує потребу в сезонному одязі та взутті, а наближення зимового сезону означає необхідність адаптації житла до погодних умов з урахуванням можливих перебоїв з електропостачанням. Саме тому, доцільно організувати процес періодичного уточнення наявних потреб домогосподарств ВПО. При цьому також варто надати ВПО можливість самостійно повідомити про корегування потреб у випадку зміни обставин.
  3. Державним інституціям, міжнародним структурам та волонтерським і релігійним спільнотам рекомендовано при плануванні та впровадженні програм та проєктів, що спрямовані на задоволення потреб ВПО, враховувати той факт, що окрім суто матеріальних та фінансових проблем, що супроводжують життя родин ВПО в приймаючих громадах, існує низка проблем нематеріального плану, які суттєво впливають на якість життя. Відповідно, варто передбачати заходи та активності, які будуть спрямовані на мінімізацію негативних наслідків ситуації, що пов’язані з наявністю нематеріальних проблем.

Зміст роботи:

  • Методологія дослідження;
  • Результати кількісного дослідження;
  • Результати аналізу глибинних інтерв’ю;
  • Висновки;
  • Рекомендації.

2

Об’єм дослідження – 24 сторінки.

Оцінювання та вчасне задоволення зазначених потреб є основою для ефективної інтеграції ВПО в громади

«В Тернопільській області зараз знаходяться приблизно 100 тис. внутрішньо переміщених осіб. Однією з головних проблем є відсутність координації діяльності різних урядових та неурядових організацій, які надають допомогу вразливим верствам населення, в т.ч. ВПО. Багато людей вже розуміють, що війна може тривати довго. Навіть після деокупації території відразу туди повернутися буде важко. У багатьох ще може бути повністю зруйноване житло. Тому частина переселенців думає про можливість залишитися у нових громадах надовго або назавжди, тобто, не тільки отримувати допомогу, а влаштуватися на роботу, придбати житло, сплачувати податки в місцевий бюджет тощо. Ми плануємо провести ще інші дослідження. Наприклад, більш детально дослідити саме потреби та проблеми волонтерів релокованих ОГС. Такі дослідження допомагають краще зрозуміти потреби переселенців місцевими мешканцями та допомогти ВПО з інтеграцією у нові громади» – зазначив Максим Данильченко, представник організації.

Дякуємо всім хтось взяв участь у цьому дослідженні!

Більш детально з методологією, висновками та рекомендаціями ви можете ознайомитися за посиланням

Дослідження проведено в рамках проєкту «Нові мешканці Тернополя» – шлях від міграції до стабільного розвитку», який впроваджується ГО Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії за підтримки Government of Canada та Black Sea Trust for Regional Cooperation, a Project of the The German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цьому дослідженні, не обов’язково відображають точку зору Black Sea Trust чи його партнерів.

 

 

Контакти

  • Максим Данильченко
  • ГО “Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії” 0990649654

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.