bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Дефіциту вакцин проти COVID-19 немає. А от охочих ними скористатися недостатньо!
15.12.2022

Про ситуацію на Полтавщині поговорили з керівницею комунального підприємства «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради» Ніною Дурдикулиєвою.

  • Яка зараз тенденція щодо вакцинації на Полтавщині?

За останніми даними, протягом тижня вакцинами проти COVID-19 щепилися 2723 людини. У порівнянні, скажімо, із показниками, що були у кінці вересня та середині жовтня, кількість проведених щеплень зменшилася. Люди активізуються, коли відбувається пік захворювання. Потім кількість охочих щепитися зменшується. Тому підвищення рівня охоплення вакцинацією проти COVID-19 – постійне завдання Центру громадського здоров’я, неурядового сектору та влади на місцях.

  • На Вашу думку, після майже трьох років пандемії ще актуально працювати над підвищенням обізнаності людей щодо захворювання?

Так. Багато людей до цього часу мають переконання щодо щеплення, засновані на чутках, вигадках та страхах. Тому реалізація такого інформаційного проєкту спільно з БО «Світло надії» - це змога підвищити рівень обізнаності населення з питань вакцинації. А отже – більше людей захистити від COVID-19, його тяжкого перебігу, ускладнень, смерті через вакцинацію. Наша установа спільно з БО «Світло надії» надає саме науково обґрунтовану інформацію, яка підкріплена дослідженнями фахівців, офіційною статистикою.

  • Яка категорія найбільше потребує вакцинації проти COVID-19, а відповідно і комунікації?

Звичайно, в найбільшій зоні ризику тяжкого перебігу COVID-19 люди віком 60+. Вони, як правило, мають ще й неінфекційні захворювання. Це, наприклад, серцево-судинна патологія, патологія легень, онкологічна патологія, цукровий діабет. Коронавірусна інфекція дає серйозні ускладнення на організм і загострює наявні у людей супутні хвороби. Але при цьому такі люди часто приймають рішення, спираючись на лідерів громадської думки. Це може бути і голова громади, і друг, який уже зробив щеплення, і соціальний працівник. Важливо, щоб медики теж були у цьому переліку. Влучне донесення інформації про ризики для невакцинованих серед таких людей грає важливу роль. Мені дуже приємно, що завдяки таким комплексним заходам, як опитування фокус-груп, проведення анкетування, зроблених у рамках проєкту, можна зрозуміти, де є так звані білі плями у проведенні просвітньої роботи.

  • В умовах воєнного стану життя багатьох людей кардинально змінилося і профілактичні заходи відійшли на другий план. А як щодо наявності вакцин і роботи пунктів вакцинації?

Дефіциту вакцин в області немає. Справді, на самому початку кампанії зі щеплення навесні 2021 року, ми не могли забезпечити населення вакциною деяких виробників. Зараз же на вибір пацієнта є кілька видів. Він може обрати ту вакцину, яку вважає найкращою.

Люди можуть без проблем зробити щеплення при центрах первинної медико-санітарної допомоги та амбулаторіях. Не потрібно їхати далеко від дому, стояти в черзі.

Зберігання вакцин в необхідних температурних умовах забезпечуємо, які б форс-мажорні обставин не сталися. У переважній більшості закладів охорони здоров’я є генератори для забезпечення електроенергією холодильників, в яких зберігаються вакцини. У разі проблем з електропостачанням, вакцини тимчасово зберігаються в спеціальних термоконтейнерах, які здатні на тривалий час забезпечити необхідну температуру.

В умовах воєнного стану пріоритети трішки змінилися в людей і це зрозуміло. Багато українців перебувають в стані стресу і вважають заходи з вакцинопрофілактики зараз неактуальними. Саме тому нині необхідний такий просвітницький проєкт. Вчасно здійснені заходи допоможуть уникнути проблем у майбутньому.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.