bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Партисипація в Харківській області
11.02.2022

Добіг кінця адвокаційний етап проєкту «Поширення технологій партисипативної демократії в територіальних громадах Харківської області», який ГО ВІ «Станція Харків» реалізовує за фінансової підтримки NED. Сім громадських організацій впродовж трьох місяців втілювали в життя свої міні-проекти в районах Харківської області. І результати цих проєктів є значним кроком в справі поширення в регіоні інструментів учасницької демократії:

1. Громадська спілка «Центр розвитку харківського передмістя» з Пісочина реалізовувала проєкт «Електронні петиції як інструмент партисипації для активізації сталого розвитку Харківського передмістя». В рамках проекту була розгорнута ціла кампанія подачі до органів місцевого самоврядування територіальних громад Харківського району електронних петицій про запровадження в громадах окремого прийому небезпечних побутових відходів (електробатарейок, люмінесцентних ламп, ртутних термоментрів тощо). Роганська громада, в якій під відповідною петицією було зібрано найбільше підписів, виграла приз – за рахунок проєкту їй буде передано спеціалізований контейнер для прийому таких відходів. Але в своїй діяльності активісти перевершили масштаби Харківського району – у підсумковій презентації проєкту взяли участь (та висловили свою зацікавленість) навіть працівники комунальних підприємств з Маріуполя.

2. Громадська організація «Демократія участі» реалізовувала проєкт «Запровадження електронних петицій у Дергачівській громаді, як додатковий механізм комунікації влади та суспільства». Спочатку місцева влада виявилася неспроможною забезпечити цю передбачену законом процедуру. Активістам навіть довелося залучити до розрішення цієї ситуації Громадську раду при Харківській обласній державній адміністрації. Хвиля уваги до впровадження в Дергачівській громаді обов’язкових за законом процедур, яку здійняла «Демократію участі», пошириться і після проєкту. 25 січня 2022 р. сесія Дергачівської міської ради затвердила Статут територіальної громади, окрема стаття якого визначає умови подання до міської ради електронних петицій. Порядок подання електронних петицій буде обговорюватися на комунікативному заході, якій відбудеться вже після завершення проекту ГО «Демократія участі».

3. Харківська міська громадська організація «Енергія миру» реалізовувала в Ізюмському районі проект «Оскільський краудсорсинг: виявлення екопроблем громади». В ході реалізації проєкту громадські активісти використали інструменти партисипативної демократії для формування екологічної стратегії об’єднаної територіальної громади. Це допомогло встановити екологічні проблеми громади, обговорити шляхи їх вирішення та сформувати проєкт майбутнього офіційного документу громади.

4. Громадська організація «Давай діяти» реалізовувала проект «Впровадження громадського бюджету в Слобожанській громаді Чугуївського району Харківської області». Доволі амбіційна мета знайшла відгук у керівництва громади та навіть привабила до цього процесу інші проєкти. А унікальним компонентом проєкту стали навчальні візити місцевих активістів до інших громад. Є достатні причини очікувати, що завдяки ГО «Давай діяти» слобожанці отримають додатковий інструмент учасницької демократії.

5. Громадська організація «Енергоефективна Слобожанщина» реалізовувала проект «Створення осередку партисипативного управління у громаді на базі інтерактивного музею Г. С. Сковороди у Височанській ТГ». Для досягнення цілей проєкту громадські активісти закупили обладнання для проведення комунікаційних заходів. Новітня техніка була апробована на тренінгу для молоді «Основи партисипативної демократії».

6. Громадська організація «Розвиток разом» зі Змійова реалізовувала проєкт «Електронні петиції - дієвий інструмент демократії в громаді». В рамках проєкту в громаді була проведена інтенсивна просвітницька кампанія з поширення інформації про учасницьку демократію, справжньою «родзинкою» якої став сюжет на місцевому телебаченні «Медіа Зміїв».

7. Харківська обласна молодіжна громадська організація «Харківський центр волонтерів» реалізовувала проєкт «Партисипація в дії!». В ході реалізації проєкту волонтери провели цілу серію тренінгів з питань учасницької демократії в Мілоданилівській об’єднаній територіальній громаді. Інформація про цей проєкт розміщена на YouTube!

В цілому, всі проєкти, реалізовані впродовж останніх трьох місяців в Харківській області, сприяли поширенню інструментів демократії участі в територіальних громадах регіону. Місцеві активісти набули додаткових компетенцій та досвіду у використанні інструментів участі громадян у прийнятті управлінських рішень в органах місцевого самоврядування, а в громадах був розширений діапазон механізмів партисипативної демократії. 

 

Автор: Олег Конотопцев

аналітик проєкту «Поширення технологій партисипативної демократії у територіальних громадах Харківської області»

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.